Könyvek, amiket sok éven át írtak a szerzők

Mondják, a türelem rózsát – vagy jelen esetben klasszikus műveket – terem. Oly sokszor hallunk a híresen produktív szerzők bravúrjairól, melyek a Guinness rekordok könyvéig repítették a szorgos tollforgatókat. De mi a helyzet azokkal a szerzőkkel, akik épp az ellenkező gyakorlatra esküsznek, és éveken keresztül tökéletesítik alkotásukat? Az alábbi lista a legismertebb példákat tartalmazza – szerzőik nem egyszer bizonyították: lassan járj, irodalmi díjat érsz… 

5 év: J.K. Rowling – Harry Potter és a bölcsek köve

Rowling, mielőtt belefogott volna kedvenc varázslótanoncunk történetébe, öt éven át tervezgette annak mágikus háttérvilágát, karaktereit és cselekményét. Állítólag már az első könyv megírásakor átfogóan látta a hétrészes kötetfolyamot, az egyes szereplők életútját, sőt, az utolsó könyv utolsó fejezetét is papírra vetette. Úgy tűnik, az aprólékos tervezgetés meghozta gyümölcsét.

 

8 év: Michael Crichton – Jurassic Park

Michael Crichton nyolc éven át kutatott és körmölt, hogy hiteles formában tudja kiadni Jurassic Park című, tudományos fantasztikus sorozatát. Túl sokáig nem kellett aggodalmaskodnia, Steven Spielberg már a kötet boltokba kerülése előtt megvette a filmes jogokat. Michael Crichton regényei egyébként otthonosan mozogtak az eladási listák élén, a hollywoodi stúdiók sorban készítették műveivől a kasszasikereket a legnagyobb sztárok főszereplésével.

10 év: J. D. Salinger- Zabhegyező

A Zabhegyező a Le Monde listája szerint az évszázad 100 legemlékezetesebb könyvének egyike. A vágóhídi munkásként is dolgozó szerző Holden Caulfield főhőséről már 1941-ben is írt, akkor novellája publikálását meghiúsították a háború eseményei. Noha merényletek, betiltások és heves viták kísérték a szerzemény útját,  évente közel 250 ezer, vagyis naponta kb. 685 példányt adnak el belőle a mai napig.

10 év: Margaret Mitchell – Elfújta a szél

A sors különös fintora, hogy Margaret Mitchell – noha tíz éven át dolgozott a Pulitzer-díjas regényen – soha nem akarta kiadni a könyvet. Unaloműzésként kezdett bele az írásba, miután egy bokasérülés az ágyhoz kötözte. A történet a legnépszerűbb könyv lett Amerikában, de Mitchell annyira gyűlölte a hírnevet, hogy visszautasította egy újabb regény megjelentetését. Sajnos már nem maradt ideje meggondolni magát, 49 évesen életét vesztette.

 

11 év: Donna Tartt – Az aranypinty

A Pulitzer-díj megszerzése és az évtizedet felölelő munka között releváns összefüggés lehet, hiszen Donna Tartt – aki Az aranypinttyel szintén bezsebelte a rangos elismerést – tizenegy esztendőn keresztül finomítgatta szerzeményét. Az írónőnél egyébként ez már bevált stratégia, 1992-es debütálása óta mindössze három regénnyel jelentkezett – enyhítő körülmény, hogy terjedelmüket tekintve simán kitesznek dupla ennyi kötetet.

 

12 év: Victor Hugo – A nyomorultak

Victor Hugo francia író regénye a 19. század leghíresebb irodalmi alkotásai között foglal helyet. Ezt valószínűleg előre sejthette a szerző, ugyanis a legmagasabb ajánlat reményében kínálta fel a társadalmi igazságtalanságokról és a szegénységről szóló művet a kiadóházaknak. Köszönhetően az akkor még idegennek ható reklámkampánynak, a regény első felét órák alatt elkapkodták. Nem rossz teljesítmény a tíz évhez képest…

17 év: J. R. R. Tolkien – A Gyűrűk Ura

A Hobbit sikere arra buzdította a kiadót, hogy folytatást követeljen az írótól, aki a Gyűrűk Ura című fantasy eposzt egészen 63 éves koráig publikálta három részben. A lassú haladás oka főként az volt, hogy az írás mellett Tolkien nem hagyott fel tudományos pozíciójával. Érdekesség, hogy a modern fantasy atyja a regény befejezése után sem tudott nyugodni, a kötetek cizellálása során 9250 oldalas jegyzetanyagot készített.

 

forrás ITT és ITT