10 modern, inspiráló írónő, akiktől érdemes olvasnod

Nem is foglalkozhatnánk mással a nemzetközi nőnapon, mint azokkal a tehetséges, megkerülhetetlen írónőkkel, akiknek művei legalább egyszer, de kötelezőek minden igazi könyvmoly életében.

Ünnepeljük őket ezzel a hiánypótló, mégis szabadon bővíthető listával, mely csupa-csupa olyan szerzőt vonultat föl, akik nem pusztán papíron, de a lelkünkben is maradandó nyomot hagytak. Hogy valamiképp tematizáljam a listát, kimondottan 20-21. századi alkotókról olvashattok az alábbiakban.

Margaret Atwood 

A figyelemreméltó kanadai szerző napjaink egyik legelismertebb irodalmi jelensége. Atwood mindig is rendkívül sokoldalú csillagként tündökölt a lírikusok egén, regényei mellett verseket, novellákat és dalszövegeket is ír, ha épp nem mobilapplikációknak kölcsönzi a hangját. Évtizedek óta az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegetik, mely elismerés jogosan illetné meg és szépen mutatna Man Booker és Arthur C. Clarke‑díjai mellett.

 

Könyvajánló: A szolgálólány meséje

 

Sylvia Plath

Az első író volt, aki verses gyűjteményéért posztumusz Pulitzer – díjat kapott, mégis főként tragikus öngyilkossága, valamint önéletrajzi ihletésű kötete, Az üvegbura okán emlékszik rá a világ. Írásai tömörsége, nyers képisége, finom, letisztult árnyalatai az újabb angol-amerikai líra legeredetibb tehetségévé tették a prózai szerzőt, aki igazán sosem tudott beilleszkedni a nagy társadalmi gépezetbe. Noha Plath élete során a névtelenség és a népszerűség vékony mezsgyéjén egyensúlyozott, napjainkban talán népszerűbb, mint valaha.

 

Könyvajánló: Az üvegbura

 

Maya Angelou

Angelou nehéz körülmények között élő afrikai-amerikai családban született 1928-ban, így felnőtté válása során súlyos nehézségeket kellett megtapasztalnia, melyek megírása – az élet furcsa fintora – a legnagyobb írók közé emelte. A nemzetközileg elismert szerzőt számtalan díj mellett több mint harminc díszdoktori címmel tüntették ki. A fekete kultúra védelmezőjeként aktív részt vállalt a polgárjogi küzdelemben és együtt dolgozott Martin Luther Kinggel is. Angelou tudatosan törekedett arra, hogy megváltoztassa az önéletrajzok szerkezetét, bírálta a műfajt és kiterjesztette a fogalmát. Könyvei témái között a rasszizmus, az identitás és a családi kérdéskörök kapnak fő hangsúlyt.

 

Könyvajánló: Tudom, miért énekel a rab madár

 

Toni Morrison

A munkáscsaládból származó Toni Morrison szintén irodalmi Nobel-díjas, egyben az afro-amerikai kultúra ikonikus női alakja. Morrison viszonylag későn, közel negyven éves korában kezdett publikálni, addig szerkesztői munkát végzett a Random House kiadónál, ahol ő volt az első fekete női szerkesztő a szépirodalmi részlegen. Regényeiben epikus témákat, élettel teli párbeszédeket vonultat fel, hiteles leírásai bővelkednek mély érzelmekben, fájdalomban és veszteségben. Karakterein keresztül a faji kérdések bátran bontakoznak ki, merész kinyilatkoztatásaival pedig írók generációira volt meghatározó hatással.

 

Könyvajánló: Nagyonkék

 

Alice Munro

Alice Munro, a kortárs novella mestere 2013-ban kapott irodalmi Nobel-díjat, és ezzel ő volt az első kanadai nő, aki eljutott idáig. Novelláiban érzékeny pszichológiai realizmussal igyekszik feltárni az emberi kapcsolatok mögött rejlő mélységeket, a létezés magasztos értelmét, így nem meglepő, hogy főként a család, a szerelem és a házasság témaköreibe mártja tollát szívesen. A nyilvánosságot egyébként kerülő Munrót mint modern Csehovot is szokták emlegetni, pedig pusztán a véletlennek köszönheti, hogy a novella műfajánál kötött ki. Állítása szerint felkészülésnek szánta a rövidebb szerzeményeket egy nagyobb regény publikálása előtt.

 

Könyvajánló:  Asszonyok, ​lányok élete

 

Virginia Woolf

A 20. századi irodalmi elit legendás alkotója kihagyhatatlan résztvevője a hasonló listáknak. Életében a londoni művészvilág meghatározó szereplője, nagy befolyással bíró kritikusa volt, köszönhetően jól fogadott írásainak és a Times Literary Supplementnél végzett tevékenységének. Az írónőt a modern angol próza, a lélektani regény megteremtőjeként tartják számon. Munkássága széles körben elismert, zavarbaejtő, tudatos írástechnikája azonnal behúzza az olvasót, aki átlényegülve barangolhat úgy a történetben, mint a szereplők gondolataiban.1917-ben férjével közösen alapítottak könyvkiadó vállalkozást, ahol többek között olyan írók műveit jelentették meg, mint  Rilke, Freud, T. S. Eliot, vagy Katherine Mansfield.

 

Könyvajánló: Mrs. ​Dalloway

 

Donna Tartt

Azt mondják, nincs még egy olyan napjainkban élő író, mint Donna Tartt. Finoman kalibrált, eleven prózája, történeteinek sajátos légköre és excentrikus szereplői az amerikai kortárs irodalom egyik legtitokzatosabb figurájává teszik a szerzőt. Aprólékos, részletező, plasztikus leírásai, lírai hatása és mélyreható karakterábrázolása azok a jegyek, melyek miatt a leginkább dicsérik az egyébként nem túl termékeny, kissé különc szerzőt. A Pulitzer-díj megszerzése és az évtizedet felölelő munka között releváns összefüggés lehet, hiszen Donna Tartt – aki a tizenegy évig írt Az aranypinttyel bezsebelte a rangos elismerést – több esztendőn keresztül finomítgatja szerzeményeit, melyek rendre a bestseller listák élén kötnek ki. 

 

Könyvajánló: Az ​Aranypinty

 

Zadie Smith

Smith 2000-ben tört be az irodalmi előkelőségek világába debütáló regényével, a Fehér fogakkal, mely történet a ​második világháború utolsó napjaitól az ezredfordulóig ível, és három észak-londoni család életét tárja az olvasó elé. A regény Smith-t a kortárs írók legfelsőbb köreibe repítette és felkerült a 100 legjobb angol nyelvű regény listájára is. A szerző – aki 2010 óta a New York-i Egyetem Kreatív Írás Tanszékének professzora – írásaiban a faji, vallási hovatartozást és kulturális identitást boncolgatja kellően szellemes, mégis életszerű párbeszédeken keresztül.

 

Könyvajánló: Fehér ​fogak

 

Harper Lee

Harper Lee bár csak egyetlen regényt jegyzett életében, tagadhatatlanul maradandót alkotott a széppróza területén és napjainkban már az amerikai klasszikusok között emlegetik a nevét. A Ne bántsátok a feketerigót! a tengerentúli irodalom egyik legnépszerűbb műve, nem mellesleg kötelező olvasmány a legtöbb oktatási intézményben. Állítólag 1956 karácsonyán Lee barátai, Michael Brown és Joy Williams Brown egyévi bérnek megfelelő pénzt ajándékoztak Lee-nek, hogy az írással foglalkozhasson. Egy év kellett, hogy befejezze díjnyertes alkotását, mely hatalmas kritikai sikert aratott és bestseller lett. A regényből több mint 30 millió példányt adtak el, valamint több mint 40 nyelvre fordították le.

 

Könyvajánló: Ne bántsátok a feketerigót! 

 

J. K. Rowling

Az egykor munkanélküli tanárnő mára a világ talán leghíresebb írónője, sokak példaképe és inspirálója. Történetei gyermekek millióinak jelentenek egyet az olvasás szeretetével, amellett, hogy a szakma is számtalanszor elismerte már tehetségét. Sőt, a brit királyi család Companion of Honour kitüntetése szintén ott díszeleg Rowling polcán, hiszen egyike azoknak, akik az irodalom és az emberbarátság területén bizonyítottak. Rowling munkássága azonban messze túlmutat a gyermekirodalom színterein. Első felnőtteknek írt könyve, az Átmeneti ​üresedés tovább növelte egyébként is terjedelmes rajongói bázisát, ahogy álnéven jegyzett krimisorozata szintén megkerülhetetlen a műfajban.

 

Könyvajánló: Kakukkszó

 

Te kivel bővítenéd a listát? 🙂