Stílusos irodalom, avagy divatdiktátorok az írógép mögött

Ugyan ki gondolná a különc, zárkózott lángelmékről, hogy olyan piszlicsáré dolgok foglalkoztatják őket, mint az aktuális divattrendek? Nos, bőven vannak sikkes irodalmi géniuszok, akik ezt valószínűleg kikérnék maguknak, ugyanis koruk legfigyelemfelkeltőbb személyiségei, majdhogynem hírességei voltak, és valószínűleg sosem mondtak volna nemet egy mutatós ruhadarabra. Sőt, a divat világát – az irodalom mellett természetesen – szintén az önkifejezés egy csatornájaként használták, vagy bizonyos esetekben használják a mai napig is.

Truman Capote

Capote különösen élvezte a pazar életmódot, és ezt nem is próbálta meg véka alá rejteni. A Hidegvérrel című nagy sikerű tényregénye megjelenése után fényűző maszkabált rendezett a Plaza Hotelben, ahová kizárólag New York elitje kapott meghívást. Számtalan híresség megfordult a partin, köztük Frank Sinatra is. Innentől kezdve tulajdonképpen már presztízskérdéssé vált, hogy Capote maga is – híres barátaihoz hasonlóan – dizájner öltözékekben jelenjen meg a nyilvánosság előtt. Kedvencei az elegáns szabású szövetöltönyök és a sötét színű – bohém módon kicsit mindig félrecsúszó – csokornyakkendők voltak.

Zadie Smith

Smith-t első regénye, a Fehér fogak rögtön az irodalmi előkelőségek világába repítette, és felkerült a 100 legjobb angol nyelvű regény listájára is. A komoly elismerés természetesen közszereplésekkel is jár, Smith pedig összetéveszthetetlen, karakteres megjelenésével könnyedén kitűnik a kortárs szerzők közül. A New York-i Egyetem Kreatív Írás Tanszékének professzora remekül ötvözi a sárga, a kék és a piros színeket. A vagány, mégis letisztult öltözékeket a hajára tekert, színpompás fejkendőkkel és fekete keretes szemüveggel teszi legalább olyan izgalmassá, mint amilyen lebilincselőek intelligens, életszerű írásai.

 

 

F. Scott Fitzgerald

Ez a lista nem lehetne teljes Fitzgerald nélkül, aki kultikussá vált stílusregényével örök nyomot hagyott az irodalomtörténelemben. A szerzőt gyakran az igazi “nagy Gatsby-ként” emlegették, mivel ikonikus megjelenése minden tekintetben a ’20-as évek jazz korszakát idézte. Fitzgerald szívesen viselt három részből álló, sportos öltönyszettet, a tweed anyaghoz fűződő szenvedélye pedig Tolkient is megihlette – a fantasy atyja szintén előnyben részesítette ezt a viseletet.  Fitzgerald – mint azt a mellékelt kép is jól mutatja – úttörője volt az úgynevezett rep-tie, vagyis csíkozott nyakkendő mozgalomnak.

 

Colette

Sidonie-Gabrielle Colette a francia művészvilág karizmatikus és sokoldalú jelenségének számított, és ehhez kellően polgárpukkasztó megjelenés dukált. Író és zsurnaliszta volt, hozzájárult művei megfilmesítéséhez és színpadra viteléhez, mindemellett varietéművészként bejárta a világot. Öntudatra ébredését férfi ruhákkal és rövidre vágatott hajával üzente meg a világnak, majd színpadi előadóként előkerültek gardróbjából a tollak, a gyöngyök, a hatalmas csipkezsabók, az erőteljes sminkek és provokatív jelmezek. Kihívó megjelenését rendkívül göndör, sötét hajviselettel koronázta meg.

 

Donna Tartt

A szofisztikált, végletekig kidolgozott A titkos történet és a Pulitzer-díjat elnyert, komplex Aranypinty szerzője a letisztult eleganciára esküszik mind öltözékben, mind pedig frizurastílusban. Nála abszolút a kevesebb több elve érvényesül, jól átgondolt szettjei remekül tükrözik megfontolt írói módszerét – Tartt kb tízévente jelentkezik új, nagy volumenű regénnyel. Fekete zakós fehér inges, már-már maszkulin összeállításai klasszikusak, visszafogottak, és mégis valahogy izgalmasan emlékezetesek.

Oscar Wilde

Csakúgy, mint gazdag és gyönyörű regényhőse, Dorian Gray, Wilde is minden nap az igényesség, a csillogás és a szépség megszállottjaként választotta meg ruhadarabjait. A kivételes egyéniségű zseni – miután saját költségén megjelentetett könyvével befutott – a londoni szalonok állandó vendége lett. Különc viselkedésével és kirívó, szokatlan, élénk öltözékével magára vonta mindenki figyelmét. Korának valódi ikonja volt, hosszú, hullámos haja a védjegyévé vált, ahogy bohém kalap – és kabátgyűjteménye is. A sors gonosz fintora, hogy ez a csodálatosan sokszínű lélek élete végére a börtön egyhangú sötétségébe kényszerült.

forrás ITT ,ITT, ITT, ITT és ITT