Az irodalom leghírhedtebb nőcsábászai

294 éve ezen a napon született Giacomo Casanova velencei író, aki valljuk be, leginkább hódításai révén került a történelem lapjaira. Itt a Fyvone oldalon most mégis, mint szerző foglalkozunk vele, és még néhány társával, akik – vele egyetemben – méltán foglalnak helyet a legnagyobb irodalmi nőcsábászoknak fenntartott, képzeletbeli asztalnál.

Giacomo Casanova

Kezdjük is az “ünnepelttel”. A velencei kalandort misztikus légkör övezi, hiszen ő a csábítás nagymestere, akiről úgy tartják, minden nap másik nővel szórakozott. A kutatók szerint azonban csupán három hölgy volt ilyen szerencsés  – éves bontásban persze. Ennek tudatában ironikus, hogy szívtipró írónk valójában papnak készült, csak a körülötte ólálkodó apácák rossz útra térítették. Emlékiratában körülbelül 100 nő szerepel, de ha figyelembe vesszük a fentebbi éves rátát és hogy 73 évig élt, valószínűleg végleg eloszlanak a naivitás ködfelhői.

Ian Fleming

A nőfaló 007-es kém megteremtője jócskán merített Bond történeteihez saját élményeiből, ugyanis legalább annyira nem tudott ellenállni a szebbik nem csábításának, mint kitalált karaktere. Ian Fleming állítólag igazi vadász volt, karizmatikus, okos, veszélyes csábító, aki egyszerre négy nyelven szédítette a nőket.  Barátai szerint állandóan a pásztorórákon járt az esze, bár sajnos ez volt az egyetlen szituáció, ahol el tudta magát képzelni hölgyek társaságában, akiket nem egyszer háziállatokhoz hasonlított.

Balassi Bálint

A magyar irodalomban is találunk példát ékesszóló szoknyabolondokra. Vegyük csak reneszánsz trubadúrunkat, Balassit, kinek szerelmes verseiből akad bőven, annyi szépséghibával, hogy szinte mindet másnak írta.  Az életrajzokban egyszerre van jelen a férjezett Losonczy Anna, a szintén férjes Szárkándi Anna, a titokzatos múzsa, Fulvia és a költő neje, Dobó Krisztina. Botrányairól – melyekbe asszonyok és utcalányok elcsábításával keveredett – hiteles dokumentumok születtek. A szerző igencsak komolyan vette szerepét, erre az alábbi, legendás levélrészlet is utal: “Ha Isten segít, nagyúr leszek, ha másképp nem, farkam által.”

Lord Byron

Egy angol romantikustól nem is vártunk mást, minthogy fűvel-fával kalandokba keveredjen, persze szigorúan anyaggyűjtés címszó alatt. A nemi betegségek – hasonlóan Adynkhoz – őt sem kerülték el, de a források áttanulmányozása után megértjük ezek okát. Nők, fiúk, szegény sorból származó szeretők, de külföldi nagyemberek is megfordultak a poéta ágyában, aki gazdag volt, jóképű és még híres is. Egy 18. századi Mick Jagger. Az író körbeutazta Európát, ezek a kiruccanások pedig kapóra jöttek, mivel nem csak ismeretlen tájak szerepeltek hódításai listáján…

Szabó Lőrinc

Szabó Lőrinc már teljesen más lapra tartozik. Se megnyerőnek, se sármosnak nem lehetett nevezni, és még csak azt sem mondhatjuk, hogy romantikus lélek lett volna. Semmiért egészen című verse jól tükrözi, miként is viszonyult ő a szerelmi kapcsolatokhoz, és úgy egyáltalán a nőkhöz. Egy nárcisztikus manipulátor jellemvonásai emelkednek ki a zavarba ejtő sorok közül, ennek ellenére rengeteg nő esett a költő csapdájába, sőt, olyan is akadt, aki öngyilkosságot követett el miatta.  Az esetből született meg A huszonhatodik év című kötet, emléket állítva az együtt töltött huszonöt évnek, mialatt az író nem mellesleg nős volt.

forrás ITT, ITT és ITT