Sikkes olvasmányok – könyvek, melyek kollekciókat inspiráltak

Az alkotói világ gyakran összemosódik, ha inspirációról van szó, hiszen a legkülönfélébb területről érkező művészek egymást is ösztönzik a jobbnál-jobb ötletek megvalósítására. Azt gondolnánk, a divat és az irodalom nem is állhatna távolabb egymástól, ám az alábbi izgalmas, szemrevaló öltözetek bebizonyítják, egy könyv hangulata, stílusa, atmoszférája – ha tehetséges tervező olvassa – komplett kollekcióban manifesztálódhat.

Virginia Woolf – Orlando

Virginia Woolf Orlandója több alkalommal is visszaköszön a tervezőasztalokról. Legutóbb Kim Jones gondolta újra a feminista alkotó világhírű regényét a Fendi márka felkérésére, de többek között Christopher Bailey, a Burberry ruházati márka kreatív alkotója, és a Metropolitan múzeumba is bekerült Rei Kawakubo egyaránt ihletett merített ebből az időtlen történetből. A kollekciók – igazodva a könyv cselekményéhez – a nemek játékával élnek, a fekete férfi ruházattól kezdve az alsószoknyás darabokon át a már-már színházi jelmezeket idéző viseletekig lenyűgöző alkotásokat vonultatnak föl.

Margaret Atwood – A ​szolgálólány meséje

A szolgálólány meséje ma már megkerülhetetlen kulturális és társadalmi jelenség, köszönhetően a bravúros adaptációnak, amely olvasók millióinak figyelmét fordította a disztópikus kultuszregény felé. Meglepő volna, ha elsöprő hatása épp a divatra ne terjedt volna ki, így a vörös köntösbe és fehér fejkötőbe bújtatott modellek is hamar ellepték a kifutókat. A New York-i Vaquera márka impresszív kollekciójában – mely a televíziós műsor népszerűsítésére készült – egyszerre elevenednek meg Atwood gondolatai és a többszörösen díjazott sorozat emlékezetes képi világa.

Mary Shelley – Frankenstein

A legendás gótikus regény gazdag és sötét leírásaival, morális kérdéseivel és szuggesztív hangulatával a kifutók egyik legmeghatározóbb múzsája. A nyilvánvaló vizuális értelmezésektől kezdve az elvont megoldásokig számtalan példát találunk, amikor az ifjú Mary Shelley története a tervező kezét vezette. Legutóbb a Prada rukkolt elő különleges mintás ingkollekcióval, de Alexander McQueen és a Gucci sem tudott elmenni tétlenül a sokoldalú téma mellett. Alessandro Michele, a Gucci kreatív alkotója így nyilatkozott a 2018-as őszi bemutatón: “Mindannyian a saját életünk Dr. Frankensteinjei vagyunk.”

Stephen King – A ​ragyogás

A téli szezon idejére a családjával egy kísérteties hotelba költöző gondnok története a világhírű tervezőt, Alexander McQueent sem hagyta hidegen. A fantáziadús designer emlékezetes show keretein belül idézte meg a hátborzongató, fehérbe borult szálloda baljóslatú atmoszféráját. A mesterséges havazás és a lecsupaszított faágak adták a keretét az impozáns kreációkban sétáló és korcsolyázó modelleknek. A drámai előadás Jun Takahashi tervezőt egyaránt megihlette. A japán alkotó 1950-es éveket idéző bemutatóján a kötetből készült adaptáció egyik emblematikus jelenetére is hivatkozott. A folyosón álló ikerlányokat megidézve a manökenek párban vonultak fel  kísérteties megvilágításban.

H. G. Wells – Dr. ​Moreau szigete

Az extravagáns McQueen kimeríthetetlen forrásként tekintett az irodalomra. 1997-es “It’s a Jungle Out There” elnevezésű kollekciója megalkotásakor H. G. Wells tudományos fantasztikus munkájára támaszkodott. A titokzatos szigeten hemzsegő szörnyetegek a hangsúlyos, macskaszerű sminket és őrült hajkoronát kapott modellek képében elevenedtek meg. A gyűjtemény anyagaiban főként a bőr, a szőrme, az állati minták és színvilág köszön vissza. McQueen egyébként az itáliai költő, Dante Alighieri munkásságából is merített: 1996-os őszi kollekcióját egy gyertyafénnyel megvilágított templomban mutatták be Londonban.

 

 

forrás ITTITT, ITT és ITT