Ez a 99 gyakorlat választ el egy jobb élettől * Légy úrrá a szorongásodon! értékelő

Ritkán olvasok önsegítő könyveket, de ez a kaotikus időszak még belőlem is kiváltotta az inspirációs monológok iránti olthatatlan szükséget. Mikor, ha nem most van mindennél nagyobb igény arra, hogy a szorongás legyőzésének egészséges módszereiről olvassunk és praktikus, könnyen magunkévá tehető tanácsokkal felvértezve vágjunk bele az új kezdetbe? Julian Brass kötete tökéletes elvonuló olvasmány lesz, akár a bezártságtól, akár a hirtelen visszakapott szabadságtól tör ki rajtunk a frász. Lássuk is, miért!

A könyvről

Olyan volt ez a könyv számomra a karantén ideje alatt, mint egy falat kenyér. Minden nap magamhoz vettem egy finom, tápláló darabot a felsorakoztatott ötletmannákból. Utóbbiak közül – a jó pár innovatív módszer mellett – ugyan néhány talán evidensnek hangzott, rohanó világunkban valamiért mégsem vesszük a fáradtságot, hogy leüljünk, megnyugodjunk, és valóban belevágjunk – pedig talán nagyobb szükségünk volna erre most, mint valaha.

A sikeres média- és üzleti tanácsadóvá vált Julian Brass megosztja velünk életének legkeményebb időszakát: amikor nem becsülte eléggé önmagát, így a stressz, a depresszió és az érzelmi hullámvölgyek uralták a hétköznapjait. Ám a gyakorlatoknak köszönhetően Julian megtanulta, hogyan használhatja ki a szorongásban rejlő erőt. A szerző roppant őszinte, motiváló, orvosilag is alátámasztott, hiteles és – nem utolsó sorban szellemes – meglátásait olvasva világossá válik számunkra, miért ajánlják jó szívvel neves sportolók, orvosok, üzletemberek, jógik, nyugati és keleti spirituális vezetők a nemzetközi sikereket elért könyvet.

View this post on Instagram

A napokban érkezett – soha jobbkor egyébként – ez az önfejlesztő, nemzetközi sikereket bezsebelő könyv az @athenaeum_partvonal_kiado jóvoltából, mely egyfajta mèrföldkő számomra, ugyanis nagyon ritkán olvasok hasonlóan direkt, praktikus tanácsokból összefűzött könyvet – általában a személyes élettörténetek mélyebb benyomást tesznek rám. Julian Brass kötete azonban hiteles, ügyesen ötvözi a két pólust, hiszen maga a szerző is egykor túlhajszolt vállalkozóból lett mára elismert gyógyító és coach. A szorongás témája sajnos örökérvényű, az utóbbi időben pedig azok számára is fokozottan, akik eddig csupán hébe-hóba voltak hajlamosak rá. Az író kimondottan a nyugtalanság feloldását, az így felszabaduló erőforrások hasznosítását tárja elénk konkrét, részletesen lejegyzett – a testre az elmére és a lélekre összpontosító – praktikákon keresztül, melyek a legváratlanabb szituációkban is segítséget nyújthatnak számunkra. Ismerkedve a műfajjal szívesen veszem ajánlásaitokat, nektek melyik önsegítő kötet jelentette eddig a legtöbbet? 😊 #olvass #bookphotography #booksbooksbooks #bookstagram #olvasnijo #énisolvasok #igreads #readingaddict #ikozosseg #instaread #bookflatlay #bookishfeatures #amreading #currentlyreading #beautifulbooks #mutimitolvasol #bookstagramcommunity

A post shared by F Y V O N E – irodalmi blog (@fyvone_blog) on

Apró változtatások, nagy eredmények

Újságíróként nincs, ami jobban inspirálna a hétköznapi emberek személyes élettörténeténél és tapasztalatánál. Interjúzás közben szinte látom magam előtt azt az ívet, melyet az előttem ülő személy az elmúlt időben bejárt, és végtelenül tisztelem érte.

Julian Brass elűzte a gurukkal kapcsolatos negatív előítéleteimet. Felrajzolta a maga bámulatos fejlődését – 11 év termése a kötet -, sőt elérte, hogy bennem is végbe menjen a szemléletváltás:a szorongás nem teher, sokkal inkább ajándék, kiaknázatlan erőforrás.

A szerző valóban a dolgos mindennapokba beilleszthető, kézzel fogható módszerekkel rukkol elő. A 99 tematikusan összegyűjtött technikát akár kedvünk szerinti sorrendben is alkalmazhatjuk, a lényeg akkor sem változik: hosszú távú rendszeres alkalmazásukkal visszaszerezhetjük a kontrollt a testünk, a lelkünk és a szellemünk felett.

A modern ember kézikönyve

A szerző jól ismeri a 21. századi ember igényeit és életritmusát. Az elvárások, ingerek és félelmek alatt roskadozó lelket, ahogy a megoldás egyéni ízléstől függő receptjeivel is tisztában van.

Nem beszél mellé, konkrétan, őszintén, kutatásokkal és szubjektív gondolatokkal egyaránt igyekszik rávilágítani, hogy a szorongás a mi belső jelzőrendszerünk, üzeneteit meghallani, érzelmezni, gyakorlatba átültetni kell, majd pedig elcsendesíteni.

Végig fogja a kezünket, oldalról oldalra és módszerről módszerre vezet egy tudatosabb élet felé, miközben egy percig sem szeretné, ha való lényünktől eltávolodnánk. Csak mint egy jó mentor, holisztikus megközelítéssel, ítéletmentesen igyekszik bennünket rávezetni, a végtelen erő bennünk is ott lakozik, és csak a mi eltökélt intőszavunkra vár.

A gyakorlatorientált tippekhez némi spirituális nyitottságot is megkíván a könyv, ami szerintem nem áll már olyan távol a természet energiáira manapság egyre inkább nyitott, a városi dzsungelből elvágyódó társadalomtól. A kötet olvasása közben elengedhetetlen önreflexió egyébként is megkövetel egyfajta nyitott szemléletet.

Összességében

Julian Brass érzékeny, mégis célratörő könyve igazi színfolt a műfajban. Határozott szeretettel, valóban segítő szándékkal ragadja magával az olvasót, és mutatja meg számára, miként is működik a szorongás. Hogyan lehetséges ezt a mindenki által oly nagyon ismert, kellemetlen érzést befogni életünk száguldó fogata elé, majd produktív húzóerővé transzformálni. Mert igenis lehet, ott van mindenkiben, csak kell hozzá 99 aprócska jó tanács.

Részletek:

Partvonal, Budapest, 2020

272 oldal

Fordította: Bosnyák Gabriella