Személyes küzdelmek a háború árnyékában * Párizs királynője értékelő

Coco Chanel neve, munkássága, hírneve, divattörténeti jelentősége mai korunkban is megkérdőjelezhetetlen, éppúgy, ahogy azt a Mademoiselle mindig is akarta. Pamela Binnings Ewen írónőnek nem áll szándékában ezt a legendát megmásítani. Arra vállalkozik rendkívül objektív, lírai szépségű regényében, hogy a rendelkezésre álló információk birtokában az olvasó kezébe adja a kulcsot, mely Chanel életének egy rejtett, számtalan kérdést felvető – és a divattervező személyiségét erőteljesen árnyaló – időszakára enged ajtót nyitni. Az pedig, hogy miként fogadjuk az ott látottakat, talán többet árul el rólunk, mint magáról Chanelről.

A könyvről

Mindenekelőtt érdemes leszögezni, hogy ez a bámulatos részletességgel és kifinomultsággal megírt kötet valóban méltó Chanel emlékéhez. Vagy hogy stílusosan fogalmazzunk, nem egy újabb permet pacsuli a már egyébként is roskadozó pipereasztalon, hiszen tudjuk, Chanel self-made törekvése a divatvilágban megannyi alkotásnak adott már hálás témát. Ewen érzékeny pontossággal választotta egy olyan vitatott szegmensét az ikon életének, amely bár valóban nem kirakatba való, számomra sokkal többet adott Coco egyéniségéből.

Coco ​Chanelt a legendás divattervezőt kifinomult stílusáért csodálják. A közismert figura mögött azonban bonyolult személyiség lakozik. E regény lapjain megelevenedik a második világháború, Párizs négy éven át tartó német megszállása és Chanel titkos élete ebben a zűrzavaros időszakban. Chanel az ellenség markában magánháborút indít, hogy kiszorítsa tulajdonrészéből zsidó üzlettársát. Pierre Wertheimer az Egyesült Államokba menekül, és magával viszi a Chanel No. 5 összetevőinek titkos receptúráját. Célja, hogy egyedüliként birtokolja a márkát. Miközben Párizs a németek uralma alatt sínylődik, Coco mindent megtesz a túlélésért. Nehogy leleplezzék sötét titkait, még a kollaborációtól sem riad vissza. Német kém lesz belőle, az F-7124-es számú ügynök, fedőneve: Westminster. Miért vetemedett erre? Meddig kell merészkednie, hogy viharos múltja többé ne kísérthesse a jövőjét?

Morális kérdések összecsapása

A történelmi-romantikus, életrajzi ihletésű regény keretét a valóban létező világban és a Chanel belső világában egymással párhuzamosan dúló háború adja. Chanel módos életterének, körülményeinek és szeretteinek megtartásán fáradozik az adódó lehetőségeket válogatás nélkül kihasználva, miközben az utcákon tankok masíroznak, éhínség uralkodik és zsidó családokat tüntetnek el.

Ebből a szemszögből nézve Coco akár kegyetlennek is tűnhet, ám ismerve múltja tragédiáit és az ezek nyomán kialakult túlélési mechanizmusait, kétes döntései egészen más színezetet kapnak. A két világ találkozásakor olyan morális kérdések vetődnek fel gondolatainkban, mint hogy meddig mehetünk el saját érdekeinket nézve? Létezik-e olyan cél, ami felhatalmazhat, hogy bárkin átgázoljunk? Vajon múltbéli sérelmeink felmentenek-e jelenbéli viselkedésünk alól? És a legfontosabb, együtt tudunk-e élni saját lelkiismeretünkkel?

Rábólintás vagy megértés

Coco ellentmondásos személyiségében elmerülve valóban vetélkednek bennünk az álláspontok. Irigylésre méltóan kitartó, saját erejéből sikert kovácsoló díva? Hajthatatlan, frivol üzletasszony, aki nem ismer lehetetlent? Vagy férfiak szeszélyeitől függő, meggyötört, magányos lélek, aki a maga építette falak börtönében szenved? Amiben biztosak lehetünk az az, hogy a vele megesett sorscsapások – melyekről az írónő visszatekintések formájában tudósít – nem múltak el nyomtalanul, és Coco mindezek után egyetlen megoldókulcsot ismer: csak önmagadban bízz, senki másban!

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

F Y V O N E – irodalmi blog (@fyvone_blog) által megosztott bejegyzés

Ewen a megvalósítható legnagyobb történelmi hűséggel és óvatos tisztelettel tárja elénk a félelemből táplálkozó motivációt, a miérteket, hogy aztán a háború borzalmai között hozott döntéseket a saját erkölcsi mércénkkel értékeljük. Eldöntsük, rábólintunk vagy megértjük Chanel cselekedeteit. Ha az előbbi nem is, az utóbbi részemről – Chanel története által, tudatában annak, milyen végletekre képes egy senkiben nem bízó, magára hagyott lélek – valamelyest sikerült.

Egy parfüm a háborúban

Természetesen Chanel egyéniségén keresztül elkerülhetetlenül tanúi leszünk élete ismert eseményeinek: az árvaháznak, különc viszonyainak, üzlete felvirágoztatásának és annak a bizonyos nagy szerelemnek. Ami összeköti a múltat és a jelent, az az eszményi N°5 parfüm, melynek esszenciájából, gyártásának, összetevőinek részleteiből egyaránt jut egy leheletnyi, de még ez sem elegendő, hogy elfedje a második világháború rombolásának bűzét. Bár Chanel életébe egy egészen másfajta háború gyűrűzött be, a hotel ablakából szemlélve olykor kitekintünk az utca valóságára, így kapva a két szemléletből egy teljes összképet a történések hátterének.

Összességében

A Párizs királynője roppant igényes, hiteles és gondolatébresztő írás, melyet nem csupán akkor érdemes kézbe venni, ha megbabonázott a Chanelt övező csillogás, sőt, sokkal inkább akkor, ha épp emögé a rivaldafény mögé szeretnénk betekintést nyerni. Bár Chanel tettei, eszközei rengeteg kérdést felvetnek az olvasóban, a divatvilágban megszerzett érdemeit, és legfőbb érdemét, hogy mindent egybevetve önmagához mindig hű maradt, nem veheti már el senki.

Részletek: 

XXI. Század, 2021

416 oldal

Fordította: Perlényi-Chapman Eszter