Ezeket biztosan nem tudtad kedvenc varázslód születéséről + Illusztrált kiadás belelapozó

Régebben minden fellelhető életrajzi kötetet begyűjtöttem, hátha korábban nem hallott titkokra, elhintett információmorzsákra lelek a kis túlélő megteremtőjét illetően. Az alábbi cikkben ezekből a kötetekből szemezgettem ki az általam legizgalmasabbnak vélt, kevésbé ismert apróságokat a világhírű írónő életéről, munkásságáról, alkotásról és fantáziáról, Harry Potter legendás születéséről, kinek létezése mára gyermekek millióinak jelent egyet az olvasás szeretetével.

A kiragadott érdekességekkel párhuzamosan a Harry Potter és a bölcsek köve Jim Kay által papírra álmodott kiadásának legszebb rajzaiban gyönyörködhettek. 

Mára szinte szállóigévé vált, hogy Rowling egy vonatút során látta meg lelki szemei előtt a szemüveges varázslófiút, aki mit sem tudván képességeiről, boszorkányképzőbe indul. (Némi mosolygásra ad okot, hogy az írónő éppen egy legelésző tehéncsordán mélázott.)  Azt viszont már kevesen tudják, hogy Rowling szülei is egy vonaton ismerkedtek meg egymással 1963-ban. Mi lehet ezekben a vonatokban? 🙂

Amikor Winterbourne-ben laktak, a két legjobb barátja egy testvérpár volt, méghozzá Ian és Viki Potter, akikkel rendszeresen játszottak “boszorkányok és varázslókat”. Az édesanyák – Ruby és Anne – állandóan cserélgették a könyveiket. Kedvenceik a népszerű történelmi regények voltak olyan szerzőktől, mint például Victoria Holt.

A fiatal Rowling a középiskolában látott először valódi színházi előadást. Az osztállyal a Téli regét nézték meg, amelyben a női szereplőt Hermione-nak hívják. Valószínűleg kedvenc boszorkányunk alakja ebből az élményből származik.

Az iskolaévek meghatározóak voltak az írónő életében. A később beiratkozó Séan Harris Rowling hű barátja lett. Kapcsolatukban nagy szerepe volt annak a türkizkék Ford Angliának, amellyel bejárták a környékbeli szórakozóhelyeket. Rowling később barátjának ajánlotta a Potter-sorozat második kötetét és most már azt is tudjuk, honnan jött a Weasley család varázslatos repülő kék autójának ötlete.

Rowling számtalan irodai munkában kipróbálta magát, mielőtt főállású író lett. Egyszer egy kiadónál kapott munkát, ahol többek között elutasító leveleket kellett megfogalmaznia. Ebben az időszakban tanult meg villámgyorsan gépelni is, ami később felbecsülhetetlen tudásnak bizonyult.

Rowling volt férje, Jorge Arantes a mai napig őriz egy húsz oldalas kéziratot az első kötetből, melyet Joanne hagyott ott elköltözésükkor.

Az  írónő tulajdonképpen egy kiadói asszisztensnek köszönheti, hogy felfedezték. A huszonöt éves Bryony Evens egy félredobott papírkosárból – ahová a kéretlen anyagokat száműzik – halászta ki a rajzokkal teli kéziratot ebédszünetben.

Rowling egyetlen egyszer szőtt bele történetébe egy valóban létező személyt. Natalie McDonald kilencévesen leukémiában szenvedett, családja egyik barátja kereste fel Rowling kiadóját, hogy egy, az írónővel történő levélváltással tegye boldogabbá a kislányt. Joanne nem volt otthon, hogy átvegye a kiadó üzenetét, későbbi, hosszú levele – amiben kulisszatitkokat is elárult a készülő Tűz serlegéből – már későn érkezett meg Natalie-hoz. Rowling emléket állított a gyermeknek. a Tűz serlege 177. oldalán a Teszlek Süveg Harryék házába osztja be Natalie McDonald elsőéves tanulót.

Ugyancsak a Tűz Serlegével esett meg, hogy írás közben hiba csúszott a cselekménybe. Rowlingnak elölről kellett kezdenie az egész munkát, hogy az általa kívánt végkifejlethez vezessenek az események.

Jessica – Rowling lánya – első kimondott szavai a “Harry” és a “Potter” voltak, amiket minden biztatás nélkül, előszeretettel kiáltott el a könyvesboltokban.

Óriási várakozás övezte az utolsó kötetek címbejelentését. Olyan elrugaszkodott ötletek kerültek napvilágra, mint a Harry Potter és a furmati piramisok, Harry Potter és a Fényszekerek vagy a Harry Potter és az Alkimista cellája.

Egy oregoni könyvtár Rowlingnak köszönhetően került az újságok címlapjára, amikor hétszáz példányt rendelt a Harry Potter és a Főnix Rendjéből, hogy ki tudja elégíteni a több mint ezer beérkezett kölcsönzési előjegyzést.

A Harry Potter és a Félvér Herceg első kiadásának 10,8 millió példánya az első huszonnégy órában elfogyott. A híradások szerint átlagosan tizenhárom másodpercenként adtak el világszerte egy példányt, ezzel a kötet megdöntötte a könyveladások Guiness-rekordját.

Az első film rendezésére eredetileg Steven Spielberget kérték fel, ám végül nem tudtak megegyezni Joanne-nal Harry Potter történetének vászonra vitelében. Spielberg brit helyett inkább amerikai stílusban képzelte el a varázsló elképesztő kalandjainak megfilmesítését.

David Heyman producer egy nap színházba ment barátjával, Alan Radcliff irodalmi ügynökkel, aki magával vitte Daniel fiát is. Állítólag amint meglátta a fiút, tudta, megtalálta Harry Potter megformálóját.

2006-ban Rowling számos szokatlan megtiszteltetésben részesült. Elneveztek róla egy aszteroidát, egy újonnan felfedezett dinoszauruszfajt – Dracorex hogwartsia (Hogwarts után) és gyermekkori lakóhelye közelében Rowling Gate néven adták át az akkor épült, új lakóparkot.

Egy bizonyos Nancy Stouffer állítása szerint Harry Potter az ő 1984-ben megjelent könyvéből, a Rah és a muglik legendájából származik, melynek főszereplője Larry Potter. (A könyvben egyetlen szó sem esik varázslatról).

Rowling az utolsó könyvet a Balmoral Hotel 652-es szobájában fejezte be, ahol a Hermész szobron meg is örökítette ezt a történelmi pillanatot. Egy kiemelőfilccel az alábbiakat firkantotta az alkotásra: ” J. K. Rowling ebben a szobában fejezte be a Harry Potter és a Halál Ereklyéi írását 2007. január 11-én.” A szobrot azóta páncélszekrényben őrzik.

Voldemort neve franciául repülő halált jelent, még Dumbledore a dongó óangol neve és szerepel Thomas Hardy művében, A weydoni asszonyvásárban.

Rowling a gyerekirodalom terén végzett szolgálataiért elnyerte a Brit Birodalom Érdemrendjét, amit eredetileg a királynőtől vett volna át a Buckingham-palotában. Ugyanazon a napon tartották az elemi iskolában lánya karácsonyi betlehemes játékát, így Rowling lemondta az átadót. Végül Károly herceg adta át Joanne-nak a kitüntetést egy későbbi időpontban.

+1. A novemberben megjelenő Az Ickabog még az egyik Harry Potter rész megírásával párhuzamosan született, de ezidáig csupán Rowling gyermekei hallhatták esti mese gyanánt a történetet.

***

Az Ickabog ITT

Harry Potter és a bölcsek köve – Illusztrált kiadás ITT

Forrás: 

Marc Shapiro: J.K. Rowling Az igazi varázsló

Sean Smith: És megteremtette Harry Pottert…