Legkedvesebb irodalmi pedagógusaink, akikre ma szívesen gondolunk

Június első vasárnapja minden évben azoké, akik a család mellett gyermekeink életére a legnagyobb hatással vannak tudásbéli és erkölcsi értelemben egyaránt. Egy lelkes könyvmoly számára a főhőst mindig megszívlelendő tanáccsal ellátó pedagógusok legalább annyira felejthetetlennek bizonyulnak, mint a való élet tanítói. Az alábbi irodalmi nevelők kiemelt helyet foglalnak el a szívünkben. Köszöntsük lélekben őket is ezen a szép júniusi napon. 

Miss Honey – Roald Dahl: Matilda

Azon gyermekek számára, akik kevés szeretetből töltekezhetnek az otthoni közegben különösen fontos egy melegszívű, bölcs pedagógus támogatása. Miss Honey nem pusztán egy tanár Matilda számára, sokkal inkább mint édesanya van jelen a lány életében. A tanárnő mindig igyekszik támogatásáról biztosítani a lányt, levenni a lelkéről a terheket, hogy Matildának legyen ereje a tanulásra és álmai elérésére koncentrálni.

Remus Lupin – J.K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

A Harry Potter sorozat számtalan kiváló pedagógust vonultat fel, akiket – persze akadnak kivételek – hamar a szívünkbe zártunk. Harry-t folyamatosan olyan példamutató apafigurák segítik rögös útján, mint például Remus Lupin, aki talán az egyik legfontosabb karakter számomra az egész univerzumból. Nemcsak szórakoztatóvá teszi a tanulás folyamatát, de a házak közti rivalizálás enyhítésén is fáradozik, miközben valóban hasznos képességekkel ruházza fel az ifjú varázslókat.

Miss Mitzi – Joanna Cole, Bruce Degen: A varázslatos iskolabusz

Gyermekkorom nagy kedvence Joanna Cole és Bruce Degen könyve alapján készült még a ’90-es években, de a mai napig hiánypótló ismeretterjesztő alkotás. Ki ne vágyott volna olyan tanárra, mint Miss Mitzi, aki varázslatos terepszemlére viszi kíváncsi osztályát a világűrön át a szívartériáig? A tanárnő igazi kincs! Mellette sosem kell pironkodni a kínos kérdések vagy tévedések miatt, a lényeg épp az ezekből való okulás.

Miss Muriel Stacey – L.M. Montgomery: Anne otthonra talál

Hogyan is felejthetnénk el Anne melegszívű, empatikus tanárát, Miss Stacey-t, akinek mindig van a lányhoz – és minden tanulóhoz – egy-két jó szava. Együttérző jelleme és újító tanítási módszerei miatt a diákok állandó jelleggel a szoknyáján csüngenek. Anne számára Miss Stacey azonban több: lelki társ és méltó mentor, aki arra buzdítja a lányt, hogy jellemét és értelmét egyformán fejlessze.

Mr. Brunner/Kheirón – Rick Riordan: Percy Jackson és az olimposziak