Albán tündérmese E. L. James tollából * Mister értékelő

A Libri Kiadó jóvoltából kaptam egy lehetőséget, és megjelenés előtt olvashattam E. L. James, A szürke ötven árnyalata írónőjének új regényét, a Mistert. Kíváncsian vártam – különösen az egész világot megosztó sikersorozat után -, hogy ezúttal mivel lepi meg az írónő olvasóit. Vajon kilépett az erotikus zsánerből? Megfogadta kritikusai tanácsait? El tudott vonatkoztatni Mr. Grey világától? Most kiderül! 
Azt hiszem sok könyvmoly átélte már azt a fajta izgatottságot, amit csak akkor érezhet az ember, amikor meghallja a hírt, hogy egy ismert szerző új történettel rukkol elő – pláne ha olyan meghatározó kiadvány írójáról van szó, mint A szürke ötven árnyalata.
Mert illethetjük bármilyen jelzővel, lehet mamipornó vagy rosszul megírt szado-mazo románc, azt senki sem tagadhatja, hogy E. L. James piaci résre talált, melyet jól tükröznek az elképesztő eladási számok és az a hihetetlen keresletnövekedés, ami Mr. Grey hatására beindult az erotikus irodalom világában.

A legjobb ihletforrás a valóság

Azt kell, hogy mondjam, ez a nő aztán ért a marketinghez. Az Egyesült Királyságot évek óta lázban tartja Harry herceg és Meghan Markle kapcsolata, és ebben óriási szerepe van annak a meseszerű egybeesésnek, hogy a nemesi származású férfi annyi kalandozás után végül egy “átlagos”, amerikai színésznőt választott kedvesének. Aztán jön E. L. James, és jó érzékkel regénybe önti minden fiatal lány legtitkosabb álmát, meglovagolva ezzel a Royal affért övező hype-ot.
A történet szerint napjaink Londonjában járunk.  A jóképű, arisztokrata származású Maxim Trevelyan remek kapcsolatainak és a tömérdek pénzének köszönhetően soha nem dolgozott, és ritkán aludt egyedül. Ám egy tragédia folytán mindez megváltozik és Maxim örökli a nemesi címet. A legnagyobb próbatétel azonban mégsem ez, hanem leküzdeni az ellenállhatatlan vágyat egy titokzatos nő iránt, aki nemrég érkezett Angliába. Maxim menthetetlenül beleszeret a zenei tehetséggel megáldott, gyönyörű tüneménybe. Kicsoda Alessia Demachi valójában? Meg tudja-e védeni Maxim ezt a veszélyes múltú, csodálatos teremtést a rosszakaróktól? És mit fog szólni a lány, ha kiderülnek Maxim féltve őrzött titkai?

Mr. Grey női változata

Ez a modern hamupipőke történet igazi érzelmi hullámvasút, izgalmas, szórakoztató, lendületes nyári olvasmány. A karakterek hatványozottan jobban sikerültek, mint a Szürke-trilógia figurái, és a befektetett munka nem maradt észrevétlen. A kékvérű nőcsábász Maxim mesterien hozza a szeretetéhes, érzékeny művészlelket, a pozitív értelemben egyszerű, tehetséges Alessia hátterének felépítése pedig alapos kutatómunkáról árulkodik. 

Bár az érdekes váltott szemszög miatt az Alessiával történő eseményeket kívülállóként követjük, szívesen töltöttem volna időt az ő fejében is. Érdekesnek bizonyultak a múltjában rejlő talányok, a menekülése mögötti homályos indokok, és az albán kultúra formálta jelleme is megragadó volt számomra.
Noha az események Londonban indulnak be, a vadregényes cornwalli vidékre, majd a Balkánra történő utazás remek metaforája a nő szívéhez vezető útnak, és annak a fejlődésnek, melyen főhősünk átmegy. Találkozásuk azonban mindkettejük életét megváltoztatja. Alessia a szexuális és érzelmi tapasztalás hatására öntudatra ébred, ami jelen esetben hangsúlyosabb, ugyanis most ő az a karakter, aki sötét titkok elől menekülve riad fel az éjszaka közepén…
Korhatáros Disney mese

A könyv az utolsó fejezetig fenntartja a figyelmet, pedig közel hatszáz oldalas, mégis alig tartott két napnál tovább, hogy a végére érjek. A titok valószínűleg a zsonglőrködésben rejlik, James ügyesen vegyítette a grófi címmel járó újszerű élet bonyodalmait, a Maxim karakterfejlődését és az Alessia rejtélyekkel teli múltját szövő szálakat, hogy aztán azok egyetlen megoldásban fussanak össze.

Természetesen – ahogy egy romantikus meséhez illik – itt sem maradhatnak ki olyan alapvető toposzok, mint a villámcsapásszerű találkozás az igazival, a szoknyapecér házasságpártivá válása, vagy a szegény sorsú lány felemelkedése az úri körökbe, de valljuk be, ezekről akárhányszor is olvasunk, minduntalan megdobogtatják a szívünket. 

Összességében

James története egy jó arányérzékkel kikevert, édes sütemény tésztájára emlékeztet. A receptúra fő hozzávalói egy csipet romantika, egy kiskanál erotika, némi hamupipőke aroma és leheletnyi akció, megbolondítva kevés régimódi bájjal és modern rafinériával. Az oldalak fogyasztásához szívből ajánlom a történetben felbukkanó zenedarabokat – mondanom sem kell, hogy Liszt Ferenc Villa d’Este szökőkútjai volt a kedvencem. Tekintve a végkifejletet, ebből akár még egy folytatás is kisülhet.. 🙂

Részletek: 

Libri, Budapest, 2019

oldalszám: 592

FordítottaWeisz Böbe

Kiemelt kép ITT