Irodalmi édesanyák, akiket ma szívesen köszöntenénk

Mi másról is írhatnék ezen a borongós, ám annál jelentőségteljesebb napon, mint azokról az édesanyákról, akik megmelengették szeretett regényhőseink szívét, amikor úgy tűnt, semmi sem jelenthet vígaszt. A most következő édesanyák nem tökéletesek, és még csak nem is halhatatlan hősök, de ha gyermekeikről van szó, nem ismernek határokat. 

 

Molly Weasley (Harry Potter sorozat, J.K. Rowling)

Bár Molly Ron, Ginny és a népes Weasley család gyermekeinek édesanyja, gondoskodása végtelen, és nemcsak Harryt, de még Hermionét is sajátjaként szereti. Odaadó, figyelmes, bátor, fáradhatatlan, aki életét is odaadná, ha azzal megvédhetné gyermekeit, legyen szó akár vérszerintiről, akár fogadottról.

Catelyn Stark (Trónok ​harca,George R. R. Martin)

Ha nem viselkedsz megfelelően a Stark gyerekekkel, bizonyos lehetsz benne, hogy az erőszakos Catelyn a végsőkig a sarkadban lesz. Ez a nő poklon is keresztül menne azért, hogy megvédje családját, ami valljuk be, elég hálátlan feladat. Ám ő kemény, mint a jég, és él hal az édes bosszúért.

Marilla Cuthbert (Anne ​otthonra talál, L. M. Montgomery)

Marilla komoly, nemes értelemben egyszerű asszony, aki tudja, milyen megélni a nehézségeket, ezért nem mindig érti meg a szórakozott, idealista Anne érzéseit. Ez nem jelenti azt, hogy nem szereti Anne-t, sőt, igyekszik megóvni őt a csalódásoktól, és próbálja kicsit visszahúzni a valóságba.

Jennifer Honey (Matilda, Roald Dahl)

Bár Honey kisasszony csupán Matilda jószívű tanára, a történet végére örökbefogadó édesanyává válik. Folyamatos szeretetéről és támogatásáról biztosítja a kislányt, megkönnyítve ezzel Matila érzelmi terheit. Ő az, aki arra ösztönzi a lányt, hogy soha ne adja fel álmait, és a tanulást.

Frannie Lancaster (Csillagainkban a hiba, John Green)

Frannie-nek az elképzelhető legnagyobb fájdalom jutott – egy haldokló gyermek – de a saját szenvedésén túl egyik szemét mindig Hazelen tartja, felkészítve őt arra, ami elkerülhetetlen. Szórakoztató, megértő, optimista édesanya, aki arra sarrkalja lányát, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a hátramardt időből.

Marmee (Kisasszonyok, Louisa May Alcott)

Marmee a család motorja, vezeti a háztartást, miközben a férje távol van, segíti a háborús erőfeszítéseket és ami a legfontosabb, megtanítja lányainak, hogyan válljanak erős, okos, kedves nőkké. Valódi példakép, aki minden gondra tud orvosságot, ha ő jelen van, az élet már nem is annyira kilátástalan. 
kiemelt kép ITT