Szerzők, akik illusztrálták saját műveiket

Roppant izgalmas, amikor egy szerző – kihasználva képzőművészeti tehetségét – saját maga készít illusztrációkat, skicceket könyve szereplőiről, vagy története egyes jeleneteiről. Én személy szerint imádom nézegetni az ilyen jellegű alkotásokat, mert kicsit betekintést engednek az író képzeletébe, abba a csodás világba, ahol a kedvenc könyveim születtek. 

J.R.R. Tolkien

Tolkien nemcsak csodálatos mesemondó volt, hanem rendkívül ügyes illusztrátor is. A Hobbit és a Gyűrűk Ura könyvekhez egyaránt készített térképeket, grafikákat, melyek megjelentek a könyvek egyes bővített kiadásaiban. Tolkien rajzai ma valódi kincsek a rajongók számára, az alábbi oldalon ti is megcsodálhatjátok ezeket a finom vonalvezetésű ábrákat, melyek segítenek elképzelni, miként is látta lelki szemeivel az író Középföldét.

Kurt Vonnegut

Vonnegut vázlatrajzolóként legalább olyan jól ismert, mint íróként, ami nem meglepő. Egyik első próbálkozása még az a rajz volt, melyet a Az ötös számú vágóhíd lapjaira skiccelt és egy szív alakú medaliont ábrázol a könyv szereplője, Montana Wildhack mellei között. Később, a Bajnokok reggelije című könyvében már érezhető az író bátor tollrajzain, hogy illusztrátorként is elismerték. Intelligens alkotásai sokszor úgy tűnt, támadó üzenetet rejtenek, de érdemes őket mindig az adott szöveggel együtt értelmezni.

William Blake

Nem gondolnánk, de William Blake, a legendás angol szerző valójában rézmetszőként szerzett tekintélyt. Az író, festő, grafikus és nyomdász polihisztor sokáig teljesen elszigetelten élte napjait, költészete elismerése közel egy évszázadig tartott. Ma már természetesen a világirodalom egyik legjelentősebb alakja, de egykor még ő maga illusztrálta és nyomtatta ki írásait, sajnos csekély sikerrel. Élete jelentős részében kudarcok érték, de ezek nem szegték kedvét és egészen haláláig kitartóan alkotott az utókor számára.

J. K. Rowling

Vannak olyan szerencsések, akik bármihez is nyúlnak, a siker borítékolható. Rowling saját kezűleg írt és illusztrált Bogar bárd meséi kötetét például az Amazon 3,98 millió dollárért vásárolta meg. Ugyanakkor az írónő számtalan rajzot készített a Harry Potter kötetekhez is, különösen az első részhez, melyet még teljes ismeretlenségben írt. A hangulatos fekete-fehér grafikákat itt tudjátok megtekinteni.

Jack Kerouac

Kerouac saját kezűleg rajzolta meg az Úton könyve borítóját, melyet egy levéllel mellékelt a kiszemelt kiadónak. A művet ennek ellenére elutasították, és még öt évbe telt, hogy amerikai klasszikussá váljon. A beatnemzedék költészetének kimagasló alakja egyébként egészen haláláig szívesen rajzolt és festett, egy interjúból kiderül, hogy még VI. Pál pápát is megörökítette egyik alkotásán.

forrás ITT