Itt dolgoztak kedvenc íróink, mielőtt bestsellerszerzők lettek

Valahol el kell kezdeni, tartja a mondás. Az alábbi írók a legjobb példák rá, hogy ne becsüljük alá a fellegekben járó gyári munkást, vagy a tehetős utasok útlevelét pecsételő ügyintézőt, aki Pulitzer-díjról álmodozik. Lássuk, hol gályáztak neves tollforgatóink, mielőtt főállású irodalmi legendák lettek.

Margaret Atwood, a pincérnő

A szolgálólány meséjének világhírű szerzője először pultos lányként dolgozott egy torontói kávézóban, ahol felszolgált és pénztárgépet is kezelt. Mint Ka-Ching című esszéjéből tudható, ez idő alatt nem szerzett túl sok jó tapasztalatot, csalódottságát pedig mindannyiunk szerencséjére az írásban élte ki.

Charles Dickens, a gyári munkás

Sajnos nem a Mikulás gyáráról van itt szó ( a London Sunday Telegraph szerint Dickens volt az „az ember, aki felfedezte a karácsonyt), hanem egy edénygyártó cégről, melynek üzemében a 12 éves Dickens fiúcska címkék ragasztásával kereste kenyerét. Napi tíz óra munka közben az író örökre megtanulta, mit jelent megdolgozni a betevő falatért, és ez a tapasztalat – mint tudjuk – jó szolgálatot tett írói pályája során is.

.

Stephen King, a gondnok

Nem, ez nem egy újabb vérfagyasztó sikerkönyv címe a horrorkirálytól, ez maga a valóság. Mielőtt végleg beírta volna magát a világirodalom történetébe, King középiskolai portásként tengette mindennapjait. Az ott szerzett benyomások állítólag rengeteg inspirációt nyújtottak Carrie című bestselleréhez, mely egyébként majdnem a kukában végezte.

Agatha Christie, a gyógyszertári asszisztens

Amikor az Egyesült Királyság 1914-ben hadüzenetet küldött Németországnak, Agatha Christie habozás nélkül csatlakozott az önkéntesek segítő szervezetéhez, és az elkövetkező négy évet a sérült csapatok ápolásával töltötte. Két év fizetetlen munka után az írónő gyógyszertári asszisztensi feladatokat látott el – ennek tudatában már nem is annyira meglepő mérgekkel kapcsolatos szakértelme.

Arthur Conan Doyle, a hajóorvos

Az Edinburgh-i Egyetemen orvostudományt hallgató Doyle még nem tudta, hogy praxisa alatt a világ legnagyobb detektívjének megteremtésére is lesz majd ideje. Az író 1880-ban még hajóorvosként munkálkodott egy bálnavadász bárkán, melynek fedélzetén szolgálva Nyugat-Afrikába is eljutott. Alig néhány évvel később a A bíborvörös dolgozószoba híressé tette.

Harper Lee, a reptéri ügyintéző

Vad képzelőerővel áldott meg a sors, de még te sem látod magad előtt, ahogy a Pulitzer-díjas Harper Lee egy reptéri pult mögött pecsételi az útleveleket? Pedig az amerikai irodalom talán legkiemelkedőbb alkotásának írója az Eastern Airlines ügyintézőjeként dolgozott, amikor barátai egy levélben arra biztatták, ragadjon inkább tollat. Alig egy évre rá el is készült a Ne bántsátok a feketerigót!

Suzanne Collins, a televíziós munkatárs

Katniss Everdeen karakterének megalkotása előtt Suzanne Collins egy gyermekcsatorna műsoraihoz adta nevét, melyek történeteit ő jegyezte. Mielőtt a New York Times bestseller írója lett, olyan műsorokban működött közre, mint a Clarissa vígjátéksorozat, vagy a Wow! Wow! Wubbzy! rajzfilm, melyet itthon a Minimax is vetített.

Vladimir Nabokov, a kurátor

A Lolita szerzője 1940-ben az Egyesült Államokba menekült, ahol a Museum of Comparative Zoology pillangógyűjteményének kurátora lett. Nabokov számos tekintélyes tanulmányt írt a pillangókról, szenvedélyében pedig felesége is osztozott. Minden nyáron nyakukba vették az országutat, hogy új mintákat gyűjtsenek vizsgálataikhoz.

Nicholas Sparks, a telefonos értékesítő

A női szívek szakavatott ismerője különös hivatást űzött, mielőtt hivatalosan is bestsellergyáros lett. A hollywoodi szerelmes filmek két lábon járó ihletforrása fogászati termékek telefonon történő értékesítésével foglalatoskodott. Ma már persze ismert szerző, és az adaptációk színészeinek makulátlan mosolya csupán a véletlen műve.

J. K. Rowling, a franciatanár

A Harry Potter írójának élete mára már nyitott könyv, hiszen rengeteg újságcikk foglalkozott azzal, hogyan lett a munkanélküli, egyedülálló édesanya az irodalmi világ Midász királya. Noha az első kötet írása alatt Rowling valóban állás nélkül tengődött, később franciatanárként dolgozott, amíg a bolognai könyvvásáron a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója meg nem vásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért.