Nem esett messze az alma a fájától – író apák és tollforgató fiaik

Meglepően gyakori eset, hogy író szülők gyermekei elődeik irodalmi nyomdokaiba lépnek. Lehet, hogy a tehetség is gének útján öröklődik, ki tudja, de mindenképpen inspiráló látni ezeket az ambiciózus írópalántákat. Az AbeBooks oldala összegyűjtötte a legismertebb irodalmár apa-fiú párosokat, közülük kerültek ki az alábbi lista ismert szerzői.

Stephen King és Joe Hill

Itt a név akár még megtévesztő is lehet, de ha jobban szemügyre vesszük Joe Hillt, egy percig sem gondolkodunk rajta, melyik neves szerző génjeit hordozza. A horror királyának fia, Joseph Hillstrom King 1997-ben lépett legendás édesapja nyomdokaiba, és rögvest az irodalmi díjátadók állandó vendége lett.

Az álnév egyébként épp annak elkerülését szolgálja, hogy azonosítsák felmenőjével, hiszen Joseph szintén a horror, a fantasy és a sci-fi műfajában igyekszik maradandót alkotni.

Alexandre Dumas és ifjabb Alexandre Dumas

Alexandre Dumas – az ifjabb – házasságon kívül született, a helyzeten pedig nem segített tehetséges édesapja hírneve sem. Id. Dumas már saját korában is a francia irodalom egyik legismertebb alkotójának számított.

Abban az időben a francia törvénykezés lehetővé tette, hogy az apa elvegye a gyermeket szülőanyjától. Később ez a szomorú elválás ihlette az ifjabb Dumas tragikus sorsú nőalakjait, akik közül Camille még Giuseppe Verdire is hatással volt: a Traviata című opera megalkotásában inspirálta a zeneszerzőt.

H.G. Wells és Anthony West

A zsenialitás úgy látszik, nem kedvez a békés magánéletnek. Amíg H. G. Wells feleségül nem vette Amy Robbinst – akivel egyébként sokáig tanár-diák viszonyt folytattak – számos hölggyel, többek között Rebecca West regényíróval is szerelmi kapcsolatot ápolt.

A románc gyümölcseként született Anthony West, aki egyébként sosem ért el olyan kritikai sikert, mint ami például A láthatatlan ember művet övezi. Azonban Anthony-t sem kell félteni. Tucatnyi értékes írást hagyott hátra az utókornak, köztük apja hiánypótló, kiváló életrajzát.

Charles Dickens és ifjabb Charles Dickens

Minden idők egyik legnagyobb történetmesélője, Charles Dickens igazi nyelvészt faragott első fiából, ifjabb Charles Dickensből, aki apja magazinjának szerkesztőjeként kezdte írói pályafutását.

A zsurnaliszták élénk világa helyett azonban jobban vonzotta a szavak meghitt, csendes közege. Két szótárral – Dickens’s Dictionary of London, Dickens’s Dictionary of the Thames – is gazdagította az angol nyelvtant, de apja könyveinek posztumusz kiadását is ő felügyelte.

John Updike és David Updike

A „Nyúl”-sorozattal Pulitzer-díjat nyert John Updike négy közös gyermeket nevelt fel első feleségével,közülük azonban csak David választotta apja után a lírikusok rögös útját. Számos novellával – melyekből az Out on the Marsh gyűjtemény is született – örvendeztette meg a The New Yorker olvasóit.

David apjához méltón szintén remekel a sorozatokban. Négy részből álló, gyermekeknek írt történetét – Winter Journey(1985), An Autumn Tale (1988), A Spring Story (1989) The Sounds of Summer (1993).- a kritikusok is elismerték.