Ismert szerzők, akikről nem tudtad, hogy szellemírókat alkalmaztak

Attól, hogy egy bizonyos író neve van feltüntetve a borítón, még egyszer sem biztos, hogy hihetünk a saját szemünknek. Egyes szerzők tagadják, mások nyíltan elismerik, hogy műveikhez szükség volt valaki más kreatív energiáira is.

Most azonban fellebben az irodalmi megtévesztések fátyla és kiderül, kik azok a dolgos poéták, akik az ismeretlenség homályát választották a történelem dicső lapjai helyett.

H.P. Lovecraft és Harry Houdini

A  borzongás mestere, H.P. Lovecraft egyik leghíresebb munkatársa az illuzionista, Harry Houdini volt, aki rajongott az író munkásságáért, különösen a Weird Tales magazinért, melybe 1924-ben Lovecraft megírta A piramisok alatt című művet. Az írás egyébként egy Houdini-élményen alapszik,  bár Lovecraft szerint a bűvész csupán kitalálta. Houdini azonban imádta a történetet, és hatására több projektben is együttműködött az íróval.

Alexandre Dumas és Auguste Maquet

Alexandre Dumas: híres francia nemesember, romantikus irodalmár, az egyik legismertebb író a 19. században és… csaló? Nos, nem egészen, mindenesetre biztos, hogy a szerző, akinek többek között A három testőrt és Monte Cristo grófját is köszönhetjük, nem dolgozott egyedül. A kutatók szerint Dumas egy bizonyos Auguste Maquet-tel osztotta meg az írógépét, aki egy csendes, visszahúzódó férfi volt. Később – leginkább a pénz miatt – útjaik elváltak, és Maquet neve feledésbe merült, ám párizsi síremlékén a mai napig megtalálhatók az alábbi sorok: A három testőr, a Monte Cristo grófja és a Margot királyné.

George Lucas és Alan Dean Foster

George Lucas Star Wars: Új remény epizódjának írott változata feltűnően több információt, és mélyebb titkokat árul el a mitikus univerzumról,  mint a korábbi forgatókönyvek. Ezek legtöbbje végül bele sem került az 1977-es filmváltozatba, természetesen rendezői utasításra. Bár a könyvet George Lucas neve alatt hagyták jóvá, az igazi szerző Alan Dean Foster volt, aki több munkájával is hozzájárult a legendás űropera létrejöttéhez.

Ian Fleming és Kingsley Amis

Ian Fleminget az általa kitalált brit titkos ügynök, James Bond tette híressé, akit regényeiben küldött hajmeresztő kalandokba. Amikor Fleming 1964-ben elhunyt, kiadója elsőként Kingsley Amis angol íróhoz fordult, hogy segítséget kérjen tőle az író befejezetlen művéhez, Az aranypisztolyos férfihoz. A javaslatokat állítólag nem használták fel, de Amisról az a hír járja, hogy már jóval Fleming halála előtt is gyakorolta szellemírói képességeit. Ez utóbbit alátámasztja, hogy Kingsley jegyzi az első James Bond folytatásregényt Robert Markham álnév alatt, a stílus pedig kísértetiesen hasonlít a Fleming alkotta irományokéhoz.

kiemelt kép ITT