Nagyító alatt az éles elméjű, fiktív hölgydetektívek

Szívesen inspirálódom a popkultúra minden szegmenséből, és ültetek át irodalmi vonatkozású információkat, ha megihlet egy aktuális téma. Ez alkalommal Enola Holmes elképesztő kalandjaiban merültem el, mely – ahogy az lenni szokott – beindította a fantáziámat. Így született az alábbi, prominens hölgydetektíveket felvonultató írásom, melyben remélem, ti is megtaláljátok kedvenc nyomozóitokat.

Lisbeth Salander

Lisbeth Salander Steig Larsson svéd szerző díjnyertes Millennium sorozatának hősnője, zseniális hacker és rendkívüli magánnyomozó. Komplex karakteréhez sokat hozzátett traumatikus gyermekkora és az abból következő bonyolult élete. Ösztövér, tetovált, már-már rémisztő külseje antiszociális, intelligens, rebellis és sokszor kíméletlen személyiséget rejt. Igazi kaméleonfigura, akiről sosem tudjuk pontosan eldönteni, pozitív vagy negatív előjelet társítsunk hozzá. Egy biztos, a sebzett lelkű, nonkomformista Salander az egyik legkiemelkedőbb női egyéniség a fikciós irodalomban. Olyannyira, hogy az idei évben bejelentették, önálló sorozatot készítenek a karakternek.

Precious Ramotswe

A kimondhatatlan nevű, ám annál népszerűbb Precious Ramotswe – világszerte húszmillió példányt adtak el a kötetekből – a skót szerző, Alexander McCall Smith képzeletének szókimondó szülötte. Ha nem lenne elég figyelemreméltó gyors észjárása, ravaszsága és tökéletes ösztönei, a pragmatikus, ravasz Ramotswe afrikai származásával a kevés szerepet kapó fekete bőrű nyomozónők képviselője is. Hiánypótló nyomozóirodája eseteit követve részesei lehetünk a botswanai élet botrányainak és piszkos ügyeinek, miközben finom humorral, rejtélyekkel és életkedvvel átitatott modern meséket olvashatunk.

Miss Marple

Minden idők egyik leghíresebb női nyomozója, a derűs kedélyű, tévedhetetlen Miss Marple, akinél talán már csak alkotója, Agatha Christie legendásabb. Az éles eszű, kotnyeles viktoriánus vénkisasszony noha nem hivatásos nyomozó, lelkes és kiváló megfigyelő, ezenfelül kivételes dedukciós képességekkel is rendelkezik. Szenilis hölgy álcája mindig megtéveszti az őt lebecsülő gyanúsítottakat: ártatlan pletykálkodás módszerével rendre értékes információkat csalogat elő a gyanútlan alanyokból. Christie állítólag anyai nagyanyjáról mintázta a világon huszonhét nyelven olvasható krimitörténetek főhősét, aki mindig kellő tapintattal terelgeti a szakavatott nyomozót a rejtélyek labirintusában.

Nancy Drew

Nancy Drew már nem egyszerű regényszereplő, hanem amerikai kulturális ikon, akire feminista jelenségként hivatkoznak a világ befolyásos hölgyei, például Hillary Clinton és Laura Bush. Eredetileg Edward Stratemeyer nyomozópárosa, a Hardy testvérek női ellensúlyozására alkotta meg a sokoldalú Nancy-t egy szellemírókból verbuválódott szerzőcsoport, akik először 1930-ban adtak teret a karakternek. Az idők során számtalan változáson esett át a tinédzserként induló neves nyomozónő vonzó, intelligens és egyenes személyisége, de népszerűsége továbbra is vitathatatlan. Nyolcvan millió példányt adtak el a könyvekből világszerte és jó néhány mozgóképes változat is napvilágot látott.

Agatha ​Raisin

Több mint harminc kötetben csillogtatja meg Agatha Raisin kivételes nyomozói tehetségét, csípős humorérzékét és tudálékosságát, hogy a végére járjon az újabb és újabb kisvárosi rejtélyeknek. Raisin kisasszony Agatha Christie történeteinek modern, szerethető és könnyed módozatait szolgálja fel nekünk hol spenótos halálpite, hol pedig gyilkos lekvár kíséretében, megfűszerezve némi szarkazmussal, sokkal inkább a szórakoztatás, mint a borzongás jegyében. Mindehhez csak ráadás a londoni vidéki élet érzékletes ábrázolása és a felvonultatott, remek mellékszereplők. A könyvsorozat és a fanyarul bohókás főszereplő is kivívta a kritikusok/rajongók elismerését.

Enola Holmes

Nem esett messze az alma! Jól tudta ezt Nancy Springer is, amikor eljátszott a gondolattal, mi lenne, ha a zseniális Sherlock Holmesnak lenne egy hasonló kvalitásokkal megáldott, nem mindennapi kishúga. A cserfes és furfangos Enola – bár még csak tinédzser – ravaszságban, talányok megfejtésében, kurázsiban és intelligenciában (na meg harcművészetekben) is felveheti a versenyt legendás bátyjával, akihez hasonlóan szabályszerűen vonzzák a rejtélyes, bonyolult esetek. Külön kiemelném a könyvek feminista vonalát, mely jól kidomborítja ezt a remek, talpraesett, önálló és sokszínű karaktert, aki üde színfoltja a modern detektívirodalomnak.

Flavia de Luce

És ha már fiatal, tehetséges nyomozókról beszélünk, nem mehetünk el az utánozhatatlan Flavia mellett sem. Flavia kisasszony profi vegyész és méregkeverő, így biztosak lehetünk benne, hogy mindenkinél hamarabb fog szimatot, ha bűnesetről van szó. A rendkívül leleményes, átlagon felüli logikával megáldott, különc lány figyelmét semmi sem kerülheti el. Frappáns megnyilvánulásait olvasva gyakran feledkezünk meg róla, hogy alig tizenegy éves. A vegyészet iránti szenvedélye ráadásul kapóra is jön a nyomozások vizsgálatai során, mely képesség – és persze a találékonyság, a bátorság és elszántság – izgalmas színezetet ad az eredeti karakternek.