Az irodalomtörténelem leghosszabb fantasy sorozatai

Mindannyian arra vágyunk, hogy az általunk imádott epikus fantasy sorozat örökké tartson, és akadnak is olyan szerencsések, akik kedvenc varázscsemegéje bizony folyamatosan gyarapszik – még másoké mindenféle magyarázat nélkül elapad. Kíváncsivá tett, vajon a rengeteg ismert és szeretett fantasy kalandfolyamot ha sorba rendeznénk, melyik lenne a csúcstartó – ez esetben a terjedelem a mérvadó.

Narnia Krónikái – C. S. Lewis

Szavak száma: 345.535

Könyvek száma: 7 (befejezett)

C. S. Lewis fantasy szeptológiája a Jó és a Rossz örök háborúját meséli el; a lélekben, és a harcmezőn dúlót egyaránt. Lewis kétségkívül meghatározta a későbbi ifjúsági irodalom alakulását. Ő volt ugyanis az első, aki gyermekfőszereplőkkel, gyermekek számára írt fantázia történeteket.

+1 érdekesség:: Állítólag  C. S. Lewis élete végégig kitartott azon döntése mellett, hogy amíg az állatok karakterét is csak jelmezbe bújt emberek tudják alakítani, addig nem készülhet film a Narnia sorozatból. További Narnia-rejtélyekért katt ide.

A Gyűrűk Ura – J.R.R Tolkien

Szavak száma: 481.103

Könyvek száma: 1 – 3 kötetben kiadva (befejezett)

A Gyűrűk Ura- valamint  A hobbit kötetekből több száz millió példány fogyott el világszerte. Egy nemrég készített, Forbes Magazin által közzétett felmérés szerint Tolkien az ötödik azon a listán, mely a legtöbb könyvet eladott, elhunyt szerzőket rangsorolja.

+1 érdekesség: Állítólag Gandalf híres mondatát – Itt úgysem jössz át – az I. világháborúban az angol propaganda által használta szlogen gyanánt.

Percy Jackson és az olimposziak – Rick Riordan

Szavak száma: 432.494

Könyvek száma: 5 (befejezett)

Rick Riordan korábban kaliforniai és texasi iskolákban tanított többek között görög mitológiát, mely történetekből gyakran olvasott fel esténként fiának is. Egy ilyen esti mese olvasása közben ötlött fel benne Percy Jackson kalandja is, az első történet végére három éjszakát követően értek.

+1 érdekesség: A könyvsorozat a New York Times bestseller listáját 155 hétig vezette a gyerekkönyvek kategóriájában.

A királygyilkos krónikája – Patrick Rothfuss

Szavak száma: 650.000

Könyvek száma: 2,5 (befejezetlen)

Rothfuss szerzeménye kiemelkedő a kortárs fantasy művek között, hiszen már több, mint 10 millió példány talált olvasó gazdára. Noha a varázslatos elemek ismerősek lehetnek a veterán fantasy rajongóknak, a különleges körítés és elbeszélői stílus garantáltan újszerű élményt nyújt.

+1 érdekesség: Az első kötetből a hírek szerint Sam Raimi (Evil Dead, Pókember) rendez adaptációt, melyhez a zenét a Pulitzer-, Tony-, Grammy- és Emmy-díjas Lin-Manuel Miranda szolgáltatja majd.

Harry Potter – J.K Rowling

Szavak száma: 1.084.170

Könyvek száma: 7 (befejezett)

Talán már senkinek sem kell bemutatni Rowling munkásságát, hiszen ő a világ egyik leghíresebb írónője, sokak példaképe és inspirálója. Az utolsó könyvet 2007 júniusában dobták piacra, azóta több mint 450 millió példányt adtak el a kötetfolyamból, méghozzá 78 nyelven. Az utolsó négy könyv a „leggyorsabban eladott könyvek” rekordját is felállította.

+1 érdekesség: Az írónő egyik legnagyobb rajongója Stephen King, aki a New York Times könyvajánló rovatában rendszeresen ír kritikát regényeiről. További Rowling rejtélyekért katt ide.

A Setét Torony – Stephen King

Szavak száma: 1.670.000

Könyvek száma: 7 (befejezett)

A horror koronázatlan királya a fantasy-k világában is otthonosan mozog, melyet ez a terjedelmes regényfolyam is jól példáz. Stephen King életművének központi részeként tekint erre az eposzra, amelynek első kötete még 1982-ben jelent meg, azóta pedig már film is készült belőle Idris Elba és Matthew McConaughey főszereplésével.

+1 érdekesség: King történetét többek között olyan szerzemények inspirálták, mint A Gyűrűk Ura; az Artúr király körüli mondák vagy L. Frank Baum Óz, a csodák csodája című munkája.

A tűz és jég dala – George R.R Martin

Szavak száma: 1.749.211

Könyvek száma: 5 (befejezetlen)

George R. R. Martin amerikai író 1991-ben kezdett bele mára ikonikussá vált sorozatába, melynek első részét 1996-ban adták ki. A több mint harminc nyelvre lefordított, 15 millió példányban értékesített történet számos aspektusában eltér a legtöbb fantasytől; karaktereit árnyaltan, a jó és a gonosz határának meghúzása nélkül kelti életre, a brutalitást sem mellőzve.

+1 érdekesség: Martin lassan egy évtizede ígérgeti A tűz és jég dala sorozat befejezését, mely fogadalom már olyan komikus méreteket öltött, hogy mémek tucatjai láttak napvilágot a “fejezd már be a könyvet, George”-témában.

Outlander – Diana Gabaldon

Szavak száma: 3.227.831

Könyvek száma: 8 (befejezetlen)

Diana Gabaldon bestseller kötetfolyamát a különleges történetszövés, a feledhetetlen jellemrajzok és a részletes történelmi háttér dicsérő frázisokkal szokták illetni. Claire és Jamie kalandjai a kritikusokat is meggyőzték, és olvasók millióit nyűgözték le világszerte.

+1 érdekesség: Gabaldon 39 éves volt, amikor megírta az első könyvet, de világhírnévre – a regényekből készült televíziós sorozat debütálásakor – 23 évvel később tett szert.

Az Idő Kereke – Robert Jordan (Brandon Sanderson)

Szavak száma: 4.082.665

Könyvek száma: 14 (befejezett)

Jordan epikus fantasyregény-sorozata főként az európai és ázsiai mitológia világából merít. Részletesen kidolgozott háttere, mágiarendszere és számtalan szereplője több tízmillió olvasót kerített hatalmába. Számítógépes játék, szerepjáték, és zenei album is készült belőle.

+1 érdekesség: Az utolsó kötetet – mely végül három részletben jelent meg – a hátrahagyott terjedelmes jegyzetekből készítette el a sorozat nagy rajongója, a szintén fantasy regényíró Brandon Sanderson.

 

Xanth világa – Piers Anthony

Szavak száma: 4.719.200

Könyvek száma: 42 (befejezetlen)

Xanth ​bűvös világában szabadon járnak-repkednek a kentaurok és a sárkányok, a polgárok pedig olyan különleges varázslattal rendelkeznek, melyeket csak ők képesek kordában tartani. A kissé őrült – pikareszk műfajban írt – Xanth-regények nem pusztán kalandosak, de végtelenül humorosak is, igazi nyelvi csemegék, sokmilliós olvasótáborral.

+1 érdekesség: Piers Anthony mindössze egyetlen könyvet akart írni – ez volt a Varázslat Kaméleonnak – aztán az olvasói kérések igencsak megduzzasztották a terjedelmet, napjainkig harminckilenc folytatást jegyez.

Korongvilág – Terry Pratchett 

 

Szavak száma: 5.625.321

Könyvek száma: 41 (befejezett)

Valahol messze, az űr egy eldugott zugában lavíroz A’Tuin, a gigászi teknőc. Hátán a lenyűgözően őrült, páratlanul szórakoztató, sosem látott hősöktől és elvetemültektől hemzsegő Korongvilág. Terry Pratchett brit író fantasy szatírája képregényként, rádiójátékként és számítógépes játékként is megállta a helyét, sőt, három tévéfilm-feldolgozás is készült belőle.

+1 érdekesség: Halála után két évvel az angliai veterángőzgép-kiállításon a Pratchett tíz félkész regényét tartalmazó merevlemezt végakarata szerint egy úthengerrel szétzúzták, hogy befejezetlen műveit ne publikálhassák.

A Malazai Bukottak könyvének regéje – Steven Erikson

Szavak száma: 5.630.199

Könyvek száma: 10 (befejezetlen)

A Malazai Bukottak könyvének regéje egy eposzi dimenziókban megírt, csodálatos világot tár elénk. Erikson műve az igényes fantasy irodalom egyik ékes példája, gondosan megtervezett világgal, sötét és komplex mitológiával, realisztikusan ábrázolt, töménytelen mennyiségű karakterrel és erőteljes történetmeséléssel. Bravúros, stílusteremtő és grandiózus.

+1 érdekesség: Mivel a történet végletekig részletes és történelemközpontú, az amerikai kiadók mind elutasították Eriksont. Végül egészen az Egyesült Királyságig ment, hogy alkotását könyv formájában viszontláthassa.

 

 

 

 

 

kiemelt kép ITT
forrás ITT
és ITT