Emlékezetes könyvtári jelenetek a mozivászonról

Az ikonikus filmjelenetekkel több ezer könyvtárat meg lehetne tölteni, de vajon emlékeztek-e azokra az epizódokra, melyek a könyvmolyok kedvenc rejtekhelyén játszódnak? Engedjétek meg, hogy felfrissítsem a memóriátokat, és bemutassak néhány meghatározó képkockát, melyek hangulata egészen más lett volna, ha a felvételhez nem egy árnyas, ódon bibliotéka szolgál helyszín gyanánt. 

Szellemirtók

A főszereplők a könyvtárban kutatva megpillantanak egy polcok között lebegő kötetet és arról vitatkoznak, miként szólítsák meg kísérteties tulajdonosát. Igazi szakértők, nemde?  Végül a vakmerő Bill Murray vállalkozik a feladatra, egyenesen az úszó, öreg hölgyre néz, és udvariasan bemutatkozik, majd a szellem származása felől érdeklődik. A kezdeti sikerek szele hamar elillan, és Dan Aykroyd terve végül vérfagyasztó eredményt szül.

Álom luxuskivitelben

Az a helyzet állt elő, hogy ennek a fantasztikus klasszikusnak két remek könyvtári jelenet is kijutott. Az elsőben a sármos író, Paul elviszi Holly-t a New York Public Library épületébe, és miközben a régi katalógus előtt állnak, a nő csupán annyit kérdez: “Egyébként mi ez a hely?” Holly, ugyan kérlek… Később Paul épp rajtakapja a nőt, miközben az elmélyed egy könyvben – persze szigorúan napszemüvegben – aztán a férfi úgy dönt, ez a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy őszintén bevallja érzéseit.

Öld meg kedveseid

Ez a 2013-as film Allen Ginsberg, Jack Kerouac és William Burroughs barátságának történetét dolgozza föl, melyben Daniel Radcliffe maga mögött hagyja Potter karakterét, hogy tehetségét a misztikus költő, Ginsberg megformálásába öntse. Az emlékezetes jelenetben Lucien – Ginsberg titokzatos költőbarátja – felugrik a Columbia University könyvtárasztalának tetejére, és Henry Miller írásából idéz, amely mindenkit megbotránkoztat – persze Ginsberget kivéve.

Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag

Azt hiszem, sosem felejtem el azt a napot, amikor a vőlegényem megtudta, hogy egyetlen Indiana Jones filmet sem láttam még, és úgy vélte, az a legjobb, ha mindjárt túl is esek az összes részen… hát, annál az esténél már talán csak az a jelenet emlékezetesebb, amikor Harrison Ford – ügyelve a bajuszos könyvtáros pecsételő mozdulataira, aki azt hiszi, hogy az ereklyevadász által keltett zaj valójában a bélyegzőből jön – megpróbál lejutni a padlózatba. Noha nem ez a legviccesebb jelenete a filmnek, tagadhatatlan, hogy igazi Spielberg pillanat.

Szépség és a szörnyeteg

A filmtörténet számomra legromantikusabb jelenete, amikor a Szörnyeteg Belle-nek ajándékozza a kastély pompázatos könyvtárát, melynek értéke – ismerve Belle-t – felér az egész világéval. Miután a lánynak oly sokszor kellett olvasmány hiányában ugyanazokat a köteteket kikölcsönöznie a falu lelkészétől, ez a gesztus felértékelődik, és igazán megdobogtatja a könyvmoly szíveket. Különös kedvencem még az a rész, amikor varázslat segítségével visszarepülnek a múltba, természetesen ez is a könyvtárban történik meg, hol máshol?  

Miután

Noha a filmet Anna Todd szerzeménye alapján készítették, ez a jelenet nem szerepel a könyvben, csupán az írónő rögtönözte a forgatás során, és milyen jól tette – a Miután sorozat rajongói között a legtöbben ezt a részt nevezték meg kedvencüknek. Hardin Charles Dickens írását olvassa fel Tessának az éjjelre bezárt könyvtár asztalán, de ha néhányotoknak ez még nem lenne elég izgalmas elárulom, hogy a valaki rajtakapja őket… 

Harry Potter 

A Roxfort könyvtára mindig is olyan képzeletbeli hely lesz, ahová szívesen betérnénk, bár a katalógusrendszer hagy némi kivetnivalót maga után, gondoljunk csak a „Nicholas Flammel”, a „Hogyan lélegezzünk a víz alatt” vagy a „Titkok kamrája” című témakörökre. Szerencsére Hermione mindig kellően felkészült. Így volt ez az első részben – bár később még számtalan meghatározó jelenet díszlete volt a helyiség -, amelyben okos kis boszorkánytanoncunk sec-perc alatt rátalál arra a könnyű olvasmányra, melynek keresését hiába bízta a két fiúra.

Neked melyik a kedvenc jeleneted? 🙂