Ezer titkot súgnak a terek * Mesélő Budapest értékelő

Mikor felhívták a figyelmem Tittel Kinga hiánypótló útikalauzára, a Budapesten töltött egyetemi évek után elfogott a nosztalgia. Tisztán emlékszem a fővárosban töltött első napomra, amikor jól jött volna egy ilyen mindentudó mesetérkép. (És nem pusztán azért, mert suliba menet eltévedtem a Blahán.)

Rendhagyó értékelő következik, ugyanis ezt a lebilincselő stílusban megírt remekművet mindenféle ilyenkor használatos kritériumot mellőzve ajánlom valamennyi olvasónak.

Budapest, Budapest te csodás

Tittel Kinga és Kecskés Judit páratlan útikönyve nem csupán szórakoztató tankalauz, de aprólékos, fantáziadús gyűjtemény is, tele fővárosunk apró rejtekcsodáival, felfedezésre váró kincseivel. Ezt az immáron sorozattá avanzsált irodalmi idegenvezetőt akkor is szívesen forgatja az ember, ha nem rajong túlzottan a zsúfolt fővárosért.

Hallottál már a hídmesterekről és arról, mi a feladatuk? Tudod-e, ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kockás bárónak? Gondoltad volna, hogy Európában azért épült elsőként nálunk földalatti, mert az Andrássy utat akkoriban gyönyörű fakocka burkolat fedte, melyet nem akartak tönkretenni a sínekkel? Tudod-e, miért van hét tornya a Halászbástyának? És miért nincsenek felhőkarcolók Budapesten?

Velem nem volt nehéz dolga az alkotóknak, elég volt egyszerűen csak kézbe vennem a gyönyörű illusztrációkkal tarkított olvasmányt, és alig vártam, hogy Budapest engem is megszólítson, és nekem is eláruljon magáról valamit.

Az írónő annyi csodát tár fel az oldalakon, melyek mellett jobbára nap nap után elsiklunk, pedig a múltunk, a mindennapjaink részei. Különösen akkor, ha szeretjük tudni, kiknek a lábnyomában járunk a körúton, vagy hogy milyen eseményeknek voltak tanúi a járdakövek fölé magasodó homlokzatok.

Ezer titkot súgnak a terek

A családi útikönyvként beharangozott mű aprólékosan – látványos fotókkal, térképekkel, Ki kicsoda? ismertetővel, fogalomtárral és történelmi idővonallal – vezeti az olvasót a Várhegyen kezdve Pesten át, egészen a dunai hidakig. Természetesen szigorúan vonaljeggyel, melyeket könyvjelzőként is használhatunk.

Ahogy haladunk az olvasmányosan megírt, finom részletekre, korszakokra, stílusokra bontott információmorzsákon keresztül, mintha Budapest megnyílna előttünk és egyre több titkot suttog el az arra érdemben figyelőknek.

A nagy mesemondó

Hogy meghozzam kicsit a kedveteket, elárulok nektek néhány izgalmas rejtélyt, melyre képzeletbeli barangolásom során tettem szert. Túl ugyanis a szokásos útikönyveken – melyek szobrokat, utcákat, tereket és híres épületeket vesznek sorra -, ez az igényes kötet tényleg úgy viszonyul fővárosunkhoz, mint egy több száz éve élő mesemondóhoz, aki leül hintaszékébe, felnyitja a nagy krónikát, és egy-egy sor után elkalandozva felidézi a maga kis személyes históriáját.

Tudtátok például, hogy a Gellért-hegy gyomrában a város legnagyobb víztározója lapul? Vagy hogy a legmagasabb épület az Észak-budai Hőerőmű tornya (203m) ? Na jó, ha ezekről már hallottatok is, arról biztosan nem, hogy Anonymus tollhegyének megérintése ihletet ad az alkotói válságban szenvedő íróknak. Az én kedvenceim mégis az “Itt történt” cselekménytörténetek voltak – na meg Szotyi, a galamb -, melyek élettel, eseménydús múlttal töltötték meg a bemutatott nevezetességeket.

Kötelező és ingyenes

Ez az úti album fővárosunk naplókötete, a történelem, és az itt otthonra lelt emberek közös memoárja.  Amellett, hogy a fővárosi barangolások kísérő darabja lehet, az oktatási intézmények is gondolkodás nélkül betehetnék a kötelezők közé. Már csak a magával ragadó történelmi bevezető miatt is, ami tényleg a legfontosabb ismereteket tartalmazza, méghozzá lebilincselő formában. 

Ez utóbbinak – na meg a jól tagolt szerkezetnek, a beékelt grafikai elemeknek és a könnyed stílusnak – köszönhető, hogy a rengeteg átadott információ nem fekszi meg az olvasó gyomrát. Sőt, ha tanulmányi kirándulásra indulunk, nem kell attól sem tartanunk, hogy az osztálykasszát erélyesen őrző szülői munkaközösség nem adja rá áldását: a felvonultatott helyszínek mindegyike ingyenesen megcsodálható.

Összefoglalva

Ha az ismerősi körötökben akad valaki, akit éppen egy budapesti egyetemre vettek fel a közelmúltban, és szeretnétek, ha feltérképezné a várost, akkor mindenképp ajándékozzátok meg ezzel a különleges, gazdagon illusztrált darabbal. Ennél jobb idegenvezetőt keresve sem talál.

Ó, és ne felejtsétek el beszerezni a Mesélő Zsebkönyvek sorozat következő kötetét sem! A várnegyed titkaiból ugyanis kiderül, honnan ered a Savanyúleves bástya elnevezés és Buda egyetlen megmaradt utcahídját is felkutathatjátok. A főváros ékszerdoboza csak arra vár, hogy feltérképezzék zegzugos utcácskáit. Kalandra fel!

Részletek: 

Kolibri, 2017
290 oldal
Illusztrálta: Kecskés Judit