Ezekről a filmekről nem gondolnád, hogy könyvből készültek

Vannak olyan mozgóképes alkotások, melyek tekintetében kifejezetten hangsúlyozzák, a történet irodalmi vonatkozású, sőt, rögtön az első képkockáknál ki is derül, melyik szerző művéről van szó.  De minden bizonnyal ti sem gondoltátok volna, hogy az összegyűjtött, széleskörű szórakoztatást célul kitűző kommersz filmek bármelyike is lehetett korábban kiadott olvasmány, könyvmolyok polcain heverő, várólistás szerzemény. Az alábbiakban rendhagyó adaptációs mustra következik.

Drágán add az életed

Könyv: Roderick Thorp – Nothing Lasts Forever

Nem ez az egyetlen film, melyet Roderick Thorp könyve ihletett, az 1968-as Frank Sinatra mozi – A detektív – szintén ehhez a kiadványhoz köthető. Emiatt néhány változtatást eszközöltek a Bruce Willist akciósztárrá avanzsáló új verzióban, például már a neve sem egyezik a leírtakkal. A Drágán add az életed sorozat igazi blockbuster lett, csak az amerikai mozikban több mint 80 millió dollárt hozott.

Bajos csajok

Könyv: Rosalind Wiseman – Queen Bees & Wannabes

Amikor Tina Fey, a neves színésznő és komikus elolvasta a Queen Bees & Wannabes könyvet – mely egy lányos szülőknek szóló önsegítő kötet – már látta is maga előtt a történet filmváltozatát. Fey szinte a semmiből írt cselekményt a sztorinak, ráadásul saját középiskolai tapasztalataiból is merített az alkotáshoz, mely olyan jól sikerült, hogy kultuszfilmmé nőtte ki magát a rajongók körében.

Shrek

Könyv: William Steig – Shrek

Az animációs mesét elnézve valószínűleg mindenki naivan elhitte, hogy ez a hihetetlenül népszerű mocsárlakó eredeti DreamWorks karakter, pedig valójában nem. William Steig 1990-ben jelentette meg képeskönyvét a félelmetes ogréról, aki egy véletlen folytán megmenti a belevaló hercegnőt. A film még az akadémia elismerését is kivívta.

Doktor Szöszi

Könyv: Amanda Brown – Legally Blonde

Úgy bizony, Reese Witherspoon klasszikus filmvígjátéka valójában egy roppant szórakoztató regényen alapul. A szerző, Amanda Brown – aki szintén szőke hajú – a Stanford Law School-ban szerzett tapasztalataiból írta a könyvet, mely humoros levelekből és valós történésekből állt össze kézirattá. Érdekesség, hogy Amanda Brown végül sosem szerezte meg a jogi doktori fokozatot.

Tökéletes hang

Könyv: Mickey Rapkin – Pitch Perfect

Hasonlóan a Bajos Csajokhoz a Pitch Perfect is egy non-fiction történeten alapul. Mickey Rapkin, a GQ magazin egyik vezető szerkesztője egy teljes szezont töltött a capella csoportokkal országszerte, hogy a sikerhez vezető úton tett erőfeszítéseikről írjon. A filmben szereplő Bellák nevű csapatot az Oregon Egyetemen alakult Divisi női a capella banda ihlette.

Mrs. Doubtfire

Könyv: Anne Fine – Apa ​csak egy van

A Mrs. Doubtfire filmadaptációja rendkívül hű maradt a forráshoz, mely Anne Fine többszörösen díjazott ifjúsági regénye. A történések csupán egy kivétellel térnek el, a kötetben a két legidősebb gyermek azon nyomban felismeri édesapjukat dajkájuk öltözékében. Az amerikai családi vígjátékban Robin Williams elmaszkírozását még Oscar-díjjal is jutalmazták.

Psycho

Könyv: Robert Bloch – Pszicho

Noha Alfred Hitchcock igen magasra tette a lécet és filmje kétségkívül mindenidők leghíresebb alkotása, valójában az ötlet nem eredeti. Robert Bloch, a film alapjául szolgáló történet írója egy valódi sorozatgyilkosról, Ed Geinről mintázta Bates alakját hátborzongató regényében, mely 1959-ben jelent meg és a 20. század legkiemelkedőbb horrorművének tekintik.