Megindító emberi sorsok a történelem vásznán * A fényfestő értékelő

Visszatértünk a régi kerékvágásba, már ami azt a pörgést illeti, ami nem hiányzott az olvasás szempontjából, pedig ha másnak nem is, ennek igazán kedvezett a karanténállapot. Ha úgy érzitek, egy kicsit sok még a mindennapi mókuskerékből, Bauer Barbara varázslatos családtörténete biztosan enyhíteni fog a szorongáson, és arra sarkall majd, hogy hősnőnkhöz hasonlóan ti is újra megtöltsétek színekkel az élet egyhangú szövetét.

A könyvről

Már korábban is figyelemmel kísértem Bauer Barbara érzékeny regényeit, melyekben hangulatos elegyet alkotnak a családi titkok, a misztikus történelem és a finom érzelmek azzal az elragadó, szofisztikált stílussal, mely az írónő sajátja. A legújabb lélekmelengető, fordulatos sorsmese sem kivétel ez alól. Csodás borítója előrevetíti azt a varázslatos történetet, mely a belső oldalakon apránként megelevenedik előttünk.

A fülszöveg szerint Cecil ​LeBlanc Párizsban végzi művészeti tanulmányait. A fiatal nőt tehetséges festőnek tartják, Cecil mégis úgy érzi, valami hiányzik az életéből, ami nélkül nem tud kiteljesedni. Amikor Cecil az ’56-os forradalom utáni években megérkezik Budapestre, az élete különös fordulatot vesz. Lassan valósággá válik mindaz, amiről addig azt gondolta, csak a fantáziájában létezett. Kibomlik előtte egy különös történet, amely mintha réges-régen esett volna meg vele, és amelynek a szereplőit mintha csak az ő képzelete teremtette volna meg. Megismerkedik Endrével, a magyar építésszel, akihez sokkal több szál fűzi, mint hitte volna. Megérti, miért vonzotta annyira Magyarország, ahol utoljára kisgyermek korában járt, és amelyre szinte már nem is emlékezett. És ahol végre felragyog az a fény, amelyben megláthatja önmagát. A saját történetét.

Sötétségből a fényre

Titokzatos időutazás ez a kötet, melynek központjában a rejtélyes múlttal és érzelmi súllyal a vállán Budapestre érkező Cecil áll. Az ő kalandjait követve a valóság fokozatosan lép előre a teljes sötétségből a fényre, és bontakoznak ki a magyar történelem eseményein keresztül az egyéni élet megindító mozzanatai. Cecil küzd az igazságért, mely kezdetben a mellkasára nehezedik, hogy aztán Endrével az oldalán eloszlassa a fájó kételyeket.

Ezt az emlékkereső és gyógyuló folyamatot kísérjük mi olvasók figyelemmel, miközben megelevenedik az ’56-os forradalom előtti történelmi korszak, pontos, hiteles információkkal az akkor lezajló, egész nemzetre kiható tragédiákról. Cecil igyekszik újra felépíteni önmagát, vászonra vinni, amiről tudja, ott motoszkál a lelke mélyén. Ám nem sejti, hogy ehhez épp egy “idegen” szerelme fogja hozzásegíteni.

Történelmi utalások a romantika mögött

A múltban játszódó fejezetek olvasása közben kidomborodnak az újjászületésre teremtett, erős nőalakok, akik a balsors ellenére készek voltak a nulláról kezdeni. Az őket és szeretteiket ért csapások, valamint a fiatalok eszmecseréi nyomán ízelítőt kapunk az elnyomó hatalom befolyásából, a szocializmus keltette hangulatból, a fővárost érintő érdekességekből és a magyar, illetve a zsidó kultúra szegmenseiből.

Cecil rokonaihoz hasonlóan rátermett, határozott karakter, ugyanakkor magában hordozza a ki nem mondott miértek fantáziaképeit, melyek a jelenbéli boldogságát akadályozzák. Ez a kicsit misztikus vonal – a sejtelmes látomások és álmok, az igaz szerelem  – tökéletesen kiegészítik a zord valóság sötét árnyalatait és megadják ezen szép, magával ragadó történetnek a dinamikáját.

Összességében

Az egyensúly a könyv témáinak ízléses adagolásában rejlik. Bauer Barbara finom hozzáértéssel játszik a figyelmünkkel. Érzékletes kifejezésmódjával, fordulatos cselekményszövésével egy percre sem hagyja, hogy valahol túl sokat időzzünk. Lélekmelengető élmény volt olvasni ezt a könyvet. Lebilincselő, édes-bús szerzemény a szerelem erejéről és a múlt elengedhetetlen feldolgozásáról, mely árnyaival ha szembe nézünk, újra visszatérhet lelkünkbe a régen vágyott fény.