Egy bátor nő a világgal szemben * A ​füvesasszony értékelő

A romantikus fikció nagyasszonya, Philippa Gregory olvasók millióit repítette már vissza a történelemben a Tudor kortól egészen a 18. századig, így csak idő kérdése volt, mikor jut el valamelyik nagy sikerű historikus szerzeményével hozzám is.

Az idei évem abszolút a lebilincselő női sorstörténeteké volt. A feminista jegyekkel teletűzdelt kötetek sorába remekül illeszkedik az írónő legfrissebb regénye: egy, a polgárháború sújtotta Angliában kibontakozó tiltott szerelem szívhez szóló elbeszélése.

A könyvről

A királyregények királynője ez alkalommal Anglia déli lápos területeire csábítja festői tájakra éhező képzeletünket. Egy nem mindennapi nő, Alinor viszontagságokkal teli, mégis szeretetteljes életének mozzanatait, az azokat befolyásoló nagy eseményeket kísérhetjük nyomon. Az erős hangulatfestés és a gondosan elénk tárt, lassan csordogáló cselekményszál olyan finoman terel bennünket, mint amilyen csendességgel váltanak színes kabátot a nyári zsenge falevelek.

Angliában polgárháború dúl a királypártiak és a parlamentet támogatók között. Veszélyes idők járnak, főként egy olyan asszony számára, aki más, mint a többiek. Alinor, a helyi füvesasszony leszármazottja Szentiván-éjkor ellátogat a templomkertbe, hogy a telihold fényében találkozhasson eltűnt férjének szellemével, így biztos lehetne abban, hogy a férfi halott s szabad lehet. Alinor azonban nem szellemmel, hanem egy titkos küldetésen lévő, előkelő férfival találkozik, aki a segítségére szorul. Az asszony úgy dönt, segít neki, hogy átjusson a veszélyes lápvidéken, ám ezzel halálos veszedelembe sodorja magát. 

View this post on Instagram

Egészen rápörögtem a boszorkányos tematikára mostanában, ehhez kapcsolódik most a Libri újdonsága is, Philippa Gregory friss bűbájos kötete, A füvesasszony. 🤓🍀 Az egyszerű cím ne tévesszen meg senkit, mondom is, mi mindent rejt a nőket központba állító történelmi regények szakértőjének új szerzeménye 📘 Polgárháború dúl Angliában, veszély leselkedik mindenkire, pláne egy füvesasszony leszármazottjára, aki teliholdkor a templomkertben lófrál szellemidézés ügyében. Főhősnőnk, Alinor azonban kísértet helyett egy előkelő férfival találkozik, aki a segítségét kéri a veszélyes lápon való átjutáshoz, mellyel Alinor életét is veszedelembe sodorja. Szerelem, boszorkányság, történelem, kalandok és varázslat, vagyis minden, ami még egy utolsó izgalmas nyári olvasmányhoz kell. 😊 🌻 @librikonyvkiado #olvasnijó #olvassteis #olvass #ikozosseghungary #igreads #igbooks #igbookclub #igblogger #bloggersofinstagram #bookpictures #bookstafeatures #bookphotography #bookflatlay #flatlay #booksofinstagram #books📚 #booksbooksbooks #philippagregory #readingaddict #currentlyreading #readinglist #readersofig #readingisfun #summerreads #afüvesasszony #könyvstagram #könyvajánló #konyv #fyvoneblog #blogger

A post shared by F Y V O N E – irodalmi blog (@fyvone_blog) on

Fantasztikus nők a középpontban

Nem véletlen az őszi utalás, ugyanis A füvesasszony tökéletes olvasmány, ha szeretnénk a nyári zsongás nyugtalanságát levetkőzni és ráhangolódni a hűvös hónapok lelassulására. Noha korábban nem volt szerencsém az írónő munkásságához, némi fogalmam volt arról a szofisztikált, hiteles történelmi ismereteket átadó stílusról,  ami a világhírű alkotó védjegye.

Regényeiben ugyanígy a nőközpontúság is kiemelendő, ez az aspektus jelenlegi, új sorozatának egyaránt esszenciális eleme. Alinor okos, bátor, erős, életrevaló, független. Tulajdonképpen elviszi a hátán ezt a több száz oldalas történetet, de a mellékszálak kapcsán sem tekinthetünk el a női karakterek eseményformáló hatásától. A feminista vonulatot egy olyan kor szigorú keretei között próbálgatja a szerző, ami alig adott lehetőséget a nők kibontakozására. Mindenesetre még így – a hitelesség megőrzésével is – megragadó lett a végeredmény.

Az ördög a részletekben

Az aprólékosan komponált sorok talán türelemre intik az olvasót, aki a történet fordulatos (és tényleg, hűha!) végére érve megérti, a hangnem tudatos választás volt. A könyvekbe fejest ugorva sajátos atmoszférát kapunk, amibe fokozatosan dől el, hogy szeretünk-e belehelyezkedni. Gregory elbeszélésmódja funkcionális, remekül tükrözi a láp peremére kényszerült emberek nehéz életvitelét, miközben az egyszerűen szép pillanatokba is betekintést enged.

Ami a személyes poklok és mennyországok mélyreható bemutatásánál jól működik, az a történelmi intrikák és események tekintetében kevésbé. Ez volt az egyetlen, amiből számomra a kevesebb néha több elve érvényesült. Szívesebben olvastam volna még Alinor és James, a katolikus pap tiltott szerelmének részleteiről, különösen a férfi fejében dúló viharokról.

Az irodalom füvesasszonya

A már említett komponensek mellett a végsőkig kitartás, a család fontossága, az emberség és a becsületesség értékei hatják át a történetet, miközben az adott történelmi időszak korképe, az arra jellemző társadalmi, politikai és – vallási viszonyok egyaránt kirajzolódnak a sorokban.

Az biztos, hogy Philippa Gregory gyakorlott füvesasszonyhoz méltón adagolja, ötvözi a bevált hozzávalókat, melyek együttesen egy realisztikus, izgalmas, női erőben gazdag, érzékeny regénnyel ajándékozzák meg az olvasót, és bővítik az írónő elismerésre méltó repertoárját.

Összességében

A füvesasszony igényes, lebilincselő olvasmány. Olyan regény, amihez szívesen térünk haza egy fáradt nap után, hogy ölünkbe vegyük a takaró alatt és teát szürcsölve képzeletben messzire repüljünk a vadregényes Angliába. Sokrétűsége okán a hiteles történelmi kötetek, a romantikus történetek és a női sorsregények kedvelői egyaránt örömüket lelhetik benne ezekben a korán sötétedő, októberi napokban.

Részletek:

Libri, 2020

556 oldal

Fordította: Gázsity Mila