Indiai mese a szeretetről, a családról és a szavak erejéről * A mesemondó titka értékelő

Bevallom már ősszel sikerült kézbe vennem Sejal Badani különleges hangulatú történetét, mégsem bánom, hogy csupán az adventi készülődés szakaszában érkeztem a végére. Ez egy ízig-vérig lélekmelengető ünnepi kötet, a szeretet sokféleségéről, az álmok erejéről, a család fontosságáról, és egy titokról, mely egészen az 1930-as Indiáig repít bennünket. 

A történetről

Az utóbbi időben sikerült olyan könyveket választanom, melyek stílusuk, témájuk vagy végkifejletük okán egy kissé megfeküdték a lelkemet. Amikor megláttam a Libri Kiadó Ezeregyéjszaka meséit idéző újdonságát, úgy éreztem, a lehető legjobbkor jött ez a a varázslatos, reménnyel teli, ünnepi hangolódásra invitáló történet.

A fülszöveg szerint Jaya, a New York-i újságíró harmadik terhessége is vetéléssel végződik, és a házassága is menthetetlenül tönkrement. Hogy fájdalmát enyhítse, Indiába utazik, hátha családjának múltjában válaszokat talál a jelen kérdéseire is. India elkápráztatja Jayát, aki beleszeret ebbe a gazdag, sokrétű kultúrába. Nagymamája egykori szolgálója és bizalmasa, Ravi pedig megismerteti vele a nagymama, Amísá szívszorító történetét, amely az 1930-as évekbe, a britek által megszállt Indiába repít bennünket. Vajon mit tanít Jayának az álmaiért a hagyományokkal is szembeszegülő asszony sorsa?

Varázslatos India

Már ha vetünk egy pillantást erre a gyönyörű borítóra, egy-kettőre körbevon bennünket az indiai kultúra. Lelki szemeink előtt felderengenek a fehér bungalók, melyekről foltokban mállik le a festék, a földutakon zötyögő riksák között szlalomozó tehenek, vagy a napégette földeken száriban dolgozó asszonyok. Körbeleng bennünket a fűszerek erőteljes aromája, a vibráló hőség, és az egzotikus olajok illata.

A hangulaton túl a két szálon futó cselekményből először Jaya jelenében merülünk el. A New York-i újságíró kilátástalan, veszteségekkel tarkított életéből fokozatosan engedjük át magunkat az írásban kiteljesedő nagymama, Amísá szenvedélyes, hagyományokkal is szembeszegülő, izgalmas múltjába. A két ellentétes természetű, sorsú és hátterű nő élete összefonódik a mesemondó szavain keresztül, hogy aztán a mesében elmerülő előtt apránként kirajzolódjon a tanulság.

View this post on Instagram

A hideg hònapok közeledtèvel egyre inkább vágyunk a lélekmelengető mesèkre. 🍂📖 A @librikonyvkiado ùgy tűnik, felismerte ezt az igènyt, és két lebilincselő, varázslatos kötettel rukkolt elő az őszre. Mèg A mesemondò titka szerelemről, hűsègről ès a szavak erejèről mesél, addig a Nocturna fordulatos cselekmènye egy fiktìv latin-amerikai királyságban játszòdik, ahol a gonosz mágia szabadon garázdálkodik, ès ha nem akadályozzák meg, az egèsz világot elpusztìthatja. #enisolvasok #ikozosseghungary #ikozosseg #flatlay #bookflatlay #instagood #librikiado #sejalbadani #mayamotayne #beautiful #beautifulbooks @mayam1745 #photoftheday @sejal_badani #olvasnijó #bookclubpick #igreads #fyvonehonlap #fyvoneblog #autumnmood #bookstagram #bookish #bookporn #tea #instahun #instahungary

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

Gyógyító emlékek

Amísá titkait Ravi, az egykori szolgáló tárja Jaya és az olvasó elé. Miközben magunkévá tesszük az eseményeket, és szépen lassan beleereszkedünk a család múltjába, úgy kezdenek körvonalazódni Jaya által a jelenbéli problémák megoldásai is. Választ kapunk a történet kezdetén ellenálló szülők viselkedésére, Jaya érzelmi gondjaira, a felmenőkkel kapcsolatos titkokra, miközben amolyan Ízek imák szerelmek módjára India nyugati lélekre gyakorolt varázserejéből is elcsenünk egy keveset.

Az érzelmek gazdagsága a kasztrendszer szigorú formaságai mellett csak még inkább kidomborodik. Amísá mindemellett a szívemnek legkedvesebb elfoglaltságot, az írást tekinti menedékének, teszi ezt egy olyan korban, mely nem engedélyezte ezt számára, ő mégis ebben találta meg a valódi szabadságot.

A dacos fiatal lány tudásvágya végül győzedelmeskedik, és amikor végre önmagára lel, a valódi szerelem is besétál az életébe, megadva a nőnek azt a teljességet, melyről a kötelezettségek falai között addig csak álmodozni mert.

Összességében

A mesemondó titka erős nők és egy erős család története. Tisztelgés az álmok és a szerelem nagysága előtt. Útmutató a nehéz időkre, amikor jobb kiszakadni a szürke hétköznapokból, és mások hátrahagyott emlékeiből, tapasztalataiból, életöröméből erőt meríteni.

Különleges, szívmelengető utazás Sejal Badani könyve, s ha követjük Jayát az önkeresés útján, talán mi is egy őszintébb, nyitottabb lelkülettel tudunk készülni az év utolsó napjaira, és vele együtt az új esztendő lehetőségeire.

Részletek: 

Libri, 2019

512 oldal

Fordította: Borbély Judit Bernadett