Izgalmas tények a horror királyáról

A ma 72 éves Stephen King méltán érdemelte ki a címben említett irodalmi rangot, hiszen hátborzongató könyvei több száz millió példányban keltek el szerte a világon. Amellett, hogy az író fél a tizenhármas számtól, utálja a Ragyogás filmváltozatát és a legtöbb adaptáció is az ő nevéhez fűződik, még számtalan érdekes tény látott vele kapcsolatban napvilágot. Születésnapja alkalmából ezekből szemezgettünk.

Első regényét – Carrie – mely megjelenése után sikert aratott – száműzte a kukába, ahonnan felesége, Tabitha jóvoltából került végül a boltok polcaira.

King megerősítette, hogy nem emlékszik Cujo című regényének megírására, ugyanis az alkotói munka során alkohol és drogok hatása alatt állt.

Az író kiadója kijelentette, csupán egy könyvet hajlandóak közölni a szerzőtől évente. King ezt úgy játszotta ki, hogy létrehozta Richard Bachmann alteregóját.

Ritmusgitáron játszik az írókból álló The Rock Bottom Remainders zenekarban.

A szerző édesapja is bontogatta írói szárnyait, ezt a tényt egy padláson talált doboz is bizonyítja, melyben King apja tárolta horrorregényeit. Egy másik dobozban magazinoktól érkezett elutasító levelek lapultak.

Stephen King mindössze két esztendős volt, amikor apja leugrott cigiért a boltba, de már soha nem jött vissza.

Fiatalkorában képregények történeteit egészítette ki saját ötleteivel, melyekért édesanyja 25 centtel jutalmazta.

King 13 éves korától már alkalmi munkákat vállalt, például sírkert gondozónak is beállt. testhezálló..

Tabitha egy idő után megelégelte férje pusztító életmódját, és kiborítva a szőnyegre a zsáknyi üres sörös dobozt, cigarettacsikket, kokainos tasakot, váliumot és xanaxot ultimátumot adott Kingnek: vagy a szerek, vagy a család.

A menekülő ember című művét egy hét alatt írta.

Majdnem meghalt, amikor délutáni sétájakor elütötte őt egy autó, és négy métert repült a baleset következtében.

Az író hosszú időn át lábadozott, sőt, még műtéten is át kellett esnie, de fájdalmai ellenére a balesetet követő ötödik héten már újra a klaviatúrához ült.

Kedvenc adaptációja a 28 nappal később, melynek New York-i vetítésére szóló mind a 275 jegyet megvásárolta.

A szerző 4 évig írta AZ című regényét.

Michael Jackson videóklipjéhez – a Ghosts negyvenperces verziójához – is írt szövegkönyvet.

Az író életében eddig 51 regényt, 84 novellát és 16 kisregényt jegyez.

Kinget HP Lovecraft Lurker in the Shadows című könyve ösztönözte az írásra.

A szerző kizárólag könyvborítóra hajlandó autogramot írni, egyébként nem kap szignót, ha valaki más lehetőséget kínál fel.

Az áfonyás sajttorta a kedvenc étele.

King 19 évesen jutott el odáig, hogy megjelenhetett nyomtatásban egy novellája, így a biztonság kedvéért úgy döntött, diplomát szerez. Később, mielőtt híressé vált volna irodalomtanárként és iskolai portásként is dolgozott.

 

 

kép forrása ITT

forrás ITT