Édes-cukros csemege a szívnek * Karácsony a Piciny Csodák Pékségében értékelő

Bevallom őszintén, amikor a Libri kiadó felhívta a figyelmem erre az ünnepi finomságra, még nem gondoltam, hogy egy trilógia befejező részéből kívánok harapni egy jó ízűt. Igazság szerint a karácsonyi hangulat apropójából csöppentem bele Mount Polbearne különleges, mézeskalács illatú atmoszférájába, de az első két részt már nem ebből a megfontolásból szeretném bepótolni. 

A történetről

Hogy én mennyire szerettem Jenny Colgan könyvét! Mindössze két nap alatt sikerült a magamévá tennem ezt a szórakoztató, mozgalmas és kicsit sem átlagos életeket felgöngyölítő kötetet, melyet nem pusztán Polly, a főszereplő ínycsiklandó péksüteményei tettek édes csemegévé.

Mivel teljesen új volt számomra a történet, fel kellett vennem a fonalat. Miután tönkrement a vállalkozása, Polly egy szigetre költözött, amely dagály idején el van vágva a szárazföldtől. Egy világítótoronyban kezdett új életet Huckle-lel, a laza amerikai barátjával, és csupa szív péksége üzemeltetésével telnek a mindennapjai. De ha ennyire idilli az alapfelállás, hol marad a bonyodalom?

A fülszöveg szerint Karácsony van a Cornwall partja melletti Mount Polbearne nevű faluban. Polly Waterford szeret a vállalkozásában, a Piciny Csodák Pékségében dolgozni, és az ünnepi időszak mindig arra ihleti, hogy valami különlegeset süssön a falubelieknek. Ennél jobban csak azt szereti, ha főnyeremény barátjával, Huckle-lal összebújhat. Ez a karácsony minden eddiginél jobbnak ígérkezik, de a dolgok nem mindig alakulnak terv szerint… Amikor Polly legjobb barátnője, Kerensa előáll egy titokkal, amely fenyegeti azt az életet, amelyet Polly és Huckle együtt építettek fel, a jövő kezd bizonytalanná válni. Aztán felbukkan Polly múltjának egy szereplője, és ez még tovább bonyolítja a dolgokat. Polly általában vigaszra talál a munkájában, de most úgy érzi, hogy ez nem lesz elég. Vajon sikerül-e elrendeznie mindent, és lehet-e még mindenkinek boldog karácsonya?

Nincs karácsony dráma nélkül

Miután utánajártam, hogy a kötet a Piciny Csodák Péksége trilógia befejező része, némileg tartottam attól, hogy az első két történet kihagyása nehézkessé teszi majd a cselekménybe való bekapcsolódást. Szerencsére az első soroktól kezdve – minden háttérinfó nélkül is – beszippant a narrátor könnyed, mulatságos stílusa, az olvasót bevonó kiszólások, Pollyék sürgő-forgó hétköznapjai, “aprócseprő” problémái és a filmszerű, gyönyörű leírások.

Hőseink karácsonyi készülődése szemernyit sem különbözik az átlagos családok kellemetlenségekkel tarkított hangolódásától. Vagy mégis? A máskor megszokott, és természetes módon megszaporodó tennivalókon túl egy titoknak köszönhetően feltolulnak a kétségek, megsérül a bizalom, és a múltban eltemetett sérelmekből is bőven akad, ami most a felszínre tör.

Mákszemek az édes tésztában

De mi végre van a szeretet ünnepe, ha nem pont az ilyen helyzetek kisimítására, a megbocsátás, az elengedés előtérbe helyezésére, a túl hosszú időn át hordozott fájdalom kisöprésére? Szerencsére ezt Polly is jól érzi, nem fél szembenézni a történtekkel, sértettség nélkül, objektíven szemlélni édesapja elhatározását, és édesanyja viselkedését. A sok szálon futó érzelmi bonyodalom – szülő-gyermek, házastársi, baráti konfliktus – egy időre eltereli a figyelmet a meghitt ünnepről, hogy a karácsony aztán a béke, az öröm és az egyensúly helyreállásában csúcsosodjon ki.

View this post on Instagram

Egy ínycsiklandòan ropogòs és édes karácsonyi történet a Cornwall partján játszòdò ùj Jenny Colgan kötet. Én most ezzel hangolòdom már az utolsò munkahétre. Sőt, a könyvben még remek recepteket is találtok, ha némi szòrakozással egybekötött inspiráciòra volna szükségetek. Szoktatok sütni az ünnepekre? Nálam a mézeskalács kötelező darab, de idén pár ùjdonságot is ki szeretnék pròbálni. Lehet, hogy épp ebből a kötetből 😊 @librikonyvkiado @jennycolganbooks #bookflatlay #christmasiscoming #bookblogger #bookishfeatures #bookish #booksbooksbooks #booksofinstagram #bookphotography #fyvonehonlap #fyvoneblog #currentlyreading #giftideas #amreading #mutimitolvasol #whatimreading #bibliophile #reader #igreads #bookwormlife #booklover #bookaddict #hunblogger #énisolvasok #instahungary #bookstagram #karácsonyikönyv #librikiado

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

Szerencsére az érzelmi bonyodalmak kuszasága mellett sem gondoltam egy percig sem, hogy ez a sokféle viszony és kalamajka megfeküdné a gyomrom. A könnyen emészthető tálalás, a mézes-fahéjas körítés és a szeretettel válogatott összetevők mind gondoskodtak arról, hogy a könyv egy édes, kedves, karácsonyra hangoló történet maradjon, melyben minden jó, ha a vége jó. Pont, mint amikor mákos bejglibe harap az ember, hiába kesernyés enyhén a töltelék, az édes, morzsolódó tészta tökéletesen kiegyensúlyozza az ízeket.

Bohókás szereplők, mesebeli táj

Ami a karaktereket illeti, mindannyian szerethetőek voltak a maguk bogaras módján, pedig sokszor domborodtak ki végletekig különböző jellemvonásaik. Érezhetően a feltétel nélküli szeretet volt, ami összekötötte őket, az olvasó szívéhez pedig humoros megnyilvánulásaik vitték őket közelebb. A kedvencem természetesen Polly volt. Apa nélkül felnőve teljes mértékben át tudtam érezni a múlt nehézségeiből fakadó, ugyanakkor jelenre és jövőre is kiható döntéseit körüllengő aggodalmait.

Belekerülni a bohókás szereplők, az olvasás közben nyálcsorgatva elképzelt sütemények, a bájos atmoszféra, vagy a történet szívmelengető üzenete alkotta homogén, édes massza örvényeibe mindenképp különleges élménynek bizonyult. És akkor még nem is tettem említést a romantikus világítótorony, a mézeskalács házikóként vizualizált pékség, a vidéki szépségű angol falu és a vad vízpart magával ragadó egyvelegéről, melyek mind-mind tettek róla, hogy megalapozzam a tökéletes év végi hangulatot. (Az pár csak bónusz volt, hogy a könyvet a szülővárosomban, Jászberényben élő Páll Márta fordította.)

És ha még nem lenne elég az émelyítő nyalánkságokból, álljon itt egy remek recept – merthogy ilyenek is vannak ám a kötetben!

Bámulatos forró csoki

  • egy nagy tábla tejcsokoládé
  • egy kis tábla étcsokoládé
  • 750 ml magas zsírtartalmú tej
  • sovány tejszín ízlés szerint
  • vanília ízlés szerint
  • gyömbér vagy fahéj ízlés szerint
  • 2 teáskanál cukor

Lassú tűzön, folyamatos kavarás mellett rendkívül lassan olvasszuk fel a csokit. Amikor megolvadt, adjunk hozzá maximum 750 ml magas zsírtartalmú tejet, és egy kis sovány tejszínt. Egy pötty vanília, egy apró csipetnyi gyömbér vagy fahéj, ízlés szerint egy-két teáskanál cukor. Ha van tejhabosítónk, használjuk, ha nem, óvatosan verjük fel, majd töltsük ki. Kicsi vagy pici pillecukor, ahogy tetszik. Lassan fogyasszuk, lehetőleg közben ezt a könyvet olvasva. 🙂

Részletek: 

Libri, Budapest, 2019

338 oldal

Fordította: Páll Márta