Befutott írók, akiket elutasítottak a kiadók

Vajon belegondoltunk valaha is, hol voltak az alábbi neves irodalmárok, mielőtt elismertek lettek? Nos, valószínűleg pont ott, ahol most mi, akik egyelőre csak kergetjük azokat a bizonyos ábrándokat.

A most következő híres szerzők már bebizonyították, hogy a siker nem minden esetben jön olyan könnyen. Lássuk, ki tartja az elutasítási rekordot! 

Margaret Mitchell

Az abszolút csúcstartó Margaret Mitchell Elfújta a szél című írása, mely elnyerte a Pulitzer-díjat is, ám előtte még – kapaszkodjatok meg – harmincnyolc visszautasítással szembesült. Később a műből harminc millió példány fogyott, és a mai napig töretlen sikernek örvend az adaptációs filmmel egyetemben.

J. K. Rowling

Megalkotta az univerzum legismertebb varázslótanoncát, Harry Potter pedig híressé és gazdaggá tette. De a dolgok nem mentek ám olyan simán, tizenkét kiadó utasította el az írónő kéziratát különféle indokokkal. Ma már bele sem merünk gondolni, mi lett volna, ha Rowling akkor feladja a tizediknél.

John Grisham

Eredetileg csupán egy ügyvéd volt, aki szeretett írogatni. Első történetét három évig tartott papírra vetni, ennek ellenére huszonkét kiadó vélte úgy, hogy kár volt ennyi időt a műre pazarolni. Grisham ma az egyik legnépszerűbb szerző és forgatókönyvíró, könyveit 250 millió példányban értékesítették.

Stephenie Meyer

Az Alkonyat sorozat a paranormális műfaj kultikus műve lett, noha az írónő tizenöt irodalmi ügynökségtől várt üzenetet, de mindössze kilenc jelzett vissza, azok is nemleges válasszal. Egyetlen kiadó gondolta úgy, hogy ad esélyt a különleges szerelmi sztorinak, a történet folytatását pedig mind ismerjük.

Nicholas Sparks

Ki gondolná, hogy a könnyfakasztó romantika koronázatlan királya egykor írói gondokkal küzdött, pedig a Szerelmünk lapjairól huszonnégy ügynök gondolta úgy, hogy nem való olvasók kezébe. Milyen szerencse, hogy a huszonötödik végül egészen máshogy vélekedett…

Stephen King

A horror királyának múltja legalább olyan izgalmas, mint a keze közül kikerülő alkotások, a Carrie-t mégis harminc alkalommal illették negatív kritikával a szakmabeliek. Nézzük el nekik, valószínűleg nem láthatták a jövőt és azt az 1 millió könyvet sem, mely végül a rajongók polcára került.