Lélegzetelállító magánkönyvtárak a nagyvilágból

Egyes könyvimádók számára egy idő után már nem elegendő a közkönyvtárak látogatása, saját magángyűjtemény felhalmozásáról álmodoznak.  

Most sorra vesszük a legelképesztőbb méretű és szépségű otthoni könyvkollekciókat, méghozzá olyan bibliotékákat, melyek gazdája többek között a világhírű filmkészítő, George Lucas, vagy az év elején elhunyt legendás tervező, Karl Lagerfeld. 

A washingtoni Seattle-ben található, Brain fantázianevet viselő filmlaboratórium kívülről lényegében csupán egy betondoboz, belülről azonban egyszerre faház, erőd, játszószóba, munkahely, és nem utolsó sorban magánkézben fekvő könyvtár. A tulajdonosnak ráadásul csak le kell csusszannia a beépített pilléren és a tetőtérről máris egy csodás könyvtárba érkezik.

Complete with wall-length windows, this library lives below a lofted hangout space inside a private studio in Seattle, Washington. The owner can slide down from the loft to the library using a built-in gold pole.forrás

Jay Walker, a Walker Digital nevű cég elnöke, feltaláló és vállalkozó, továbbá a világ egyik leggyönyörűbb magánkönyvtárának tulajdonosa. A 3600 négyzetméteres létesítmény Walker otthonában, Connecticutban található, és bár csak meghívásos alapon, de nyitva áll a látogatók előtt, akik több mint 30 ezer könyvet, térképet, grafikát és műalkotást tekinthetnek meg odabent.

ITT tehetsz képzeletbeli sétát.

Located in inventor Jay Walker's home in Ridgefield, Connecticut, this 3,600-square-foot library features multiple staircases and over 30,000 books, maps, charts, and pieces of artwork.
forrás

A képen a Casa Kiké, vagyis a Gianni Botsford Architects egy különleges stúdióterme látható monumentális könyvtárral, íróasztallal és zongorával, szóval mindennel, ami egy romantikus poéta kedvére való. A helyi faanyagból épített, tengerpart felé néző létesítmény könyvgyűjteménye legalább olyan ámulatba ejtő, mint az annak teret adó, erdővel teljesen összeolvadó, lenyűgöző ingatlan.

Designed by Gianni Botsford Architects in Costa Rica, this private backyard library has its own entrance and deck leading out from the main house.forrás

A legendás tervező és ikon, Karl Lagerfeld is rajongott a könyvekért, erről árulkodik párizsi magángyűjteménye is, mely több mint 300 ezer kötetből áll. Állítólag ez a világ egyik legnagyobb privát irodalmi kollekciója, mely szó igen stílszerű ebben a tekintetben, ugyanis a kötetek legfőképp a divatról szólnak. Érdekesség, hogy Lagerfeld még parfümöt is szentelt kedvenc illatának, ami nem más, mint a frissen nyomtatott könyv – a kölni Paper Passion néven került piacra.

A Skywalker Ranch – mely a filmrendező, író és producer, George Lucas birtoka Nicasio közelében, Kaliforniában – a legendás alkotó magántulajdonában áll. A birtokhoz tartozik az a könyvtár is, melyben többek között 27 ezer kötet – az 1800-as évektől napjainkig -, 17 ezer hanganyag, képfájl, újság és archívum kapott helyet – ez utóbbi természetesen a Lucasfilm, a LucasDigital és a LucasArts társaságokhoz köthető cikkek, forgatókönyvek, évkönyvek gyűjteménye.

The forrás

Melba és Ted Whatley Texas-ban élnek, a házuktól pedig egy keskeny kis sétányon keresztül lehet eljutni elegáns és modern magángyűjteményükig, ahol több mint 10 ezer könyv, főleg történelmi és művészeti témájú kötetek lapulnak. A könyvtár tervezését a Rice University professzora, Carlos Jiménez vállalta magára, aki tíz polc magas, juharfából készült bútorzatot álmodott meg az irigylésre méltó könyvkollekciónak.

forrás ITT