Sorozatdömping kedvenc könyveinkből

Egyértelműen az adaptációs sorozatok virágkorát éljük (legutóbb engem is elkapott a Vaják láz). Lassan már nincs olyan új televíziós alkotás, melyet ne köthetnénk valamiképp irodalmi műhöz. Ez természetesen cseppet sem baj, sőt, bőven akadnak klasszikus kedvencek, melyeket már régóta vágyunk képernyőn is viszontlátni – különösen a hűvös idő beköszöntével. Sorozatkörkép következik könyves-televíziós újdonságokból, a Fyvone Instagram közösségének ajánlásával.

Kulcs ​a zárját

A Kulcs a zárját nem is lehetne autentikusabb horrortörténet ( és dark fantasy), hiszen megálmodója Stephen King fia, Joe Hill, aki első kiugró sikerét érte el a huszonnégy óra leforgása alatt elkelt hátborzongató sztorival.

A Netflix az elnyert Brit Fantasy és Eisner-díjak után hamar bejelentette, tíz részes horror-dráma adaptációt készül forgatni a legendássá vált képregény anyagából. Mi sem jelzi jobban a sorozat sikerét – mely nagyban köszönhető annak, hogy maga a szerző is részt vett a munkálatokban -, minthogy hamarosan a második évadot is végigizgulhatjuk.

Joe Hill: Kulcs ​a zárját 1. (Locke & Key 1.) – Fumax

Normális ​emberek

Sally Rooney üstökösként robbant be az irodalmi közegbe Normális emberek című regényével, ami komoly díjesőt hozott a 29 éves dublini írónőnek. A történet központjában két egyetemista fiatal keresi a vigaszt egy bizonytalan, traumákkal teli kapcsolatban, melynek felvállalása átugorhatatlannak tűnő akadályokat gördít eléjük.

Az y generáció életérzését és szorongásait tolmácsoló kötet remek adaptációs alapanyag, ezt a BBC is felismerte és egy tizenkét részes sorozatban tárja elénk a briliáns pszichológiai érzékkel megírt művet.

Sally Rooney: Normális ​emberek – XXI. Század

A másik út

Feldman erőteljes és hiteles vallomáskötete világszerte hatalmas visszhangot keltett. A Netflix saját gyártású sorozatában egy önállósodni vágyó nő testi-lelki útját, szabadság iránti törekvéseit követhetjük New Yorktól Berlinig, a kizsákmányoló haszid zsidó közösségtől egy új, reményteli élet kezdetéig.

A médiaszolgáltatók minden bizonnyal már készülnek a tévésorozat következő évadával is. Tavasszal nálunk is olvasható a kötet második része, melyben Deborah európai körútra indul, hogy megismerje családja történetét, és megértse a múlt sorsformáló történéseit.

Deborah Feldman: Unortodox – Libri

Vaják

Debütálása óta milliókat tart izgalomban A Vaják nyolc epizódból álló első évada, ami a tavalyi év végén vált elérhetővé a Netflixnek köszönhetően. Az amerikai fantasy-dráma Andrzej Sapkowski színes és képzeletgazdag világát varázsolja elénk, Henry Cavill pedig egyik legmeghatározóbb alakítását nyújtja a magának való szörnyvadász szerepében.

A sorozat egy fiktív középkori világban játszódik, ahol három főhős, Ríviai Geralt mellett egy nagyhatalmú varázslónő és a cintriai hercegnő kalandjait követhetjük nyomon, kiknek sorsa az izgalmas események hatására elválaszthatatlanul összefonódik.

Andrzej Sapkowski: Az utolsó kívánság – GABO

Kis tüzek mindenütt

Ki ismerné jobban a kertvárosi feleségek kirakatélete mögött megbújó tragédiákat, mint Reese Witherspoon, aki az utóbbi időben előszeretettel tárta fel eme belterjes világ titkait? A Hulu sorozatában ez alkalommal Cleveland virágzó, szabályos utcácskáiba csöppenünk, ahol látszólag minden tökéletes, amíg meg nem érkezik egy idegen.

Mia Warren felbolygatja a kertvárosi közösség életét és az események drámai fordulatot vesznek. A Kis tüzek mindenütt az írónő második regénye, megjelenése óta bestseller, 2017-ben pedig a legjobb szépirodalmi műnek választották az olvasók.

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt – Európa 

Briliáns barátnőm

Elena Ferrante négykötetes regényfolyamának első része érzelemdús, intelligens személyiségtörténet. Egy évtizedekig tartó barátságot tápláló, mindent felülíró szeretet elbeszélése. Ebből a kivételes műből készített igényes és hangulatos sorozatot az HBO, de a szerző következő regényére, A felnőttek hazug életére már a Netflix is lecsapott.

A sorozatban egy idős asszony, Elena Greco történetszövésén keresztül ismerhetjük meg a múltat és a Lilával való – aki rejtélyes okból, nyom nélkül eltűnik – hatvanéves, mozgalmas barátsága történetét.

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm – Nápolyi regények 1. – Park