A szerelem erőt ad, amikor minden más kudarcot vall * Két lépés távolság értékelő

Olykor engedek a kísértésnek, és olyan sikerkönyveket is kézbe veszek, melyek körül nagyobb a felhajtás a szokásosnál. Sőt, ez esetben még a film előzetesével is hamarabb találkoztam, minthogy megszereztem volna a történetet. Érdekes, hogy utólag általában nem bánom meg, ha eluralkodik rajtam a kíváncsiság. A Két lépés távolság is azok közé az olvasmányok közé tartozik, melyek végül kellemes meglepetést okoztak.

A történetről

Elsőre én is azt gondoltam, egy újabb történet a Csillagainkban a hiba árnyékában, hiszen bár a főszereplők nem ugyanabban a betegségben szenvednek, a körülmények, az eseménysorozat, a végkifejlet úgy véltem, elkerülhetetlenül hasonló lesz. Talán éppen ezért tudott olyannyira újat adni, mert édes-bús hangulatával, valósághű karaktereivel és az életszerű, reményt adó befejezéssel sikerült elrugaszkodnia a szokványos YA románcoktól.

A fülszöveg szerint Stella Grant élete minden pillanatát pontosan megtervezi. Cisztás fibrózissal küzd, és egyedül egy új tüdő adhatna neki egy kicsit hosszabb, könnyebb életet. Mindig szigorúan három lépés távolságot kell tartania más betegektől, és ő nem olyan, aki kockáztatni merne. Egészen addig, amíg be nem toppan az életébe a vad Will Newman, akinek rakoncátlan tincseitől és csodás kék szemétől Stella gyomra azonnal szaltózni kezd. Azonban a fiú éppen az, akitől a lánynak mindenképp távol kéne tartania magát, hiszen már a lehelete is életveszélyes lehet a számára. De mi van, ha a szívük és zsigeri vágyódásuk egyre közelebb húzza őket egymáshoz? Ha csak egy kicsit lefaraghatnának a távolságból… Vajon két lépés tényleg olyan veszélyes lenne, ha egyszer csak így nem törik össze a szívük?

View this post on Instagram

Èn már munka előtt szorgoskodtam ès befotòztam nektek ezt a frissen érkezett @dream_valogatas kötetet, mely annyi szìvet megdobogtatott màr. Stella szereti Willt, de betegsége miatt sosem érhet hozzá, ezért szigorùan két lépés távolságbòl tölti vele az értékes perceket. De mi van, ha a szìvük mégis közelebb hùzza őket egymàshoz? Ha csak egy kicsit is lefaraghatnának a tàvolságbòl… Ez nem csak egy tragikus love story, hiteles történet egy komoly betegségről, fontos üzenetet hordozò, szívszorítò modern mese. #fivefeetapart #dreamvalogatas #rachaellippincott #könyvajánló #read #olvasnijó #igreads #flatlay #bookflatlay #énisolvasok #magyarig #blog #blogger #bookish #bookblog #bookstagram #fyvone #fyvonehonlap #lovebooks #inspiration #instahun #hungarianblogger #hunblogger #igbooks #mutimitolvasol #iközössèg #instahungary #könyv

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

Tiltott szerelem

Szépen lassan merülünk el a történetben, kezdve a falra kihelyezett, virágos tüdőt ábrázoló alkotásoktól, Stella vlogján át a kórházi mindennapokig, melyeket roppant kézzelfoghatóvá tettek a gyakorlatias, gyógyszereket, kezeléseket és egészségügyi eszközöket is bemutató bekezdések. Korábban sosem hallottam még a CF-ről, így az érintkezésre vonatkozó szabályról sem, amitől tiltottá, veszélyessé vált a kapcsolat. És ami tilos, arról mind tudjuk, mennyire izgalmas…

Rögtön a kezdetektől érezhette az olvasó a főszereplők létének bizonytalanságát, és ezzel együtt közelségük következményének súlyát is. A komoly mondanivalót – amit az írónő jó ízléssel egészített ki némi könnyed humorral – kiszolgálta a lassú folyású, szabályosan ívelő cselekmény.

A végkifejlet valahol ott lebegett már az első fejezet sorai között is, mégsem éreztem azt egy percig sem, hogy bármikor is túl sok lenne a valóság, mert bíztam a kiforrott szereplőkben. Attól, hogy már találkozásuk előtt is minden egyes napért megharcoltak reakcióik, érzelmeik, a köztük lévő távolság többlettartalommal telt meg, amit fokozott a “nem szabad együtt lennünk” alapszituáció.

Ami még inkább megragadóvá tette az írónő által bemutatott kapcsolatot, az a szereplők egyértelmű közös tulajdonsága melletti hihetetlen különbözőség. Mind felfogásban, mind pedig mentalitásban. A kontrollmániás, pozitív szemléletű Stella igyekszik a legjobbat kihozni abból, ami adatott, és próbál másokba is lelket önteni, még Will ezzel szemben  lázadó lélek, megvan a véleménye mindenről, ami körülötte történik, és amit egyszer a fejébe vesz – még ha az egészsége látja is kárát – azt véghez viszi. Hátborzongató, hogy mindkettejük számára épp a találkozásuk az a pillanat, ahonnan igazán élni kezdenek.

Hála a váltott szemszögnek mindkét oldallal tudtam azonosulni, és akaratlanul is átvettem valamit ebből az erőteljes élni akarásból, abból a fajta szemléletből, hogy a sors nem csupán elvesz, és az egészségünk a legnagyobb kincs, amiért igazán hálásak lehetünk. Ám nem csupán a tragikus szerelem körül forgott a mondanivaló, Stella és Will távolságtartó együttlétei szívbemarkolóbbak voltak bármelyik szokványos, érintésekkel és simogatásokkal operáló kapcsolatnál.

Összességében

A keserédes, ugyanakkor hittel teli végkifejletnek különösen örültem, az tette fel igazán a pontot arra a gondolatomra, hogy ez korántsem a szokványos, elválasztott fiatal szerelmesekről szóló love story. Megadatott a lehetőség, hogy mi, olvasók döntsük el, miként alakulnak a jövőben az események, miközben tudtuk, főszereplőink megtalálták a boldogságukat, a köztük lévő két lépés ellenére is.

Részletek: 

Maxim, 2019
288 oldal  
Fordította: Stier Ágnes