Egy szuszra olvasós gyöngyszemek * Frida Kahlo és Albert Einstein infografikák

Edukációs célzattal életre hívott vizuális csemege jelent meg a Bookline gondozásában, és a hírek szerint folyamatosan érkeznek majd további kiadások a sorozathoz. Elsőként  Frida Kahlo és Albert Einstein életének izgalmas, esztétikus grafikai formát öltött pillanataiból szemezgethetünk. 

A legnagyobbak élete infografikákban elnevezésű sorozat új megközelítésben ábrázolja a világ legnagyobb hatású gondolkodóit és művészeit. A kötet az ötven legérdekesebb és legfontosabb adatra, gondolatra, jellemzőre és eredményre fókuszál, s ezeket könnyen érthető és látványos illusztrációkban tárja elénk.

A modern kor információáradatában, amikor a szövegek olvasása közben már automatikusan a lényeg kiszűrésére törekszünk, felértékelődtek az infografikai megoldások, az interaktív élményt nyújtó ábrák és képi alkotások. A Bookline Könyvek épp ezt az igényt igyekszik kielégíteni legújabb sorozatával is, melyet szívesen látnék viszont az iskolai oktatás keretében is – különösen, ha a tankönyvekben rajzokat és fotókat keresgélő gyermekénemre gondolok.

Ez a fajta történetmesélés most Frida Kahlo mexikói festőművész kalandos, fájdalmakat és sikereket sem nélkülöző, különleges életébe enged betekintést. Lássunk is most 5 érdekességet, melyre a kreatív kötet forgatása során tettem szert, és melyekről korábban még nem értesültem a leíró jellegű biográfiákból:

 1. 143 ismert műalkotásából 55 a saját önarcképét ábrázolja
 2. Első önálló kiállításán egy hordágyon fekve vett részt halála előtt néhány hónappal.
 3. Kétszer is hozzáment a férjéhez.
 4. Életében több, mint 30 műtéten esett át.
 5. A legkisebb, miniatűr festménye egy 4 cm magas önarckép.

A zseniális fizikus, Albert Einstein munkásságát olvasztja mutatós ábrákba a második infografikai kötet, melyből az általános relativitás elméletet, és a világ leghíresebb egyenletét megalkotó briliáns elme konstans szabályok bűvkörében töltött, mégis rendhagyó életét ismerhetjük meg. Jöjjön is róla 5 érdekesség:

 1. Elméleteit csupán fejben dolgozta ki, laboratóriumi körülmények nélkül.
 2. Diplomája kézhez vétele után két éven keresztül nem talált magának állást.
 3. Az Einstein boncolását végző patológus megtartotta a tudós agyát, és 240 kockára darabolta annak reményben, hogy megfejti a zsenialitás titkát.
 4. Nem volt hajlandó zoknit viselni.
 5. Három különböző állampolgársága volt.
  a
  Ilyen és ehhez hasonló, fantasztikus érdekességeket, vizuálisan gyönyörködtető illusztrációkat rejtenek a kiadványok. Ha már unod a tankönyvszagú életrajzokat, vagy iskolás gyermeked figyelmét szeretnéd szórakoztatva lekötni – esetleg bővítenéd az alapműveltségi tudnivalóidat – mindenképp csempéssz a fa alá az info+grafikai sorozat debütáló köteteiből!
  a
  Részletek: 
  Bookline Könyvek,
  Budapest, 2019
  96 oldal, keménytáblás