Klasszikusok ihlette koktélok irodalomra szomjazó könyvmolyoknak

Unod már a szokásos forralt bort vagy a rokonok házi tojáslikőrjét?  Ha nem sajnálod a karácsonyi puncsos tálat, és valami újdonsággal is megtöltenéd még, akkor válogass ezekből az irodalmi ínyencségekből az ünnepi asztalra. Minden bizonnyal nem csupán a te hangulatod fűszerezik majd meg, de a vendégeid is garantáltan rákapnak a lírai lőrékre. 

Bűvös vajsör * J.K. Rowling: Harry Potter

Hozzávalók:

Elkészítés: 

  1. Egy kis fazékban keverd össze az alma cidert, a tejkaramellát és a bourbont. Kis lángon főzd, míg elkezd forrni és a tejkaramella is teljesen elolvadt benne.
  2. Vedd le a tűzről és add hozzá a gyömbér sört, majd kevergesd pár percig.
  3. Egy merőkanál segítségével tálald poharakba. Tejszínhabbal és egy kis reszelt tejkaramellával díszítsd. Melegen tálald!

Mentás álom * F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby

Hozzávalók:

  • két ágnyi mentalevél
  • 3 evőkanál cukor
  • 3/4 csésze Bourbon Whiskey

Elkészítés: 

  1. Egy lábasban nyomkodd szét a mentaleveleket, majd add hozzá a cukrot és 6 csésze vizet. Párold egészen addig, amíg a cukor fel nem oldódik, ez kb 10 perc.
  2. Szűrd le a folyadékot egy üvegbe, majd öntsd ki 6 alacsony pohárba, esetleg bögrébe. Adj minden egyes pohárhoz 2 evőkanál bourbon-t és szórj rá díszítésként néhány mentalevelet.

Édes bűnhődés * Ian McEwan: Vágy és vezeklés

Hozzávalók:

  • 60 ml sötét rum (vagy brandy)
  • 40 g apróra vágott étcsokoládé
  • 2 teáskanál gyömbérszirup
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés:

  1. Helyezd a csokoládét egy kis serpenyőbe, öntsd fel a rummal és kis lángon melegítsd. Folyamatosan kevergesd, ügyelve arra, hogy a csokoládé ne égjen oda.
  2. Miután a csokoládé megolvadt, vedd le a serpenyőt a tűzről, add hozzá a gyömbérszirupot és az őrölt fahéjat,  kevergesd tovább – az alkohol és a csokoládé sűrű folyadékká simul össze.
  3. Amint ez megtörténik, öntsd ki két pohárba, és reszeld meg szerecsendióval a tetejét.

Anne Shirley málnája * L.M. Montgomery: Anne otthonra talál

Hozzávalók:

  • 30 dkg málna
  • 2 púpozott evőkanál nádcukor
  • 1 narancsból nyert narancslé
  • 1 lime-ból nyert limelé
  • 2 dl vodka
  • 7 dl pezsgő

Elkészítés:

  1. Turmixold össze a málnát a cukorral és a gyümölcslevekkel.
  2. Passzírozd át egy szűrön a levet, hogy a magok ne ropogjanak a fogad alatt, majd öntsd fel a gyümölcsös folyadékot vodkával.
  3. Öntsd bele ezt a keveréket félig egy pohárba, majd óvatosan add hozzá a pezsgőt.

Pikáns rejtély * Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai

Hozzávalók:

  • jég
  • 15 ml Laphroaig Whisky
  • 60 ml hűtött, főzött Lapsang Souchong fekete tea
  • 30 ml mézszirup
  • 10 ml friss citromlé

Elkészítés:

  1. Tölts meg egy koktélrázót jéggel.
  2. Add hozzá az összes többi alapanyagot, és alaposan keverd össze.
  3. Az így kapott folyadékot szűrd le, majd öntsd citromhéjjal díszített pohárba.

Lidérces puncs * Charles Dickens: Karácsonyi ének

Hozzávalók:

  • 2 csésze gin
  • 2 csésze édes bor
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 citrom reszelt héja + citromlé
  • 1 narancs reszelt héja + narancslé
  • 1 ananász, hámozva, szeletelve
  • 3 egész szegfűszeg
  • egy csipet őrölt fahéj
  • egy csipet őrölt szerecsendió

Elkészítés:

  1. Helyezd az összes összetevőt egy közepes méretű edénybe, majd forrald fel és főzd 30 percig.
  2. Ízlés szerint alakítsd ki az aromák egyensúlyát, ha kell tegyél bele több cukrot vagy citromlevet.
  3. Öntsd ezt a keveréket egy kancsóba és tálald melegen, gyümölcsökkel.

Lizzie Bennet nedűje * Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Hozzávalók:

  • 60 ml pezsgő
  • 30 ml ananászlé
  • 30 ml amaretto
  • 30 ml málna likőr

Elkészítés:

  1. Keverd össze az ananászlevet az amarettoval, majd öntsd hozzá a málna likőrt.
  2. A sötét színű folyadékot öntsd fel a pezsgővel, és tálald vékony, hosszú pohárban.
  3. Díszítésként jól mutat egy kis fahéj, vagy csillagánizs.

Forrás ITT és ITT

Kiemelt kép ITT