Híres írók, akik szégyellték saját szerzeményüket

Olykor a legelismertebb alkotókkal is megesik, hogy hiába kétségbevonhatatlan zsenialitásuk, nem képesek megelégedni a kezükből kiadott produktummal. Így voltak ezzel az alábbi neves tollforgatók is, akik valósággal szégyellték művüket, sokszor annak ellenére, hogy a közvélemény ódákat zengett alkotásukról. 

Franz Kafka

Kafkáról általában elmondható, hogy nem tartotta túl sokra írói munkásságát, ezt az is alátámasztja, hogy barátját, Max Brodot arra kérte, halálát követően dobja a tűzre kéziratait. Kafka legnépszerűbb szerzeménye, Az átváltozás is majdnem a lángok martaléka lett, szerencsére a kedves barát másként gondolta és megmentette a napjainkban érettségi tételnek számító alapművet.

Octavia E. Butler

Stephen King

A  leghíresebb horroríró, Stephen King álnév alatt is jegyzett könyveket. Richard Bachmanként adta ki a Rage című regényt, amely egy középiskolás diákról szól, aki fegyverrel megöli az iskola néhány oktatóját, és túszul ejti osztálytársait. A könyv ellentmondásos fogadtatásban részesült és King meg is kérte kiadóját, hogy ne nyomják újra a kötetet.

 

A. A. Milne

A Micimackó kötetek annyira népszerűvé váltak, hogy Milne nevét elkerülhetetlenül a fia játékaiból “életre keltett” karakterekkel hozták összefüggésbe. Milne azonban a siker ellenére csalódott volt, amiért ezek a szerzemények sokkal nagyobb visszhangot váltottak ki, mint három regénye, tizennyolc színdarabja és négy forgatókönyve együttvéve. Emellett saját fia, Christopher Robin is kritikus hozzáállást tanúsított a Micimackó könyvekkel kapcsolatban.

 

Agatha Christie

A krimi királynője állítólag belefáradt világhírű szereplője, Hercule Poirot bűnügyi szimatolásaiba. A nyomozót egy énközpontú, kiállhatatlan figurának találta, akivel egyébként nem tervezett ilyen sok epizódot. Mivel az olvasók körében hihetetlenül népszerű volt, az írónő kötelességének tartotta, hogy kedvükre tegyen, ám ezek az írások kevésbé örvendenek népszerűségnek.

 

Sir Arthur Conan Doyle

Doyle sorsára kívánta hagyni karakterét, hiába tette Sherlock Holmes nagy hírű íróvá, és hiába vetélkedtek példányszámai a Biblia eladási adataival. Doyle valójában sosem tartotta sokra detektívkönyveit. Sőt, úgy érezte, teremtménye a hibás azért, hogy a komoly irodalmi sikerek elkerülték, és egy műfajú szerzőként tartották számon a szakmában.

 

Lewis Carroll

Charles Lutwidge Dodgson, írói álnevén Lewis Carroll saját bevallása szerint nem szerette egyébként gyermekirodalmi klasszikusként emlegetett műveit. Az utcán sétálva nehezen viselte, hogy az idegenek bámulták és nyíltan mutogattak rá, amint rájöttek, hogy ő az, aki az Alice-könyveket szerezte. Állítólag azt kívánta, bárcsak egyáltalán ne írt volna ilyen meséket.

forrás ITT és ITT kép ITT