Könyvek, melyeket a legtöbbször olvastak újra

A nagy Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Noha témáját és hangulatát tekintve nem az a tipikus “többször elmerülős” történet, Fitzgerald szerzeménye mégis felkerült a legtöbbször újraolvasott könyvek jegyzékébe. Az adatoknak talán köze van ahhoz a tényhez, hogy az amerikai álom széthullását végigkövető olvasmány valódi kultuszregény, és ha nagybetűs amerikai sztorit kellene említeni, minden bizonnyal sokunknak ez a könyv jutna eszébe először.

Ne bántsátok a feketerigót! – Harper Lee

Ami a könyvek újbóli olvasását illeti, A ne bántsátok a feketerigót! az egyik legjobb példa, hiszen a tengerentúli iskolákban éveken át kötelező olvasmány volt, így megőrzött valamit a kamaszkor nosztalgikus atmoszférájából. Harper Lee Pulitzer-díjas regényét azonban érdemes felnőtt fejjel is újraértelmezni, hogy az idő előrehaladtával, már érett lelkülettel se feledkezzünk meg az egyenlőség fontosságáról.

Harry Potter és a bölcsek köve – J.K. Rowling

Az 1984 egy szatirikus történet, amelyben a felügyelő állam tökéletes alkalmazkodást követel a polgároktól félelemkeltéssel és büntetésekkel. Ennek tükrében kijelenthetjük, nincs olyan kor a történelemben, amelyben ne lenne létjogosultsága az újraolvasásának. Nem titok egyébként, hogy a könyv a bestsellerlistákra is visszatért, melyhez Trump beiktatása is jelentősen hozzájárult – azóta több mint 9%-al megnövekedtek Orwell politikai disztópiájának eladási adatai.

A hobbit – J.R.R. Tolkien

Számomra A Hobbit Tolkien legjobb könyve, és biztos vagyok benne, hogy most A Gyűrűk Ura fanatikusok sűrűn pislognak a képernyőre. Ez a könyv hatványozottan szórakoztatóbbra sikerült, amellett, hogy kevésbé grandiózus, mitopoétikus, inkább hajaz egy gyermekkönyvre, tele mókás törpékkel és izgalmas kalandokkal. És persze ott van Zsákos Bilbó is.. (bocsi Frodó).

Büszkeség és balítélet – Jane Austen

A Büszkeség és balítélet nem csupán Jane Austen életművének legjelentősebb darabja, de az egyik kedvenc nosztalgiaolvasmány is, melyhez hozzájárult szellemes stílusa, csípős humorérzéke, páratlan pszichológiája és a szerző intellektusa. A világirodalom első hivatalos romkom történetét – amelyből a popkultúra később bőséggel csemegézett – már-már illetlenség csupán egyszer kézbe venni.

Időcsavar – Madeleine L’Engle

Madeleine L’Engle könyve az amerikai kiadáshoz képest később jelent meg nálunk, ezért sokunk még inkább az első olvasatnál jár. Azon túl, hogy nem csak fantasy, de sci-fi műfajjal is operál, visszaidézi a hatvanas években gyermekként élő korosztályok technikai kütyüktől mentes, fantáziadús mindennapjait. Emellett olyan klasszikus témákhoz nyúl, mint a tudomány, a varázslat és a vallás, mindezt gyermekek számára fogyaszthatóan tálalva.

Az emlékek őre –  Lois Lowry

Kicsit sem tartom véletlennek, hogy ezen a listán leginkább az ifjúsági klasszikusok remekelnek. Ilyen Az emlékek őre is, mely külföldön kötelező középiskolai olvasmány, és még azok között a tanulók között is népszerűnek számít, akik egyébként nem rajonganak az előírt kiadványokért. A sajátos hangulat,  a cselekmény feszültsége és a továbbgondolás lehetősége kivételes újraolvasandó regénnyé teszik a művet.

A könyvtolvaj – Markus Zusak

2005-ben jelent meg az ausztrál író regénye, amely egy csapásra bestseller lett az egész világon, és számos díjat bezsebelt. Még film is készült belőle 2013-ban Brian Percival rendezésében. Zusak szerzeménye egy gyerek szemén keresztül láttatja velünk a Hitleri időket, és – bár nem egy vintázs darab – már most beírta magát az irodalomtörténelembe. Megható, elgondolkodtató, felejthetetlen. Abszolút újraolvasós!