Bűbájos kalandok a 17. században * Familiárisok értékelő

Pazar, szemkápráztató kötettel jelentkezett a 21. Század Kiadó a nyár folyamán, mely témáját tekintve legalább annyira lebilincselő, mint azt a díszkötés előrebocsátja. Az újságíróként tevékenykedő Stacey Halls a történelem mágikus bugyraiban kívánja elmeríteni az olvasót, aki a boszorkányos fordulatok mellett igaz barátságból, női sorsokból, társadalomkritikából és némi politikából is kap útravalóul. Lássuk hát részletesebben, milyen volt ez az olvasási válságomnak mindössze két nap alatt véget vető, izgalmas történet.

A könyvről

Ilyen roppant igényes, már-már műalkotásnak beillő külcsín mellett valljuk be, nehéz labdába rúgnia a beltartalomnak, de a Familiárisokkal mindössze két délutánt töltöttem, olyan hamar magával sodort ez a rendkívül hangulatos történelmi kalandmese – melynek ráadásként valóban létezett személyek adtak eredetet.

Az elvárásokat tovább emelték a fülszövegen található sorok, minthogy több mint tizenkét nyelvre fordították le és már televíziós adaptációt is berendeltek belőle. Magas volt tehát a léc, amit a szerző első könyvének állítottam gondolatban, és szerencsére jócskán voltak szegmensek, melyek végül a szívembe lopták ezt a fantáziával átszőtt, érzelemdús történetet.

A fülszöveg szerint Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik? Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.

View this post on Instagram

A 21. Század Kiadó ismét egy szemet gyönyörködtető irodalmi műalkotással rukkolt elő, mely még a megrögzött "ne ítélj a borító alapján" típusú könyvmolyok szívét is megenyhíti. Elképesztően gyönyörű és igényes a kötet nem csak külső, de belső oldalai is – még egy izgalmas térképet is találunk a Lancaster grófság, a történet helyszíneinek területéről. Stacey Halls lélegzetelállító történelmi fantasy könyve egy bátor lány küzdelmeit tárja elénk szofisztikált, lebilincselő stílusban. * Fleetwood Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik? * Az írónőnek egyébként ez az első regénye, amellyel azonnal sikert aratott és több mint tizenkét országban olvashatják – nem meglepő, hogy televíziós adaptáció is készül belőle. @21szazadkiado #familiárisok #olvass #olvasniöröm #énisolvasok #olvasnijo #ikozosseg #igbooks #igblogger #bookflatlay #beautifulbooks #instareading #booksphotography #instabook #bookpictures #bookstafeatures #booksbooksbooks #instapic #flatlaystyle #teandbook #fantasy #readingaddict #bookworm #bookcover

A post shared by F Y V O N E – irodalmi blog (@fyvone_blog) on

Atmoszférában az erő

Kétségkívül megalapozott döntés adaptálni a kötetet, ugyanis Stacey Halls páratlan hangulatfestéssel tárja elénk a jól átgondolt, misztikus cselekményt. Olvasás közben valóban a ködös-füstös Anglia tekintélyes dombjai, borzongató erdősége, ódon kúriái és mocsaras falvai elevenednek meg lelki szemeink előtt. A gazdag tájleírások, érzékletes jellemzések kiszolgálják a folyamatosan gyarapodó, drámai eseményeket, melyek örökre meghatározzák szereplőink utolsó oldalakig kiszámíthatatlan jövőjét.

Az írónő könnyen emészthető, olvasmányos stílust választott – egy picit talán hiányoltam is a fajsúlyos témákhoz a megragadóbb líraiságot – hogy elbeszélje egy fiatal nemesasszony megpróbáltatásait az anyává válás, egy kihűlő házasság, a személyiség küzdelmes kibontakozása és az adott kor számtalan akadályain keresztül, miközben erős – és meglepően modern – utalásokkal él a női jogok, az egyéni szabadság vonatkozásában.

Bűbájos karakterek, szövevényes viszonyok

Szereplők tekintetében Stacey Halls biztosra ment. Ez nem azt jelenti, hogy egysíkú karakterekkel sakkozik, inkább úgy határozott, sokak számára befogadható, ismerős személyiségjegyekkel felruházott alakokat teremt, akik teszik a rájuk szabott dolgukat, játsszák a felvázolt történelmi kor által megkövetelt, olykor kegyetlen, máskor jóakaró szerepüket.

Az aranyozott nyomdai kivitelezés mögött egy csodás belív és térkép is lapul.

Noha a történések minden percét konvenciókat feszegető főhősnőnkkel, Fleetwooddal kísérjük végig – és az ő látványos karakterfejlődésének lehetünk szemtanúi – számomra mégis Alice volt az, aki tartásával, bölcs hallgatásaival, megszívlelendő gondolataival elvarázsolt. Utóbbi úgy sikerült neki, hogy tulajdonképpen alig tudunk meg róla valamit, de ez Fleetwoodot sem tántorítja el abban, hogy a megérzéseire hallgatva az életét kockáztassa gondoskodó bizalmasáért.

Mágikus rejtélyek nyomában

A lélektani elmélyüléseken, társadalmi intrikákon túl finoman a háttérben maradva, mégis biztos keretet adva van jelen az okkultizmus. A fantasy jelleg kevésbé domborodik ki, ezzel is erősítve azt a korunkbeli gondolatot – és a perek igazságtalanságait -, hogy a boszorkányüldözések áldozatai mindössze gyógynövényekkel és ártalmatlan rituálékkal élő javasasszonyok voltak. Mindenesetre ez az árnyalatnyi szemfényvesztés így is kellően borzongató légkört teremt a Fleetwood előtt álló, megoldásra váró rejtélyeknek.

Összességében

A Familiárisok magával ragadó, szórakoztató olvasmány, mely messzire repíti a rejtelmes történelmi fikcióra éhező könyvmolyokat. Nem kíván forradalmasító lenni, de ügyesen ötvözi a hasonló történetek kiemelkedő aspektusait, hogy végül egy lebilincselő, izgalmakban bővelkedő sorstörténetet forgathassunk. Tökéletes kikapcsolódás a műfaj kedvelőinek, és azoknak, akik az év legigényesebb kötetét szeretnék a polcukon tudni.

Részletek: 

XXI. Század, Budapest, 2020

352 oldal

Fordította: Simonyi Ágnes