20 emlékezetes kötet 2020-ból

Tudom, tudom, már január van, mégsem indíthatjuk az évet összegzés nélkül, mely ez alkalommal igen szubjektívre, ugyanakkor frissre – a cikk csak a 2020-ban megjelent könyvekre szorítkozik – és változatosra sikerült. Mivel a tavalyi esztendőt semmiféle osztályozással nem kívánom illetni, ez a lista – rendhagyó módon – sem a minden szempontból dobogós olvasmányokat dicséri.

Rangsorolás helyett – a számok mindössze az áttekinthetőséget segítik – azokat a köteteket gyűjtöttem most egybe, melyek egy adott pillanatban és lelkiállapotban, akár történetükkel, mondanivalójukkal, hangulatukkal maradandó érzelmi nyomot hagytak bennem. Feltöltöttek, messzire repítettek, tanítottak, vigasztaltak, elhatározásra késztettek, új utakat nyitottak meg, átsegítettek 2020 kihívásain vagy egyszerűen csak szórakoztattak.

1. Szentesi Éva: A ​legfontosabbat utoljára hagytam (Libri)

Szentesi Éva edukatív, őszinte, mélyen megérintő könyve minden felelevenített fájdalma és vesztesége ellenére is erőt, higgadt bölcsességet sugároz. Nem pusztán a rákkal kapcsolatba hozható testi és lelki betegségeinkkel, hanem egyéb félelmeinkkel, szorongásainkkal, traumáinkkal való szembenézésre ösztönöz. Valóban kötelező, példaértékű memoár, bármilyen terhet is cipeljünk épp olvasásakor. Megéri belevágni!

2. Ljudmila Ulickaja: A ​lélek testéről (Magvető)

Balatoni pihenésünkre vittem magammal az édesbús Szonyecskát, amit egy könyvesbolti látogatás után megfejeltem a zseniális alkotó legfrissebb szerzeményével. Ulickaja olyan hihetetlen szakértelemmel, emberismerettel és empátiával boncolgatja a lélek kis sejtjeit, hogy fel sem merül bennünk, épp az elmúlásról, a magányról, a veszteségről mesél közben. Reményt gyújtó, érzékeny novelláinak olvasása az egyik legszebb emlékem a tavalyi nyárról.

3. Mécs Anna: Kapcsolati ​hiba (Scolar)

Az én örök kedvenc prózaszerzőm, Mécs Anna roppant eredeti kötetében az emberi esendőség legjavát tárja elénk a 21. századi modern világ uralkodó eszméinek vonatkozásában. A témaválasztás remek lehetőségeket rejtett magában, melyeket – amennyire csak megengedte a rövid terjedelem – ki is használt az írónő a kreatív kütyüket, változatos szituációkat és elbeszélőket felvonultató, gondolatébresztő novellákban, melyekről részletesebben ITT írtam.

4. Fredrik Backman: Hétköznapi ​szorongások (Animus)

Fredrik Backman írásaiban nem igazán lehet csalódni, legújabb kötete szinte az egész könyves világot lázban tartotta, és elolvasása után kiderült, nem is alaptalanul. A svéd szerző zseniális humorral és éleslátással nyúlt ehhez a rendkívüli túszdrámához, melyből tanulságos, szorongásainkról, tragédiáinkról, közös sorsunkról, az élet igazságairól szóló, bámulatos történetet kanyarít. Elgondolkodtat, elérzékenyít, gyógyít és mindeközben még roppant mód szórakoztat is. Letehetetlen!

5. Angela Petch: A ​toszkán titok (Athenaeum)

A vegetatív otthonlétben Angela Petch romantikus családregénye éppen úgy hatott, mintha napfénybe haraptam volna. A könyv az utazós tematika mellett üzenetével is erősen reflektált a keserű állapotokra: nincs olyan borzalom, melyet ne tapasztalt és ne élt volna már túl az emberiség, és nincs olyan kilátástalanság, amelyből ne lehetne talpra-állni a kitartás, a bátorság, a remény és az összefogás segítségével. Egy könyvnyi ízig-vérig olasz optimizmus. Ajánló ITT.

6. Bauer Barbara: A ​fényfestő (Jaffa)

Bauer Barbara varázslatos családtörténete a tavaszi karanténmelankóliából kilépve igazi gyógyító olvasmánynak bizonyult. A lebilincselő történet a szerelem erejéről és a múlt elengedhetetlen feldolgozásáról szól az olvasóhoz. Arra tanít, hogy csak az árnyakkal szembe nézve térhet vissza lelkünkbe a régen vágyott fény. A családi titkok, a misztikus történelem és a törékeny érzelmek szívmelengető egyvelege ez a kötet, melyről részletesebben ITT írok.

7. Szilasi László: Kései ​házasság (Magvető)

Ott Annát kérdeztem, milyen kötetet ajánlana egész életeken átívelő szerelem témakörében, és erre az egyszerre idilli és melankolikus, álomszerű és súlyosan valóságos írásra esett a választása. Nem pusztán életeket és évtizedeket magába olvasztó történet ez, a szerelem egy időtlen, ép ésszel felfoghatatlan, különös dimenziójának krónikája. Két eltévelyedett lélek emberöltőn át tartó közeledése egymáshoz és önmagukhoz.

8. Erin Morgenstern: Csillagtalan ​Tenger (Agave)

Erin Morgenstern szürreális, komplex mágikus világa és különleges történetszövése magával ragadó. A Csillagtalan Tenger csodálatosan összetett szimbolikus mese, cselekménye a varázslat megannyi mozaikdarabkájának végeláthatatlan variációja, mely csak az olvasóra vár, hogy kirakja. A tavalyi év legmeglepőbb újszerű olvasmányélménye, hangulatos és minden szempontból egyedi. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó könyvem az írónőtől.

9. Czingel Szilvia: A ​női test alakváltozatai (Jaffa)

Ez az ismeretekben gazdag kiadvány a női testkultúra alakulását, a változásokat előidéző történelmi, műveltségi kihívásokat tárja az olvasó elé a fűzőviseléstől – amivel csaknem negyven betegséget hoztak összefüggésbe – a modern nő megszületéséig. Részletgazdag, hiteles és olvasmányos, tele olyan izgalmas érdekességekkel, mint például Sissi titkos tetoválása, a cikóriakávés zacskóból rögtönzött pirosító vagy az első, ruha-zsebkendőből varrt melltartó története. Igazi szociográfiai gyöngyszem.

10. Sal Endre: Mi, ​magyarok a századelőn (Libri)

Sal Endre Újságmúzeum történetei a reggeli kávézásaim kötelező irodalmi kísérői, nosztalgiaírásai lebilincselőek, informatívak és szívmelengetőek. Hiánypótló új kötetében több mint ötven lírai időutazásba merül alá az ármány, a szenvedély, a végzet és a hűség nyitotta ajtókon keresztül. Olvasása közben az az érzésünk támad, hogy felcsaptuk a korabeli hírlapot, szemünk előtt elevenednek meg az akkori emberek közszájon forgó ügyei, cseppet sem unalmas élettörténeteik megkapó háttér-információi. A kötetről hamarosan hosszabb ajánlót is olvashattok a blogon.

11. Kepes András: A ​boldog hülye és az okos depressziós (Libri)

Kepes és az ő hamisítatlan stílusa, intelligens, olvasmányos, egyszerre hiteles megnyilvánulása legújabb könyvében sem okoz csalódást. Tudása, empátiája és nyitottsága vezeti az olvasót a címben megjelenő Popper idézet kibontásának folyamatában, melyhez a filozófia, a pszichológia tudománya, és egy jó adag élettapasztalat egyaránt hozzásegíti. Mint korábbi írásaiban, most sem kísérli megváltani a világot, bölcs mesélőként foglal helyet az olvasó mellett és elmélkedik vele közösen az élet – nem is olyan félelmetesen – nagy dolgairól. Előadásáról ITT olvashatjátok tudósításomat.

12. F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők ​lányregénye (Libri)

F. Várkonyi Zsuzsa szépirodalmi alkotása otthonos légkörével, érzékenységével és páratlan karaktereivel valóban egy másik világot font körém olvasás közben. Egy szeretettel, gyengédséggel, megértéssel és reménnyel teli világot. A Férfiidők lányregénye maga az irodalomba oltott orvosság. Gyönyörű, megindító igazmese a sorscsapások vájta sebekről és a behegedésükhöz elengedhetetlen emberi kapcsolódásokról. Ebben a cikkben részletesen is ajánlom.

13. Rene Denfeld: Hol ​vagy, Madison Culver? (Libri)

Komor, olykor kegyetlen, máskor szívet melengetően szép, mégis komfortzónán túli olvasmánynak bizonyult Rene Denfeld különleges hangulatú – már-már meseszerű krimiatmoszférát teremtő –  kötete. Szakítva a “karácsonykor csak cukros-mázas történeteket olvasok” hagyományommal idén erre az összetett, súlyos témát feldolgozó lírai kiadványra esett a választás, és bár a soraiban rejlő borzalom akár zord élménnyé is tehette volna, számomra mégis álomszerű, rejtélyes, az életet reményteljesen szemlélő olvasmány kerekedett belőle.

14. Sissel-Jo Gazan: Tintagomba (Jaffa)

Sissel- Jo Gazan, a sikeres dán szerző utazásaiból inspirálódva ragadott tollat, hogy lejegyezze ezt az elképesztő, sajátos hangvételű, összetett irodalmi csemegét, ami az olvasót is messzi tájakra, inspiráló gondolati síkokra repíti. A tavalyi nyár egyik legizgalmasabb megjelenése fordulatos, sokrétű könyv a 80-as évek Dániájáról, aktuális társadalmi, művészetelméleti és politikai kérdésekről, családi titkokról és szerelmi bonyodalmakról. ITT olvashattok róla.

15. Stacey Halls: Familiárisok (21. Század)

2020 legszebb, legigényesebb borítója címét kétségtelenül a Familiárisok nyerné. Stacey Halls a történelem mágikus bugyraiban kívánja elmeríteni az olvasót, aki a boszorkányos fordulatok mellett igaz barátságból, női sorsokból, társadalomkritikából és némi politikából is kap útravalóul. A Familiárisok magával ragadó, misztikus és lenyűgöző olvasmány, mely messzire repíti a rejtelmes történelmi fikcióra éhező könyvmolyokat. A 17. századi bűbájos kalandokról ITT írtam részletesebben.

16. Aurélia Beaupommier: Varázslatos ​sütemények és más fantasztikus desszertek (Alexandra)

Viszkok Fruzsi ajánlásával tettem szert erre az irodalmi finomságra, ami kívül belül gyönyörű, igényes, aprólékos és nem utolsó sorban ínycsiklandó. Melyik könyvmoly ne akarta volna már feltálalni Bilbó almás pitéjét, Vonka Vilmos nyalánkságait vagy felönteni a garatra Harry Potter kultikus vajsörével? A tematikusan összegyűjtött fiktív regényalakok és kötetek inspirálta kreatív édességek között pralinék, cukorkák, kekszek, torták és mennyei szomjoltók is helyet kaptak. Édesszájú könyvmolyoknak kötelező olvasmány!

17. Louisa May Alcott: Kisasszonyok (Manó Könyvek)

Némileg kakukktojás a Kisasszonyok, tekintve 1868-as megjelenését, de fájdalom, egészen a tavalyi évi adaptáció – és a pompás új kiadás – berobbanásáig nem volt szerencsém közelebbről is magamévá tenni ezt az örökérvényű elbeszélést a szeretet, a testvéri kötelék, a család fontosságáról. Louisa May Alcott bájos klasszikusa rögvest levett a lábamról, a lányok elbűvölő személyisége és idilli hétköznapjai csakhamar elfeledtették a külvilágban zajló zord eseményeket.

18. Sara Collins: Frannie ​Langton vallomásai (Libri)

Frannie Langton, a mulatt szolgáló felkavaró, nagyívű története erkölcsi kérdőjelektől hemzsegő, szívszorítóan szép visszaemlékezés a halál torkából. Izgalmas bűnügyi nyomozás, történelem, romantika, társadalom – és korleírás, etikai útmutatás, irodalom, tudomány és jó adag lélektan is elfért benne. Frannie megpróbáltatásokkal teli sorsát követve azonban mindezek mellett az emberi sötétség gyötrelmes mélységeibe, a lélek félelmetes bugyraiba egyaránt alá szállunk. Értékelés ITT.

19. Szederkényi Olga: Irodalmi ​popikonok (Helikon)

Bár még csupán most érek a végére, Szederkényi Olga pazar irodalomtörténeti interjúösszeállítása már biztosította helyét ezen az előkelő listán. Írói kulisszatitkok, sikersztorik, gondolatébresztő következtetések és jóízű beszélgetések adják a már nagyrészt újságcikként megjelent beszélgetések keretét. Egy magamfajta könyvmoly számára valódi csemege ez a kötet megannyi önéletrajzi érdekességgel, irodalomtudományi töredékekkel, melyeket nem győztem kijegyzetelni. Még januárban érkezem belőle egy izgalmas összeállítással.

20. Popper Péter: Hogyan ​választunk magunknak sorsot? (Kulcslyuk)

Nem volt szerencsém részt venni Popper Péter pszichológus előadásain, amit szívből sajnálok, mert ez a magas színvonalú, hatalmas tudástárat megnyitó kötet felemelő önismereti kalandra hív. A kiadványban helyet kapó anyagokat a legendás előadó zárt körű eseményeinek felvételeiből adták ki gyermekei és hangulatuk valóban olyan, mintha olvasás közben mi is egy ilyen meghitt lélekboncolgató alkalomra váltottunk volna jegyet. Időtlen, értékes, méltó szellemi és lelki útravaló az új évre. Érdemes lehet ezzel a könyvvel indítani!