Írók, akik haláluk után lettek híresek

Vannak, akik kitartóan várják, hogy munkájuk gyümölcse beérjen, de a szerencse sajnos nem szegődik melléjük. Mégis, ezek az írók mintha tudták volna, hogy nem érdemes feladni a látszólagos sikertelenség ellenére sem, mert egyszer minden álom valóra válik, csak lehet, hogy nem ebben az életben.

Reméljük, odafentről látva életművük sorsát némileg kiengesztelődtek. 

Emily Dickinson 

Dickinson egész életében az ismeretlenség homályába burkolózott, mára Amerika egyik leghíresebb költőjévé vált. Visszahúzódó, szerény életmódot élt, és sosem házasodott meg. A helyi kiadványoknak bár elküldte főleg a természet és a halál témáival foglalkozó verseit, azokat zömében elutasították vagy átszerkesztve voltak csak hajlandók közölni. Életében maroknyi verset sikerült publikálnia, halálát követően családja szerencsére rátalált alábecsült, gazdag életművére.

William Blake 

Kortársai egyszerűen őrültnek nevezték, ma azonban William Blake elismert költőként és művészi zseniként van számon tartva. A poétának állítólag isteni látomásai voltak már egészen gyermekkorától, melyek az idő előrehaladtával folyamatosan gyarapodtak – ezeket igyekezett rímekbe önteni. Sőt, a siker érdekében ő maga illusztrálta és nyomtatta ki írásait. Ám ahhoz, hogy a hozzáértő szemek felfigyeljenek a legendás angol szerző irodalmi nagyságára még egy évszázadra volt szükség.

Sylvia Plath

Plath élete során a névtelenség és a népszerűség vékony mezsgyéjén egyensúlyozott, ám napjainkban talán sikeresebb, mint valaha. Noha nyolc éves korától kezdve megjelentek írásai, széles olvasói bázisra mégsem sikerült szert tennie. Szomorú, de Az üvegbúra kiadását követő öngyilkossága szerzett igazán figyelmet műveinek. Hírneve tovább nőt, amikor férje közel húsz évvel később kiadatta Plath írásait a The ​Collected Poems kötetben, ami elnyerte a Pulitzer-díjat.

John Keats 

Keats a romantika korának egyik legnagyobb költője, pontosabban ma így gondolunk rá, életét azonban betegen, szegénységben töltötte. A poéta eredetileg orvosnak készült, de nehezen tudta elviselni a hivatás sötét oldalát, ezért úgy döntött, inkább a költészettel próbálkozik. Verseit mindössze négy évvel halála előtt tették közzé, de a kritikusok nem kímélték, így abban a tudatban halt meg, hogy kudarcot vallott. Napjainkban Keats költői szupersztár. Verseit és leveleit világszerte professzorok elemzik és életéből film is készült 2009-ben Fényes csillag címmel.

Franz Kafka 

Csakúgy, mint Emily Dickinson, Kafka is azt akarta, hogy irodalmi öröksége halála után a tűz martaléka legyen. Szerencsére az író barátja, Max Brod ellent mondott a szerző akaratának és kiadatta annak történeteit. Kafka monoton irodai munkával kereste kenyerét, éjjelente azonban engedett képzelete hatalmának, melyből olyan meghatározó alkotások születtek, mint Az átváltozás vagy A kastély. Még élt, csupán kevés műve jelent meg, novellagyűjteményei, és lapokban közzétett írásai sem arattak komolyabb sikert. Manapság alig van olyan középiskola, ahol ne lenne legalább egy szerzeménye a kötelező tananyag része.

forrás ITT és ITT
kiemelt kép ITT