Sorsdöntő párbeszéd önmagunkkal * Változások könyve értékelő

Nehéz olyan könyvről ajánlót írni, amely ennyire hektikus, de mivel nem lenne helyénvaló ezt a cikket teletűzdelni a könyvben szereplő – egyébként kétségtelenül jegyzetelni való – idézetekkel, megpróbálok helyt állni. Sheila Heti merész, szenvedélyes prózája mélyre menő merengés az anyaságról, a nőiség modern meghatározása, identitáskérdések garmadája, ellentmondásos érzelmi hullámvasút.

Talán a tabutémák zavarba ejtő kifejtése, az őszinte kitárulkozás vagy az ismerős, titokban ízlelgetett mondatok papíron olvasása az, ami ennyire megosztóvá teszi ezt a különleges olvasmányélményt nyújtó kötetet.

A könyvről

Már a kissé hosszúra nyúlt bevezető is jól mutatja, a magyar származású szerző megosztó írásáról vagy kiemelt idézetekben, vagy pedig végtelen hosszú paragrafusokban lehet csak beszélni. Mert elképesztően bátor, személyes, mégis kollektív tapasztalatot ad át. Aki valaha is tépelődött már a gyermekvállalás kérdésén a gondolatok többségébe bele tud kapaszkodni. Ugyanakkor bosszantó is lehet, ha olyasvalaki kezébe kerül, aki minden kétséget kizáróan tudja, ő bizony anyának született.

View this post on Instagram

Csodás pakk érkezett a @librikonyvkiado jòvoltábòl, és most a bősèg zavara áll fenn. 🤗 Fábián Jankátòl ez lesz az első – de hiszem, hogy nem az utolsò – kötetem, az Akik maradtak filmet pedig kizáròlag azért hùztam eddig, hogy előbb elolvashassam ezt a gyönyörű ùj kiadást. Sheila Heti szerzeményét már félig elfogyasztottam, a megosztòként beharangozott kiadvány valòban csak annak az, aki egy ponton sem tud azonosulni a tartalommal. Nálam most nagyon betalált ez a minden ízében rendhagyò, naplòszerű monològ, így örülök, hogy a tavalyi hype-ot kihagyva most merülhetek el benne. Ti mit olvastok ezen a szürke, tavaszi hétvégén? 🤓 #bookblogger #bookflatlay #bookphotography #booksofinstagram #bookishfeatures #booksbooksbooks #booklove #bookworm #instahun #instaphoto #olvasnijó #igreads #énisolvasok #fyvoneblog #fábiánjanka #libri #librikiadó #sheilaheti #férfiidőklányregénye #saturdaymorning #flatlay #bookaholic #morning #morningmood #saturdaymood #weekend #flowers #olvasnimenő #ikozosseg #instahun #igblogger

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

Mit jelent pontosan az anyaság? Mit nyerünk, és mit veszítünk, ha a gyermekvállalás mellett döntünk? Sheila Heti nagy port kavaró, különleges regénye ezeket a kérdéseket feszegeti. Az elbeszélő egy harminchat éves nő, aki a társadalmi és a belső nyomás hatására is úgy érzi, döntésre kell jutnia. De biztos elképzelések híján mi segíthet? Mi történik, ha elménk és ösztöneink között nemhogy összhang, de jóformán kapcsolat sincs? A narrátor vívódása és döntésképtelensége időnként szívbe markoló, máskor humoros, miközben a szöveg szenvedélyessége magával ragadja, a tűpontos megfigyelések pedig zavarba ejtik az olvasót.

Minden változásban van

Elsőként kezdjük a megfoghatóval, a könyv szerkezetével. A szöveg működését egyértelműen meghatározza az elbeszélő önmagával folytatott igen-nem párbeszéde, melyhez még hozzájön a testében makacsul ketyegő biológiai óra, a hormonális periódus és a Yi-kingből eredő ősi pénzérmefeldobó módszer is keretet ad az egyes részeknek.

Ennyi fogódzkodó mindenképp szükséges az egyébként naplószerűségéből adódóan kicsapongó textushoz. Szinte látjuk a szerzőt, ahogy minden este leül az íróasztalhoz, hogy lejegyezze a múltban gyökerező kételyeket, aktuális lelkiállapotát, az anyasággal kapcsolatos pillanatnyi döntési fázist, felmerülő kérdéseit, melyeken keresztül oly sok más jellegű női tapasztalás is megfogalmazódik ebben az áradó szövegtengerben.

Ismerős kérdések, bátor vélemény

Kell-e minden nőnek anyává válni? Mi történik akkor, ha valaki másként dönt?  Egy nő élete tényleg csak egy gyermekkel lehet teljes? Hogyan képesek mások egyszerűen meghozni egy ilyen nagy horderejű döntést? Milyen jogon hívunk valakit erre a világra? Sheila Heti ilyen és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat, melyek nem lehetnek ismeretlenek azok számára, akikben kicsit is mozgolódik ez a dilemma. A részletekbe menő filozofálgatás azonban nem mindenki számára nyújthat “Te is? Én is!” élményt, leginkább tenyérviszketést válthat ki azokból, akik nem értik, tulajdonképpen mi is a tépelődni való ezen.

Üdítő volt olvasni az írónő bátor kinyilatkoztatását, ezt a társadalmi szempontból egyértelmű döntést végre árnyaltan bemutató monológot – a barátokon és ismerősökön keresztül más választási lehetőségek, vélemények is teret kapnak. Jó néhány mondatnál tekintgettem ki hümmögve, képzeletben köszönetet mondva a sorok szerzőjének, hogy helyettem – vagy épp velem együtt -, és sok más nővel/helyett nyíltan megfogalmazta a lelkekben régóta lappangó, még napjainkban is félve hangoztatott aggodalmakat.

A döntés joga mindenkié

Mivel érzelmekből táplálkozik a “cselekmény”, ezért a papírra vetett gondolatok is épp olyanok, mintha belső szónoklatot tartanánk, vagy épp egy nagyon közeli barátnőnkkel diskurálnánk. Ez a természetesség szabálytalanságot kíván, ami vissza is köszön a mű eklektikus stílusában. Csak a folyamatos változékonyság, ami biztos ebben a kötetben és úgy alapvetően a női létben is. Ez az egyszerre bizonytalanságot eredményező, mégis valahol állandóságot teremtő ciklikusság vezérli a nőket, és szolgál a kötet sorvezetőjeként.

Sheila Heti úgy oldja fel végül a határozatlanságból eredő feszültséget, hogy a művészetet állítja be, mint személyes léthivatását. A könyve létrehozását, születését és utógondozását, az alkotást mint egyfajta teremtést értelmezi, számára ez jelenti a vigaszt, a társadalmi nyomás lelki ellenszerét, ezzel bizonyítva, hogy nem csak egyetlen, hanem számtalan lehetőség és út létezik, melyet egy nő még választhat.

Összességében

A Változások könyve nem ígér konstans válaszokat, helyette megannyi gondolatébresztő, innovatív felvetéssel operál a női léttel, a szülővé válással kapcsolatban. Noha nem szeretne konkrétan állást foglalni, mégis képes megvilágítani egy abszolút pártatlan nyomvonalat a témában. Bár annyi lehetőség van, ahányféleképpen viszonyulunk az anyasághoz, egyik szemlélet, egyik választott út sem jobb vagy rosszabb, kevesebb vagy több a másiknál. Az igen és a nem döntés eredménye semmikképp sem egymás ellentétpárjai, hanem önmagukban értelmezendő, egyéni lehetőségeken és szándékon alapuló alternatívák.

Részletek: 

Libri, Budapest, 2019

312 oldal

Fordította: Csonka Ágnes