Ez alatt a fül alatt található minden szó és kifejezés, melyet én alkottam és mely a könyvekben is fellelhető az egyes fejezetekben. A magyarázatokat olvasva talán könnyebben eligazodtok majd a koboldok varázslatos világában. A szótár természetesen folyamatosan frissül.

A

auxilium pajzs:

avász: Az avászok a gabókok ősellenségei. Hófehér, sápadt lények, csupán piros szemeik világítanak. Bőrüket alig borítja szőrzet. Mindenkit utálnak, még egymást is. Rendkívül agresszív teremtmények.

 

Á

Árnyberek:

 

Cs

cserjész: A cserjészek olyan csavargók, akik a koboldvilág egyik tartományához sem tartoznak. Nevüket onnan kapták, hogy általában bokrok tövében húzzák meg magukat.

 

D

Doras falva:

 

E

ezüst rend: Nurd-völgy szellemtanácsa. Az uralkodót követően a legnagyobb hatalommal bíró döntéshozó szervezet. Nagy varázserejű druida papokból áll, akiket mindig az őt megelőző rendtag választ ki.

 

F

falszellem: A falszellemek a laklidércek (lásd.laklidérc) családjába tartoznak. Ameddig csak élnek, addig mindent hallanak, ami az adott házban elhangzik. A falak között szabadon mászkálhatnak. Csak akkor pusztulnak el, ha lebontják a falat, amelybe beleszülettek.

fátyolkvarc:

Fátyoldomb:

Fellegvesztő: A koboldvilág leghíresebb hajója. Az égen, a felhők tetején úszik. Több, mint háromszáz emeletnyi kabin található benne.

felhőterelők: Az égen, a felhőkön közlekedő hajók legfontosabb feladatát ellátó munkásai. Tiszta égbolt esetén (vagy félig felhős időben is) a hajó alá gyűjtik még a legtávolabbi felhőket is.

Ficerkő: Ficerkő egy vándorló település a koboldok világában. Egy hatalmas kőóriás hátára épült, még az mélyen aludt. Időközönként, mikor felébred, helyet változtat, Ficerkő lakóit is magával cipelve.

 

G

gabókok: A gabókok kicsiny, szőrös lények, akik kutakban élnek. Csupán fekete bogárszemeik látszódnak ki sűrű bundájukból. Nagyon szeretnek enni, különösen az édességeket, a csokoládét kedvelik. Rendkívül értelmiségi teremtmények. Az embereket nem kedvelik.

gardachit:

 

Gy

Gyapjas hordó:

 

H

Hamis borosta: Egy Portékplaccon található üzlet, ahol a koboldok álszakállakat bérelhetnek és vásárolhatnak többféle színben, hosszban és formában.

 

kéregőrök: A fák szellemei. Azok kérgébe simulva alszanak és ha megszólítják őket, egyszerűen leválnak a fáról. Óvják a fákat és évente jelentést tesznek azok fejlődéséről.

kukoszkóp: Egy olyan varázseszköz, melyen keresztül meglesheted, hogy mit csinálnak mások. Ugyanakkor a tárgynak lelke van, ezért nagyon szeszélyes. Csak azt mutatja meg, akihez éppen kedve van és sokszor a kép pontatlan.

kulcsőrző: Az emberek és a koboldok világa közötti kapukat őrzik. Kulcsőrzővé csak az válhat, aki az évente megrendezendő, korhatárhoz kötött kulcsőrző tornán győzedelmeskedik.

 

Ő

őrület tőre: Az őrület tőrét a koboldok kovácsolták még Bajor Izabella számára, hogy segítségével együtt lehessen szerelmével. Sajnos férje, az őrült VI. Károly francia király elkobozta a félkész fegyvert és saját kénye szerint fejeztette be a fogságban dolgozó koboldokkal. A tőr mágikus erejű. Használója képes elvenni mások lelkét, de jótékony célra is fordítható. Kismértékben használva a lélek meg is gyógyítható általa.

 

pillanó: Erdőkben élő teremtmény, akit alvó lepkék hada alkot. Ha a lepkék szétrebbennek, a pillanó eltűnik. A pillanók mellesleg kítűnő muzsikusok. Kivételes tehetségük van a zenéhez.

prizmalélek: A prizmalelkűek nagyon ritka természetű jelenségek. Nevüket egyedülálló képességükről kapták, miszerint lelkük kimeríthetetlen. Egy személyben képesek megszámlálhatatlan, önmagában is egészségesen működő lélekdarabok átadására, így akár meg is menthetnek valakit/valakiket a haláltól. Bár egyszemélyiségük van, lelkük képes számtalan darabra osztódni. A lélekosztás nem gyengíti erejüket, vagy rövidíti meg életüket. Akárcsak a prizma, melyen pusztán egy fehér fénycsóva suhan át, de a kristályon keresztül végül több, megszínesített fénynyaláb távozik.

Portékplacc: Ez a terület Nurd-völgy piactere, ahol számos kereskedés, üzlethelyiség található. Az évkerék ünnepeinek helyszíne.

 

R

Révzuhatag:

 

skalazit:

Suttogó cédrus: Ez a fa az egész koboldvilág leghatalmasabb fája. Minden tartományból látható a lombja. A levelek között ülésezik az Ezüst rend, a völgy szellemtanácsa. Az a legenda járja, hogyha a fa kérgének dőlve alszol el, az elsuttogja a mennyben lakó lelkek üzenetét, melyet már nem volt lehetőségük elmondani.

 

Sz

szivárványvadász: Nurd-völgyben ez egy igen közkedvelt foglalkozás. A szivárványvadászok begyűjtik a szivárvány színes fényét és különféle felhasználásra eladják. Előszeretettel használják a tintaboltok, ahol például festéket készítenek belőle.

 

T

Tündöktó: A Tündöktó Lápzubolyban található és vizének varázsereje van. Aki csak alámerül, ragyogóan tiszta gondolatokkal kel ki a hűs habokból. Nagyobb döntések meghozatala előtt állók számára kifejezetten ajánlott.