Popkulturális receptözön* Varázslatos ​sütemények és más fantasztikus desszertek ajánló

Még karácsony táján tettem szert erre a popkulturális csemegére, ami kívül belül gyönyörű, igényes, aprólékos és nem utolsó sorban ínycsiklandó beltartalommal kecsegtet.

Melyik könyvmoly ne akarta volna már feltálalni Bilbó Megye-szerte híres almás pitéjét, Vonka Vilmos fűszeres forrócsokiját vagy felönteni a garatra Harry Potter kultikus vajsörével?

A tematikusan összegyűjtött 90 fantáziadús receptet kedvenc könyveink, sorozataink és kulturális hőseink inspirálták, akik hangzatos és fejedelmi pralinékat, kekszeket, tortákat és mennyei szomjoltókat hagytak ránk vigaszul távollétükre. 

Vigyázat, ínycsiklandó tartalom következik!

Muffintól a panna cottáig

Vannak azok a kötetek, melyekre elég egyetlen pillantást vetni és tudod, okvetlenül a polcodon a helye! Minden impulzusvásárlástól eltekintve Aurélia Beaupommier gyűjteményes könyvénél valóban úgy éreztem, megédesítené a lelkem a benne lapuló elképesztően kreatív receptek kipróbálása. Az már valóban csak hab a tortán, hogy megannyi irodalmi ihletésű nyalánkság is helyet kapott ebben a csodaszép kiadványban, ez pedig édesszájú könyvmolyként felhívás volt keringőre. (Vagy inkább sütikészítésre!)

A megnövekedett itthon töltött idő során egyszer csak azon kaptam magam, hogy minden hétvégén süteményt készítettem. Úgy a hatodik féle muffin után némileg feljogosítva éreztem magam, hogy emeljem a tétet. Ekkor talált rám a Varázslatos sütemények kötet, s mire kettőt pislogtam, már Lyra (Az arany iránytű) gyümölcsös panna cottája pihent a hűtőszekrényben.

Irodalmi hősök asztalánál

Az ötletdús recepteken túl – melyekre azonnal rátérek, ígérem – meg kell jegyezni, hogy a kötet igazán minőségi, irodalmi értékkel bíró szakácskönyv. A mutatós keménykötés mögött esztétikus, az adott témához illő rajzocskák, ki kicsoda a varázsvilágban ismertető, áttekinthető fejezetek, gondos bibliográfia és tárgymutató, valamint elbűvölő desszertillusztrációk fogadják a bibliofil kuktát.

A varázslók asztalához ötféle finomság, pralinék és cukorkák, kekszek és tányérdesszertek, habok és krémek, torták továbbá mágikus innivalók, bájitalok fogyasztására invitálja a szerző az olvasókat.

A tematikus gyűjtésben megelevenedik többek között az Alice csodaországban, a Vámpírnaplók, a Karácsonyi ének, a Diótörő, Pán Péter vagy a Vaják nem épp porcukros fantáziavilága.

Van itt vásári kenyérke a Csillagporból ismert Fal városából, zokni alakú Dobby keksz (ez Harry-nek hamarabb is eszébe juthatott volna), Shrek klasszikus mézeskalácsa természetesen gumicukor gombokkal, a sárkánylovasok kedvenc áfonyalevese – így persze Eragoné is. Ha pedig már túl sok lenne az édességből, Ríviai Geralt példáját követve öblögessünk gólemszív-elixírrel.

Határt tényleg csupán a fantáziánk – na meg persze a receptúra és néhány összetevő – szabhat. A receptek pedig valóban beszerezhető hozzávalókkal operálnak, és nem utolsó sorban egyszerűek: még Nigella Lawson is nekifogna valamennyinek köntösben vasárnap délelőtt. Extrákkal megspékelt szakácskönyvként és irodalmi érdekességként egyaránt megállja a helyét!

És ha még nem lenne elég szirupos ez az ajánló, zárásképp álljon itt egy édes-ragacsos almásrétes, méghozzá a Legendás állatok és megfigyelésükből ismert Queenie specialitása. Valószínűleg ez lesz a következő a kiadványból, ami kipróbálásra kerül.

Gueenie Goldstein rétese:

Összetevők 6 személyre:

1 csomag rétestészta (vagy leveles tészta), 4 alma, 30 g barna cukor (vagy porcukor), 50 g mazsola, 50 g darált mogyoró, 30 g vaj, 1 citrom leve, 1 kávéskanál fahéj, 1 tojássárgája a sütéshez, porcukor a díszítéshez

Elkészítés: 30 perc, Sütés: 35 perc, Pihentetés: 30 perc

Melegítsd elő a sütőt 220 °C-ra (gázsütőn 7-8. fokozat).

Hámozd meg az almákat, és vágd apró darabokra. Facsard rá a citromlevet és alaposan keverd el, hogy a szeletek ne barnuljanak meg. Ezután keverd hozzá a mazsolát, a darált mogyorót, a barna cukrot, a fahéjat és a feldarabolt vajat. Lelkesen forgasd össze az egészet.

Nézz körül, hogy vannak-e furcsa teremtmények a közeledben, majd borítsd a munkalapra egy tiszta, enyhén nedves konyharuhát. Terítsd szét rajta a réteslapot, nagyon óvatosan, nehogy véletlenül elszakadjon. Oszlasd el a tésztán a tölteléket, és a konyharuha segítségével tekerd fel a rétest.

Kowalski mama módszerével emeld fel a kis rétescsomagot, és helyezd át a tepsibe. Amikor a tészta már a tepsiben van, vedd le róla a konyharuhát.

Verd fel a tojássárgáját egy kis tálban és ecsettel kenegesd be vele a rétes tetejét. Ezután már mehet is a sütőbe 35 percre, amíg szép arany színt nem ölt.

Hagyd kihűlni a süteményt, majd hintsd meg porcukorral, mielőtt finoman kedvenc fiad bőröndjébe rejtenéd. Micsoda élvezet beleharapni ebbe a rétesbe és hagyni, hogy már az illata is megrészegítsen!