A legszívósabb irodalmi vámpírok

Az a nagy helyzet, hogy ma van a fokhagyma hivatalos világnapja, úgyhogy nem is foglalkozhatnánk mással, mint eme rettegett fűszernövény ősellenségeivel, a félelmetes vámpírokkal. Tekintve az oldal tematikáját természetesen szorítkoznunk kell az irodalmi berkekben forgó vérszívókra, úgyhogy lássuk is a könyvmolyok rémálmainak szomjas főszereplőit. 

Lord Ruthven, A vámpír – John William Polidori

Byron utazóorvosa és titkára, John W. Polidori írása irodalomtörténeti jelentőségű, ugyanis ez kérem minden vámpírtörténet őse. A rövidke novellában a vámpírfigura, nevezetesen Lord Ruthven először kap emberi tulajdonságokat és lesz élőhalottból romantikus, démoni szépség. Ruthven általános vámpírelfoglaltsága mellett ahhoz is remekül ért, hogy erkölcsileg vérig sértsen bárkit, aki a társaságába keveredik. Csábító, szexi és persze halálos..

Gróf Dracula, Dracula – Bram Stoker

Egyetlen vámpíros listát sem etikus úgy összeállítani, hogy nem vesszük figyelembe a “teremtéstörténet” legismertebb alakját, Bram Stoker Drakuláját. A gróf mindenidők legikonikusabb vérszívója (sajnálom Edward Cullen), aki a mai napig gyakorolja befolyását irodalmi leszármazottai megszületésekor. Az író alapjaiban határozta meg a későbbi természetfeletti lényekhez való olvasói viszonyulást. Sötét, ördögi, és tagadhatatlanul örökérvényű.

Lestat de Lioncourt, Interjú a vámpírral – Anne Rice

Vajon milyen lehet az az elkárhozott, démoni teremtmény, akiről Anne Rice úgy vélte, érdemes egy egész könyvet kiadnia. Merthogy az Interjú a vámpírral után nem sokkal Lestat, ​a vámpír címmel kijött a Vámpírkrónikák regényfolyam második része is. Abban tehát egyetérthetünk, hogy Lestat a szerző legkedveltebb halhatatlan “hőse”: magas, szőke hajú, irizáló szürke szemekkel és csúnya szokásokkal – megjelenésének varázsát használja, hogy magához csalogassa az áldozatot. Ugyanakkor végső soron egy rendkívül összetett karakter is, akire érdemes odafigyelni.

Akasa, A ​Kárhozottak Királynője – Anne Rice

Egyszer már írtam arról, hogyan kergetett gyilkosságba valakit Anne Rice újabb kitalált lénye, de a vámpírok ősanyja, Akasa ennél jóval többre is képes. Extrém hobbijai közé tartozik szerelmesei meggyilkolása, más vámpírok megölése és az emberi faj kiírtása. Külön pikantériája a történetnek, hogy a kárhozottak királynőjének Lestat-val kell szembeszállnia, akinek elkötelezettsége az élők mellett fenyegeti minden kárhozott létezését.

Kurt Barlow, Borzalmak ​városa – Stephen King

Csalódott is lennék, ha a horror irodalom fejedelmének ne lenne a tarsolyában egy hátborzongató vérszívó. A veszett kutyáktól a gonosz szellemekig Stephen King azért tud egyet s mást arról, hogyan kell borzalmas szörnyeket megalkotni, és ebben a rövid történetben figyelmét a vámpírok nemzetsége felé fordítja. Kurt Barlow, a sztori főgonosza egy kicsit sem hasonlít romantikus rokonaihoz. Kísérteties jelenségekkel kergeti az őrületbe és terrorizálja a kisváros, Jerusalem’s Lot lakóit. A cím azért elég árulkodó, hogy mennyire sikerül ez neki…

Joshua York, Lázálom – George R. R. Martin

Mielőtt az író híres lett volna Trónok harca sorozatával saját vámpírsztorit is jegyzett, a főszerepben Joshua Yorkkal, a jóakaratú vérszívóval, kinek nincs más célja, csak megmenteni fajtáját az emberi vértől való addikciótól. A nemeslelkű vérfüggő története egy egészen új nézőpontot ismertet meg, hiszen ahogy hősünk céljai is mutatják, nem csak a démoni csábító de a könyörtelen szörnyeteg alteregót is sikerül maga mögött hagynia a karakternek.