Válassz tortát, válassz olvasnivalót!

2007 óta készítik el minden évben az ország tortáját, mely idén a CURIOSITAS – Kíváncsiság fantázianevet viseli. A Füredi Krisztián tápiószecsői cukrászmester által készített különlegesség izgalmas, újszerű ízkombinációt rejt, birsalma, mandula, mogyoró és csokoládé teszi valódi gasztronómiai élménnyé. Augusztus 20-án az ország számtalan cukrászdájában kóstolhatjuk meg ezt a finomságot. Egy jó édesség mellé azonban kellemes olvasmány is dukál ezen a forró nyári napon.

2007: Madártejtorta – Holtodiglan 

 

Már a könyv első oldala megadja a kellő alaphangulatot a későbbi baljós eseménysorozat számára. Azon a napon játszódik, amikor Amy-nek nyoma vész, de előtte még a konyhában palacsintát készít az ötödik házassági évfordulójukra Nick-el.

A csipkés szélű, vékony palacsinta, a friss bogyós gyümölcsök és a cukor illata a konyha felé csalogatja az olvasót is. A 2007-es madártejtortát pirosló erdei gyümölcsök, málna és ribizli díszítik, melyek tökéletesen megidézik a világsikerű thriller vérfagyasztó, izgalmas fordulatait.

2008: Szatmári szilvatorta – Mozart ​asszonyai

 

Mi más illene ehhez a csokoládés, marcipános, szilvás-diós kreációhoz, mint egy kis Mozart? Történetünk ​1777-ben kezdődik Mannheimben. Fridolin Weber zenész és kottamásoló csütörtök esténként összejövetelt rendez. A forró csokoládé illatával megédesített közös zenélések remek alkalmat szolgáltatnak arra, hogy a ház asszonya szemügyre vehesse négy lánya számára a partiképes férjjelölteket.

Egyik alkalommal új vendégek érkeznek: Wolfgang Amadeus Mozart és édesanyja. A kisasszonyok – Jozefa, Aloysia, Constanze és Sophie – szinte azonnal felfigyelnek az érzékeny ifjúra, és Amadeust is rabul ejtik a Weber lányok. Mozart sorsa összefonódik a családéval, nekik komponálja a zeneirodalom legédesebb áriáit.

– 

2009: Pándi meggytorta – Ízek, imák szerelmek

 

A mascarpone fehér csokoládés, olvadó krémje által képzeletben messzire repülhetünk, megtapasztalhatjuk mindazt az önfelfedezést, melyet Elizabeth is tett, amikor keresztülvágott Olaszországon, hogy új életet kezdjen, új ízeket fedezzen fel és új barátságokat kössön az ételek által.

Utazása során számos ikonikus olasz ételt kóstolt, köztük pizzát, tésztákat és egy különleges édességet, a karakteres tiramisut is, melynek simogató, lágy mascarpone krémje felidézi bennünk meggytöltelékkel megbolondított országtortánkat, és életünk legemlékezetesebb pillanatainak nosztalgikus ízvilágát. 

2010: Szilvagombóctorta – Ünnepi ​szilvapuding és gyilkosság

 

Mi sem illik jobban ehhez a sejtelmes szilvás csodához, mint egy izgalmas karácsonyi krimi! Hannah sürög-forog, hogy megsüsse a karácsonyi libát és elkészítse mellé különleges ünnepi szilvapudingját. Mindennek tetejébe megérkezik Larry Jaeger bolondos karácsonyi vásárával, de ezúttal egyesek azt pletykálják, hogy Larry bizony tilosban járkál…

Larry nem használhatja ki a karácsonyi szezonban rejlő lehetőségeket, ugyanis Hannah egy ajtószegre akasztva talál rá a férfi irodájában. A gyanúsított sok, az idő viszont kevés, hiszen 12 nap van hátra karácsonyig, így Hannah versenyt fut az idővel, hogy megtalálja a gyilkost, aki egyáltalán nem szeretné, hogy Hannah átlépje az új esztendő küszöbét.

2011: Kecskeméti barackos kölestorta – Szólíts a neveden

 

André ​Aciman olasz riviérán játszódó regényéhez tökéletes kísérő ez a frissítő, mandulalisztes, barackos sütemény, hiszen a könyv során is számos alkalommal jelenik meg a fő alkotóelemként szolgáló sárga, zamatos nektár, az első szerelem édes aromájú gyümölcse.

A történet szerint egy kamaszfiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul elsöprő szerelem bontakozik ki. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. 

2012: Szabolcsi almás máktorta – Éhezők viadala

 

Észak-Amerika romjain ma Panem országa fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az Éhezők Viadalán. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss Everdeen önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel.

Az Éhezők viadalának történetét nagymértékben meghatározza a távoli körzetekben élők szegénysége. Ám Peeta – Katniss barátja – az egyik fejezetben említést tesz egy kecskesajtos, almás süteményről. Ha el akarsz merülni a 12. körzet polgárainak életében, érdemes lesz ezzel az izgalmas almás-mákos desszerttel kezdened.

2013: Milotai mézes grillázstorta – A ​méhek titkos élete

 

A tizennégy éves Lily félárván nő fel apja farmján, szeretetet csak fekete bőrű dajkájától kap. Életét egy tragikus nap emléke árnyékolja be: négyéves volt, amikor kezében elsült egy puska, és édesanyja meghalt. A padláson Lily talál egy fekete Madonnát ábrázoló képet, amely az anyjáé volt. A nyughatatlan kislány megszökik érzéketlen apja házából, magával viszi a rasszista támadások elől menekülő dadáját is.

A rejtélyes Madonna-kép elvezeti a méhészkedéssel foglalkozó fekete nővérekhez, akik befogadják. Lily új otthonra talál, és a mézkészítés művészete mellett fontos dolgokat tanul meg. Egy diós és mézes krémes, roppanó karamellbevonatos torta teszi teljessé a megható regény nyújtotta élményt.

2014: Somlói revolúció – Paddington

 

Grillázstészta, fehér csokis mousse, diódarabkák, narancsos krémréteg. Ha narancs, akkor marmeládé, ha pedig marmeládé, akkor Paddinton. A Legsötétebb Peruból potyautasként Angliába áthajózó kis medve története a világirodalom klasszikusai közé tartozik.

Medvénk egy szál bőrönddel, egy majdnem üres marmeládés üveggel érkezik London egyik pályaudvarára, a Paddingtonra, nyakában kartonlap, rajta írás: Kérem, törődjenek ezzel a medvével! Köszönöm.Mr. és Mrs. Brown figyel föl rá, tőlük kapja a Paddington nevet, s ettől kezdve házukban élhet és családtag lesz, de a kalandok csak ezután kezdődnek…na meg a hatalmas marmeládé lakomák.

2015: Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta – Fahéj ​és karamella

 

Egy szerelmespár történetét követhetjük nyomon ebben a szórakoztató könyvben, melynek elbűvölő könnyedsége remekül passzol a lágy karamellás alapú, bódító sárgabarack pálinkás szirupot és barackkrémet magába foglaló finomsághoz. 

A Fahéj és karamellában egy leszerelt katona, Walker Buchanan és a csinos Elissa románcának kibontakozását követhetjük nyomon melyet véletlenek, intrikák és váratlan fordulatok kísérnek. Nagy szerelem, nagy találkozások, hazatérés, és a hab még csak ezután kerül a tortára. 

2016: Őrség Zöld Aranya – Alice ​Csodaországban

 

Ez a furcsa ötletektől hemzsegő, kalandos mesekönyv első ízben 1865-ben jelent meg, azóta – a világ gyermekirodalmának klasszikusaként – szinte valamennyi nemzet nyelvén napvilágot látott már.

Az angolszász humor e sajátos alkotása Alice oldalán elvezeti az olvasót Csodaországba – amely valójában álomvilág, a Viktória királynő korabeli Anglia torzképe. A különös állomások egyike során az Őrült Kalapos, a nyúl és Alice teaidőt tart. Ez a málnazselés, hántolt ostyával és tökmagpralinéval készült torta a tea mellé felszolgált angol dzsemes süteményekre emlékeztet. 

2017: Balatoni Habos Mogyoró – Amerikai ​psycho 

 

A regény főalakja Pat Bateman, huszonhat éves yuppie a Wall Streetről; intelligens, jóképű, elegáns és gazdag fiatalember. Ízlése ételben-italban főúri, fényűző lakása tömve a csúcstechnológiát képviselő, szórakoztató-elektronikai szerkentyűkkel, véleménye a zenétől a politikáig mindenről naprakész.

De Bateman valójában értéket, mértéket nem ismerő pszichopata szörnyeteg. Az éttermi kalandozások közepette cifrábbnál cifrább fogásokat kóstol meg, köztük a hangzatos mogyoróvajlevest. Eklektikus ízléséhez jól illene mogyorós habtészta alapú, feketeribizli-zselével, tejcsokoládés karamellhabbal és mogyoróhabbal készült 2017-es tortánk.

2018: Komáromi kisleány – A ​körtemuzsika

 

A körtemuzsika című gyűjteményes könyv bőségesen merít Móra Ferenc rövidebb elbeszéléseiből. Többségükben saját gyermekkorára emlékezik a nagy író, s elénk idézi azt a minden szépre-jóra figyelő, tudásra vágyó kisfiút, aki valaha maga volt.

Érzékeny, megindító írások, melyekből az emberség, a tisztesség, az igazságosság erkölcsi példája világlik ki. A klasszikus gyerekkönyv Reich Károly eredeti illusztrációival jelenik meg és remek választás az idilli fahéjas, gyömbéres, mézes-diós tésztára megálmodott körtés ízvilág mellé. 

2019: Boldogasszony csipkéje – Nyúl Péter kalandjai

 

Beatrix Potter csalafinta Nyúl Pétere előszeretettel surran be McGregor kertjébe, hogy jót lakmározzon a finom zöldségekből és gyümölcsökből. A gazda azonban észreveszi, és menekülnie kell. Vajon sikerül-e hazajutnia a hatalmas kertből, vagy ugyanaz a sors vár rá, mint édesapjára?

A Boldogasszony csipkéje kóstolása közben a málnás áztatóval átitatott piskóta, a málnás-fehércsokoládés krém, és a citromos-bazsalikomos felvert ganache elegye olvad el a szánkban. Pont úgy, mintha mi is MacGregor gazdagon ültetett kertjében, az egyik hűs bokor alatt lakmároznánk.

2020: CURIOSITAS – Kíváncsiság – Zeusz küszöbén

 

Az idei díjazott műalkotásban a fanyar birsalma kapott kitüntető szerepet némi édes mandula, mogyoró és csokoládé rafinériával. Az érett birsalma azon túl, hogy a magyar gasztronómiai kultúra egyik jelentős alapanyaga, a görög és római mitológiában a szerelem, az örök boldogság jelképe.

Az 1968-ban Görögországban nyaraló Szabó Magda is minden bizonnyal tudta ezt. Az antik görög világgal való találkozás nem egyszerű úti élmény az ókori kultúra bűvkörében felnőtt, s klasszika-filológiát végzett Szabó Magda számára. Miközben szubjektív hangvételű naplójában elkalauzolja az olvasót Athénbe, Epidauroszba, Rhodoszba, a hely szelleméhez méltó iróniával és öniróniával írja le a csőstül rázúduló úti viszontagságokat is.