10 zöld könyv, mely segít környezettudatos gyermeket nevelni

Az ózon hivatalos világnapján mi mást is tehetnénk, minthogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A klímatudatosság szemléletét nem lehet elég korán átadni a fiatalabb generációknak, és szerencsére erről az irodalmi réteg is hasonlóan vélekedik. Nem csupán a kamaszoknak, de már az egészen kicsiknek is íródtak a témában hiánypótló kötetek. Érdemes belőlük szemezgetni az otthoni könyvespolcra.

1. Dózsa Tamás, Forgács Ildikó: Bolygóvigyázók kézikönyve – Felkészülés egy másfajta életre (Méry Ratio)

Bolygónk ​gazdag de véges természeti kincseit eddig pazarló módon használtuk. Fogyasztói társadalomban élünk, s közben gondatlanul elszennyeztük bolygónk légkörét, vizeit és talajait. Mi több, csodálatosan változatos élővilágát elszegényítettük, s veszedelmes éghajlatváltozást indítottunk el.

Mindezzel párhuzamosan az emberiség létszáma és fogyasztási igénye megsokszorozódott, tovább terhelve Földünk működőképességét. Ha nem változtatunk eddigi életmódunkon, saját létünk alapjait tesszük tönkre.  A „bolygóvigyázás” segít idejében átváltani egy másfajta, környezettudatos, fenntartható életre, melyben nem az anyagi fogyasztás és felhalmozás az egyetlen cél. Ehhez nyújt óriási segítséget ez a könyv, mely szinte játékos egyszerűséggel mutatja meg, hogy hányféle apró dologban tudunk valamit tenni.

2. Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv (Pagony)

Ökológiai ​lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben.

Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében!

3. Peter Nielander: Jön a kukásautó! (Scolar)

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötete a szemétszállítás rejtelmeivel ismerteti meg az apróságokat. Megtudhatják többek között, mi is az a szemét, kik szállítják el és hová, milyen szemétszállító járművek léteznek, hogyan működik a kukásautó, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, és mit jelent a lomtalanítás.

Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire.

4. Zakarné Varjas Kata: GEO, a környezettudatos kiskamasz (Magánkiadás)

Gerendás Olivér, azaz Geo éles eszének és az őt körülvevő gondolkodó embereknek köszönhetően környezettudatosan éli mindennapjait. Kiismeri magát a folyamatos vásárlásra buzdító világ zsákutcain, egy reklám sem tántorítja el attól, hogy tudja mi az, amire valóban szüksége van. Jól tudja, hogy az élet maga a csoda. De az élet törékeny, védtelen és sebezhető.

Illés bácsinak el is árulja mi szeretne lenni, ha felnő. Barátaival megfigyeli és csodálja a természetet, szemetet szed, nagyokat játszik az erdőben, biotermesztést folytat, hulladékmentesen él, segít másokon és nagyon élvezi a környékbeli emberek társaságát. Társaival elképzelnek egy új világot, ahol minden élőlény nyugalomban élheti életét. Hogyan válhat valóra mindez? Geo lépésről-lépésre elmeséli mit, miért és hogyan csinál. Ha Geón múlna, Földanya még biztosan lakható és boldog hely lenne évszázadok múlva is!

ITT lapozhatsz bele!

5. Andrea Gregušová: Gréta (Csirimojó)
Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját, és még csak nem is sejti, miért. A víz alatti rendelőben rá kell jönnie, hogy nem csak neki vannak gondjai. Amikor kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegek, összefognak, hogy cselekedjenek.
Andrea Gregušová szlovák írónő és Nastia Sleptsova ukrán illusztrátor érzékeny könyve a természet és a zene iránti szeretetből született. Magyarul Peťovská Flóra fordításában olvashatjátok.
ITT lapozhatsz bele!
6. Miller-Ferjentsik Viola: Nulla hulladék (SzóKiMondóka)

A SzóKiMondó Ökomesék mesesorozat korunk környezeti problémáit veszi sorra: hulladék, fogyasztás, közlekedés, energia, zöld felületek. Minden kötetben játékosan ismerkedünk a témával és mindig a megoldásokra koncentrálunk. Az újrahasznosított papírra nyomott kiadványt olvasva a gyerekek emészthető módon szembesülnek a problémával és azonnal megtanulják a megoldásokat is.

A gyerekek QR kódok segítségével környezettudatosságról szóló dalokat hallgathatnak, a szókártyák, interaktív játékos feladatok pedig játszva oktatják őket egy tudatosabb jövőre. A szerző a felnőttekre is gondolt, őket különféle weboldalak várják többek között hulladék – és vegyszermentes háztartás témában.

7. Krumpach Erzsébet: Cserfes Rózi az erdőben (Magánkiadás)

Tedd kíváncsivá, ébreszd fel benne a felfedezés vágyát! Ebben segít Cserfes Rózi, aki rengeteg kérdést tesz fel a könyvben, amelyekre Pitypang Piri ad olyan válaszokat, amelyekből használható tudást szerez a gyerek. A könyv tematikájához szorosan kapcsolódó foglalkoztató füzet pedig felfedezésre invitálja a természetbe.

A természettől történő folyamatos eltávolodás után ma már egyre többen jönnek rá arra, hogy a természetes környezet, az egészséges termőtalaj életünk és egészségünk alapja. A könyv célja, hogy ez a fajta környezettudatosság minél jobban természetessé váljon a gyerekek életében.

8. Alex Frith: Kukkants bele! Mi történik a szeméttel? (Sanoma)

Mi lesz a szeméttel miután eldobják? Nyisd ki ezt a könyvet és a fülek alatt megtalálod a megfelelő választ! Kövesd végig a szemét útját a hatalmas szétválogató gépeken és a mindenféle újrahasznosító eljáráson keresztül, és kiderül, miként lesz a szemétből mindenféle új és hasznos dolog!

Egy különleges sorozat, mely régóta vár a magyar olvasók meghódítására! Nagy-Britannia első számú gyerekkönyv sorozatának újabb három címe jelent meg végre itthon is. Kukkants bele mi történik a szeméttel!, Kukkants bele milyen egy vonat! és Kukkants bele, hogy működik? Hatalmas élmény a legkisebb és legnagyobb felfedezőknek egyaránt!

9. Annie Groovie: Leon és a környezetvédelem (Csimota)

Mit tehetünk szülőként, gyerekként a hétköznapi életünkben azért, hogy megvédjük környezetünket és bolygónkat? 30 apró és hasznos tanács vicces illusztrációkkal kísérve, mely rámutat, hogy a környezetvédelem mindenki ügye és felelőssége.

Beszélgetés a könyvről a Klub Rádió Zöld klub című műsorában ITT 

10. Nagy Réka: Ökobaba (Sanoma)

Sehol ​nem lenne ez a könyv, ha nem lenne kiért és miért hajnalig bújni a netet, számtalan ellentmondó véleményt százszor újra meg újra elolvasni úgy, hogy közben ez az alaposság ne forduljon ellenünk, ne mérgezze a hétköznapjainkat. Hogy ne félelem legyen mögötte, hanem szeretet. Én így szeretek. Hogy azokra, akik fontosak nekem, megpróbálok vigyázni anélkül, hogy belebolondulnék abba, hogy úgysem tudok rájuk vigyázni.

A picik mintát követnek. Hiszek abban, ha most a piac hangulatát szeretik meg, ha látják, hogy finom dolgokat hamar meg lehet főzni a konyhában, ha azzal játszunk, hogy vajon melyik zöld levél a bazsalikom és melyik a petrezselyem, ha igyekszünk egy adalékoktól, kemikáliáktól és felesleges tárgyaktól mentes életet kialakítani, akkor ezt fogják tovább vinni majd később a saját életükben. Mert nekik ez a természetes. A könyv olvasásakor rájövünk, hogy a manapság sokat hallott fenntartható életmódot meg lehet élni a hétköznapok szintjén szülőként is, bízva abban, hogy ezzel mi magunk is pozitívan befolyásolhatjuk gyermekeink jövőjét.