Emlékezetes könyvtári jelenetek a mozivászonról

Az ikonikus filmjelenetekkel több ezer könyvtárat meg lehetne tölteni, de vajon emlékeztek-e azokra az epizódokra, melyek a könyvmolyok kedvenc rejtekhelyén játszódnak? Engedjétek meg, hogy felfrissítsem a memóriátokat, és bemutassak néhány meghatározó képkockát, melyek hangulata egészen más lett volna, ha a felvételhez nem egy árnyas, ódon bibliotéka szolgál helyszín gyanánt. 

Szellemirtók

A főszereplők a könyvtárban kutatva megpillantanak egy polcok között lebegő kötetet és arról vitatkoznak, miként szólítsák meg kísérteties tulajdonosát. Igazi szakértők, nemde?  Végül a vakmerő Bill Murray vállalkozik a feladatra, egyenesen az úszó, öreg hölgyre néz, és udvariasan bemutatkozik, majd a szellem származása felől érdeklődik. A kezdeti sikerek szele hamar elillan, és Dan Aykroyd terve végül vérfagyasztó eredményt szül.

Álom luxuskivitelben

Az a helyzet állt elő, hogy ennek a fantasztikus klasszikusnak két remek könyvtári jelenet is kijutott. Az elsőben a sármos író, Paul elviszi Holly-t a New York Public Library épületébe, és miközben a régi katalógus előtt állnak, a nő csupán annyit kérdez: “Egyébként mi ez a hely?” Holly, ugyan kérlek… Később Paul épp rajtakapja a nőt, miközben az elmélyed egy könyvben – persze szigorúan napszemüvegben – aztán a férfi úgy dönt, ez a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy őszintén bevallja érzéseit.

Öld meg kedveseid

Ez a 2013-as film Allen Ginsberg, Jack Kerouac és William Burroughs barátságának történetét dolgozza föl, melyben Daniel Radcliffe maga mögött hagyja Potter karakterét, hogy tehetségét a misztikus költő, Ginsberg megformálásába öntse. Az emlékezetes jelenetben Lucien – Ginsberg titokzatos költőbarátja – felugrik a Columbia University könyvtárasztalának tetejére, és Henry Miller írásából idéz, amely mindenkit megbotránkoztat – persze Ginsberget kivéve.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Azt hiszem, sosem felejtem el azt a napot, amikor a vőlegényem megtudta, hogy egyetlen Indiana Jones filmet sem láttam még, és úgy vélte, az a legjobb, ha mindjárt túl is esek az összes részen… hát, annál az esténél már talán csak az a jelenet emlékezetesebb, amikor Harrison Ford – ügyelve a bajuszos könyvtáros pecsételő mozdulataira, aki azt hiszi, hogy az ereklyevadász által keltett zaj valójában a bélyegzőből jön – megpróbál lejutni a padlózatba. Noha nem ez a legviccesebb jelenete a filmnek, tagadhatatlan, hogy igazi Spielberg pillanat.

Szépség és a szörnyeteg

A filmtörténet számomra legromantikusabb jelenete, amikor a Szörnyeteg Belle-nek ajándékozza a kastély pompázatos könyvtárát, melynek értéke – ismerve Belle-t – felér az egész világéval. Miután a lánynak oly sokszor kellett olvasmány hiányában ugyanazokat a köteteket kikölcsönöznie a falu lelkészétől, ez a gesztus felértékelődik, és igazán megdobogtatja a könyvmoly szíveket. Különös kedvencem még az a rész, amikor varázslat segítségével visszarepülnek a múltba, természetesen ez is a könyvtárban történik meg, hol máshol?  

Miután

Noha a filmet Anna Todd szerzeménye alapján készítették, ez a jelenet nem szerepel a könyvben, csupán az írónő rögtönözte a forgatás során, és milyen jól tette – a Miután sorozat rajongói között a legtöbben ezt a részt nevezték meg kedvencüknek. Hardin Charles Dickens írását olvassa fel Tessának az éjjelre bezárt könyvtár asztalán, de ha néhányotoknak ez még nem lenne elég izgalmas elárulom, hogy valaki rajtakapja őket… 

Harry Potter 

A Roxfort könyvtára mindig is olyan képzeletbeli hely lesz, ahová szívesen betérnénk, bár a katalógusrendszer hagy némi kivetnivalót maga után – gondoljunk csak a „Nicholas Flammel”, a „Hogyan lélegezzünk a víz alatt” vagy a „Titkok kamrája” című témakörökre. Szerencsére Hermione mindig kellően felkészült. Így volt ez az első részben – bár később még számtalan meghatározó jelenet díszlete volt a helyiség -, amelyben okos kis boszorkánytanoncunk sec-perc alatt rátalál arra a könnyű olvasmányra, melynek keresését hiába bízta a két fiúra.

Neked melyik a kedvenc jeleneted? 🙂