Könyves adaptációmustra, avagy irodalmi kalandok a vásznon

Bár ez a 2020-as év kezd egy Örkény novellára hasonlítani, azért így is akadnak olyan apró örömök egy könyvmoly számára, mint például az érkező könyves adaptációk, melyekből jobbnál-jobbak adódnak idén – vagy a helyzet miatt picit későbbi premierdátummal. Az alábbi filmes válogatásban – ahol többek között Beatrix Potter, Agatha Christie és Daphne du Maurier újraalkotást is találtok – összegyűjtöttem nektek a személyes kedvenceimet, de a lista most is tetszőlegesen bővíthető.

Mindig az ördöggel

Donald Ray Pollock – Mindig az ördöggel

Donald Ray Pollock lebilincselően sötét Amerika-víziójában egy csapat szélsőséges szereplő életét követi a második világháború végétől a hatvanas évekig.

Az ohioi Knockemstiffben és a szomszédos erdőkben baljós alakok – egy szentségtelen pap (Robert Pattinson), egy furcsa pár (Jason Clarke és Riely Keough), valamint egy tisztességtelen seriff (Sebastian Stan) – gyűlnek össze a fiatal Arvin Russell (Tom Holland) körül, miközben ő a saját és családja életét fenyegető ördögi erőkkel küzd.

A film a II. világháború és a vietnámi háború közötti időszakban játszódik, és a rendező, Antonio Campos lenyűgöző és horrorisztikus képet fest az igazak és a korruptak közötti harcról. Az izgalmas és finoman szőtt történet – melyben olyan neves színészek kaptak helyet, mint Tom Holland, Bill Skarsgård, Riley Keough, Robert Pattinson és Mia Wasikowska – Donald Ray Pollock díjnyertes regényén alapszik.

Nyúl Péter 2. – Nyúlcipő

Beatrix Potter – Nyúl Péter és barátai

Visszatérnek Beatrix Potter izgága nyuszipajtásai, kiknek kalandjaiból nemrég egy különleges, huszonhárom meséből és versből álló díszkötet is napvilágot látott a Manó Könyvek gondozásában.

Az izgalmakra éhes nyúl történetének moziváltozata elképesztően népszerűvé vált az egész világon. A CGI-animált nagyfülűek és az élő szereplők kombinálásával készített családi vígjáték természetesen nem érhetett véget az első résszel. Ez alkalommal a boldog brit vidéket elnyomja a nagyváros zaja, ahol semmi sem olyan békés, mint egy ötórai tea: ahová Péter és rokonsága beteszi a tappancsát, ott biztos a felfordulás…

Tudtátok, hogy Beatrix Potter igazi üzletasszony volt? Amellett, hogy magánkiadásban adta ki első szerzeményeit, Nyúl Pétert nem pusztán mesékben, hanem babákban, társasjátékokban, poszterekben, takarókban és teáskészletekben is megörökítette az utókornak? További érdekességekért katt ide!

 

Halál a Níluson

Agatha Christie – Halál a Níluson

Az Orient expresszen végzett nyomozói munkája után Kenneth Branagh most zavarosabb vizekre evez Agatha Christie mesterműve nyomán.

A belga detektív, Hercule Poirot egyiptomi vakációja egy folyami gőzösön ijesztő fordulatot vesz, amikor a hajón utazó álompár idilli nászútját gyilkosság zavarja meg. A végeláthatatlan sivatagban, a gízai piramisok lábánál kibontakozó rejtélyben a féktelen szenvedély és az őrjítő féltékenység éppúgy főszerepet játszik, mint a változatos hátterű utazók, akik sötét fordulatok elé néznek.

 

Poirot stílszerűen régészeti módszerekkel kezd a bűntény felderítéséhez: először minden zavaró, fölösleges elemet eltávolít, aztán minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy az a gyilkos, akire (természetesen) a legkevésbé sem gyanakodhatunk.

Dűne

Frank Herbert – Dűne

Frank Herbert legendás regénye, amely megjelenésekor elnyerte a Hugo- és a Nebula-díjat, talán a legjobb science fiction, amit valaha írtak. A Dűne hatása ma már felfoghatatlan, az elmúlt fél évszázadban olvasók milliói fedezték fel az Arrakis világának részletességét, a szöveg szépségét és a könyvben rejlő filozófiát, társadalmi és vallási gondolatokat.

A távoli jövőben, a bolygóközi királyságok korában járunk. A királyságok az Arrakis bolygó feletti uralomért harcolnak, de a naprendszereken átívelő cselszövések, háborúk és politikai manőverek közepette van egy ember, aki talán békét hozhat az univerzumnak. De ehhez harcolnia kell.

Ellenséges bolygók, fantasztikus tájak, különös lények és emberfölötti teljesítmények története ez. És két évszázados királyi ház, az Atreidesek és a Harkonnenek viszályáé. És egy szerelemé, amelyet egész hadseregek sem tehetnek semmissé.

Rebecca

Daphne du Maurier – A ​Manderley-ház asszonya

A korábbi, hihetetlen népszerűségű Hitchcock-film után egy új, páratlan feldolgozásnak örülhetünk Lily James és Armie Hammer főszereplésével.

A történetet elmesélő, mindvégig névtelen főszereplő, az új, érzékeny úrnő híven beszámol ennek az életnek a fonákjáról is: a titkos bűntudatról, a névtelen szorongásról, a rettegésről, ami ugyanúgy elválaszthatatlan Manderleytől, mint a kényelem és a fényűzés. Félelem mérgezi az itt élők lelkét: az új asszony a régi házvezetőnőtől, Mrs. Danverstől fél, még inkább a halott feleség, Rebecca kísértetétől – ám valójában attól retteg, hogy méltatlan lesz Manderleyhez, és el kell hagynia a kastélyt. A férj, Maxim de Winter a bűntett leleplezésétől és a botránytól retteg.

A hátborzongatóan izgalmas cselekmény mellett a kötet finom pszichológiával érzékeltette a harmincas évek Európájának szorongásos életérzését, gyáva meghunyászkodását – s tette ezt 1938-ban, egy évvel a Manderleyk egész féltett világát felperzselő tűzvész előtt.