Világhírű szerelmek az irodalom berkeiben

Ezt a cikket töredelmesen bevallom, hogy a Chanya Button által rendezett Vita és Virginia című dráma ihlette, mely a modern, feminista regényírónő, Virginia Woolf és Vita Sackville-West költőnő különös érzelmi kapcsolatát hivatott bemutatni.

Az impulzív, misztikus művészfilm hívta fel a figyelmem az irodalomtörténet kiemelkedő alkotópárosaira, akik a másikban sosem “csak” a szerelmi szövetségest, hanem egyszerre a múzsát is látták. Az már más kérdés, hogy a szóban forgó partnerek milyen tetteket is inspiráltak… 

Mary Shelley & Percy Shelley

Percy Shelley-t az angol líra egyik legkiemelkedőbb alakjának tekintjük a mai napig, dacára annak, hogy miután elhagyta várandós feleségét, megszökött Mary Godwinnal, a későbbi Frankenstein írójával, mikor az mindössze tizenhat esztendős volt. Mary 1812-ben, apja házában ismerkedett meg az akkor már nős Percy Bysshe Shelleyvel, akivel hamarosan egymásba szerettek.

Shelley ajánlatot tett feleségének, hogy éljenek együtt, hárman, de a nő elutasította, és később öngyilkos lett. Miután fény derült a szerelmesek titkos találkáira, 1814-ben megszöktek, majd 1816 tavaszán Svájcba indultak vendégségbe, méghozzá nem kisebb személyhez, mint Lord Byronhoz. A legenda azóta már közszájon forog: a Byron házában töltött idő alatt írta meg Mary Frankenstein című művét

***

F. Scott Fitzgerald & Zelda Sayre

Sylvia Plath & Ted Hughes

Valószínűleg a média által legtöbbet emlegetett írói pár, ami nem is annyira meglepő, ha már a kapcsolat indulását vesszük alapul. Plath ösztöndíjasként Cambridge-ben tanult, itt ismerkedett meg Ted Hughes költővel februárban, és júniusban már össze is házasodtak. Viszonyukat szenvedély, érzelmi kitörések és állandó drámák jellemezték, és egyesek szerint épp ez a mérgező ellentét vezetett az írónő öngyilkosságához.

A mindennapos viszálykodás ellenére boldogan éltek Devonban egészen addig, amíg meg nem jelent egy bizonyos harmadik.. Plath ragaszkodott a váláshoz, két közös gyermekük sem tarthatta vissza. Londonba költözött, majd megjelentette Az üvegburát Victoria Lucas álnéven. 1963. február 11-én, miután kikészítette a gyerekek reggelijét, eltömítette a réseket a konyhában és megnyitotta a gázcsapot. A közvélemény szerint Hughes volt a tragédia kiváltó oka. Mindenesetre sokatmondó, hogy a költő későbbi partnere, Assia Wevill is önkezével vetett véget életének…

***

Virginia Woolf & Leonard Woolf

Leonard háromszor kérte meg Virginia kezét, mire a nő végül elfogadta az ostromló ajánlatot – noha azt írta egyik levelében, hogy úgy örül a férfinak, mint bármely más lehetséges kérőnek. Ketten együtt mégis egy szerető, kölcsönösen támogató közeget hoztak létre, melyben az írónő biztonsággal kiteljesedhetett. Férjében személyes és szakmai társra is lelt, együtt alapították a Hogarth Press vállalatot, mely egy brit kiadói cégcsoport volt az 1900-as évek elején.

Bár a bevezetőben az írónő Vitával való, híresen szenvedélyes afférját említettem, az életrajzi film megtekintése alatt és után is úgy éreztem, itt az igazi társ valójában Leonard volt, aki nem ellenezte a két nő intim kapcsolatát. Ez utóbbi is alátámasztja, hogy a házasságuk Virginia számára mindig egy biztos háttérországot jelentett, amelyben szabad lehetett és úgy alkothatott, szerethetett és élhetett, ahogy azt elképzelte. Sokatmondó, hogy Leonard volt az a személy, akinek Virginia utolsó levelét címezte.

***

Ernest Hemingway & Martha Gellhorn

A huszadik század egyik legnagyobb – és legviharosabb – irodalmi románca volt az övék, mely még Hollywoodot is megihlette (lsd. Hemingway és Gellhorn). Ismeretes, hogy a pár olyan társadalmi körökbe is bebocsátást kapott, ahol megfordult többek között az irodalmi arisztokrácia, sőt, még Amerika első családja is.

A kalandos életű író megismerkedésüktől kezdve úgy érezte, terelgetnie kell Gellhorn írói karrierjét, és talán épp ez okozta a nő későbbi eltávolodását..Gellhorn minden interjújában elutasította, hogy Hemingwayről beszéljen, és állítólag még a barátaival sem volt hajlandó megosztani kapcsolatuk részleteit. Martha kifejezetten hangsúlyozta válásukkor, hogy egyszerűen csak nem szeretett volna lábjegyzet lenni valaki más életében.

***

Vladimir Nabokov & Véra Nabokov

Vladimir Nabokov olyan klasszikus művek szülőatyja, mint a Lolita vagy a Meghívás kivégzésre, melyek olvasók generációit ejtették rabul az idők folyamán. Bár a Lolita obszcén és pornográf tartalma miatt vita tárgyát képezte, maga Nabokov meglehetősen szerény és konzervatív személyiség volt. Több mint ötven évig éltek házasságban Véra-val, és ezalatt az idő alatt igyekeztek minden alkalmat kihasználni, hogy együtt lehessenek.

Ráadásul – mint ahogy az a képen is látszik – Nabokov felesége ragyogó nő volt, akinek az író életművéhez fűződő jelentős hozzájárulását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ő volt az, aki legelőször olvashatta az elkészült művek kéziratait, melyek általa csiszolt, tökéletesre faragott stílusa Nabokov védjegye lett. Egy tehát biztos..Véra nélkül Vlagyimir szerzői karrierjét ma egészen másmilyennek ismernénk.

***

Stephen King & Tabitha King

***