Kedvenc szerzőink kalandos élete * 10 érdekesség az Irodalmi popikonok című kötetből

Kihagyhatatlan irodalmi csemege Szederkényi Olga interjúkötete méghozzá nem csupán akkor, ha élünk halunk az irodalom és – kultúrtörténeti kulisszatitkokért. A színvonalas kiadványban szereplő olvasmányos beszélgetések hol szórakoztatnak, hol mélyen megérintenek, hol pedig kiszolgálják a bennünk lakozó rajongó könyvmolyt, aki kapható mindenféle biográfiai érdekességre, vagy épp frappáns mendemondára.

A különböző területről megszólított alanyok riportjain keresztül felsejlik előttünk az írói lélek törékenysége, komplexitása, az alkotói lét megannyi vetülete, mely ismeretek birtokában úgy érezzük, csak még inkább elmerülnénk eme páratlan szerzők életének bámulatos rejtelmeiben. 

Ahelyett, hogy tovább szaporítanám a kötetet méltató szavakat – valóban szívből ajánlom, hogy tegyetek szert erre az igényes gyűjteményre – tíz figyelemreméltó részletet osztok meg az irodalmi diskurzusokból, melyek remélem, számotokra is izgalmas újdonságként hatnak. 

Agatha Christie – aki szenvedélyes lakberendező volt – állítólag fogadásból írta meg első könyvét, mert nővére nem hitte el, hogy képes lehet rá. A kötetet először hat kiadó is visszautasította.

Bram Stoker egy magyar orientalistától, Vámbéry Ármintól hallott Vladról, aki még a börtönben sem tudott lemondani kínzó foglalatosságáról: egereken végezte el a karóba húzást.

A Grimm fivérek – Jacob Grimm és Wilhelm Grimm – által kiadott könyveket harmadik testvérük, Ludwig Emil Grimm festő és rézmetsző illusztrálta.

Karl May – Winnetou megteremtője – vakon jött a világra, továbbá sosem járt az indiánok és cowboyok földjén, a Vadnyugaton.

Rejtő Jenő egy légiós könyvért 2000 pengőt is kapott, ami mai áron 2-3 millió forintnak felel meg.

Gárdonyi Gézát megbuktatta egyetemi professzora, a sors iróniája, hogy éppen magyarból.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

F Y V O N E – irodalmi blog (@fyvone_blog) által megosztott bejegyzés

Rideg Sándor, az Indul a bakterház szerzője első kéziratai helyesírási hibáktól hemzsegtek, ennek ellenére a Népszava szerkesztősége az első pillanattól lélegzetelállítónak találta az írásokat.

Hemingway törzshelyén, a Floridai Key Westen 1981 óta rendeznek Hemingway hasonmásversenyt a Sloppy Joe’s nevű kocsmában.

Jane Austen több családtagja is kacérkodott az írással. Édesanyja és fiútestvére is gyakran ragadott tollat.

Tolsztoj felesége már 1870-ben említést tesz naplójában Anna Karenináról, amit még három éven át tervezett és tizenegyszer dolgozott át az orosz író.