Könyvek, melyek a legnagyobb írókat inspirálták

Számtalan neves szerzőről tudjuk, hogy pusztán a tehetséget sosem tekintették elegendőnek a sikerek eléréséhez – alázat, szorgalom és szigorú szabályok egyaránt szerepet játszottak abban, hogy ma ismerjük a nevüket. Ugyanígy az irodalom berkeiben is nem egy példakép akadt számukra, akiktől úgy vélték, érdemes tanulni és ellesni néhány bevált alkotói fogást. Az alábbiakban világhírű írók által elismert kiadványokról olvashattok, melyek számtalan kimagasló szerzemény megszületéséhez járultak hozzá. 

Ernest Hemingway…

…az irodalmi Nobel-díjas szerző úgy tekintett a könyvekre mint az ember leghűségesebb barátaira és 1935-ben, az Esquire magazin hasábjain közzé is tett egy 17 kedvenc kötetből álló listát. A gyűjteményben megemlítette többek között az Üvöltő szelek, a Huckleberry Finn kalandjai, az Anna Karenina, a Háború és béke valamint a Bovaryné című kiadványokat, melyek kimondottan inspirálták írói munkásságában.

Ray Bradbury

… a Marsbéli krónikák megálmodója egy 2003-as interjú során beszélt legkedvesebb köteteiről, melyek elolvasása után az írást választotta hivatásául. Erre az életre szóló döntésre Loren Eisley és George Bernard Shaw könyvei, valamint Herby Melville Moby Dick c. regénye ösztönözték. A legfontosabb szerzemény mégis Edgar Rice Burroughs sci-fi zsánerű A Mars-ciklusa volt, mely Bradbury-t 10 éves korában ragadta magával.

David Foster Wallace…

… ismert novellista őszintén beismerte, hogy íróvá válásában meghatározó szerepet töltött be Donald Barthelme The balloon című rövid története, melyből egyébként egy néhány perces kisfilm is készült. Személyiségét nagymértékben befolyásolták James Joyce A ​Portrait of the Artist as a Young Man szerzeménye, A nagy Gatsby és szintén a Moby Dick.

Neil Gaiman…

… a hihetetlen fantáziával megáldott szerző sosem titkolta, hogy tulajdonképpen C. S. Lewis Narnia-krónikáinak köszönheti irodalmi törekvéseit. J. R. R. Tolkien közeli barátjának stílusa elvarázsolta Gaimant, aki gyermekkorában nem egyszer próbálkozott a legendás történetszövő stílusának elsajátításával.

J.K. Rowling…

… a Harry Potter sorozat világhírű írónője egy másik klasszis angol író, Jane Austen elkötelezett rajongója, így nem csoda, hogy a zseniális alkotó egyik kötete – a fordulatos Emma – jelenti számára az igazi inspirációt. Egy interjúból Rowling szeretett gyermekkori kedvencéről is szót ejt, ami E. Nesbit The Story of the Treasure Seekers című ifjúsági kötete.

Joyce Carol Oates…

… az emberi sorsok többszörösen díjazott szakértője Dosztojevszkijt nevezte meg, amikor a számára legkedvesebb szerzőt kellett megemlítenie. Művei közül a Bűn és bűnhődés tette rá a legmeghatározóbb benyomást, de ugyanígy James Joyce Ulysses című modernista írását is megemlítette, mint legcsodásabb olvasmányai egyikét.

Jane Austen…

… a világirodalom modern női alakja rajongott a költészetért és a fordulatos színdarabokért. Kedvenc könyve illik is a szemlélethez, melyet képviselt: az újszerű regényírás egyik úttörőjének, Samuel Richardson írónak a harmadik regényét, a The History of Sir Charles Grandisont tartotta kedvencének. Szerette még Ann Radcliffe illetve Lord Byron műveit is.