A sors nem olyasmi, amin ne változtathatnánk – A tanult lány értékelés

Ha már egy könyvet olyan nagy nevek is az ajánlott olvasmányok listájára tesznek, mint Bill Gates vagy Barack Obama, akkor talán elhihetjük, nem a véletlen műve, hogy Tara Westover megdöbbentő története végül bestseller lett.

De ne engedjünk a hangzatos nevek gyakorolta befolyásnak, helyette jó könyvmolyként nézzünk most egy kicsit a lapok közé!Ígérem,megéri!

A történetről

Tara ​Westover tizenhét éves, amikor először osztálytermet lát. Idaho hegyei között nő fel, teljesen elzárva a társadalomtól egy diszfunkcionális családban. Az elszigetelődés miatt sosem találkozott még orvossal, vagy tanítókkal, a hegyen túli világból semmit sem ismer. Aztán egy nap minden megváltozik…

A tanult lány felejthetetlen történet egy fiatal, iskolázatlan lányról, aki hátat fordítva különc családjának útnak indul, és küzdelmes útja során eljut egészen Cambridge-be, hogy doktori diplomát szerezzen. 

View this post on Instagram

"Az élet nem olyasmi, amin ne lehetne változtatni." A tanult lány /@athenaeum_partvonal_kiado felejthetetlen emlékirat egy fiatal, iskolázatlan lányról, aki hátat fordítva különc családjának útnak indul, és küzdelmes útja során eljut egészen Cambridge-be, hogy doktori diplomát szerezzen. A Partvonal kiadó fantasztikus története érkezett meg hozzám tegnap, alig várom, hogy elmerüljek benne. Ti szeretitek az életrajzi ihletésű műveket? Azt hiszem, számomra ez különösen kedvenc lesz ☺️ #partvonalkiadó #partvonal #tarawestover #atanultlány #olvasnijó #mutimitolvasol #iközössèg #könyvajánló #frissszerzemény #fyvone #igblog #igreads #beautifulbooks #flatlay #életrajz #boockstagram #bookphoto #bookphotography #instahun #instahungary

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

A való élet varázsa

Azt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a könyv borítója egyszerűen gyönyörű. A kevesebb néha több elvét követve sikerült egyetlen képbe koncentrálni a történet lényegét. Ahogy az óvó, mégis elzáró hegyek között a lány tovanéz a messzeségbe, mintha a fákon túl a jövőjét sejtené…

Azonban a letisztult külső hihetetlen, olykor megrázó, máskor felemelő eseményeket rejt, melyeket egészen másként értékel az olvasó, hiszen tudja, valóban megtörténtek.

Számomra az igaz történetek mindig valamilyen plusz töltettel rendelkeznek. Olvasva ezeknek az elképesztő embereknek az emlékiratát nem pusztán egy felnövéstoposz elevenedik meg a szemem előtt, hanem maga a reménység: ha egy jelentős hátránnyal induló kívülállónak sikerült kihasználnia a világunk adta lehetőségeket, mi, akik benne élünk is képesek lehetünk rá.

Tara életében elmerülve emiatt az atmoszféra miatt én nem az apa kegyetlenségét, nem az anya gyenge jellemét, és még csak nem is a mormon szubkultúra józan ésszel felfoghatatlan károkat okozó elveit láttam, hanem egy lányt, aki őszintén hitt abban, hogy a sors nem olyan dolog, amin ne lehetne változtatni.

View this post on Instagram

Bill Gates és Barack Obama is ajánlotta olvasmánylistáján Tara Westover megdöbbentő történetét, mely végül bestseller lett. A gyönyörű, letisztult borító hihetetlen, olykor megrázó, máskor felemelő eseményeket rejt, melyeket egészen másként értékel az olvasó, hiszen tudja, valóban megtörténtek. Az életszerű karakterek mellett a regény legfőbb pozitívuma az elképesztően jó atmoszféra. Tara érzékletes leírásait olvasva percek alatt magába szippantott a hegyvidéki táj, vagy London forgataga. Abszolút olvasmányosan, elfogultságtól mentesen adja át az írónő életének ezen kritikus időszakát. A barátok hiányát, a kiközösítés érzését, a halálfélelmet, a kiszolgáltatottságot, azt a különös érzést, hogy bár ő maga él és lélegzik, a társadalom számára iratok, oktatás és pénz hiányában tulajdonképpen nem létezik. Innen indul el a teljes ismeretlenbe, alapvető információk nélkül, hogy aztán mélypontokon keresztül megismerje az igazi világot, és túlszárnyalja önmagát. Az @athenaeum_partvonal_kiado fantasztikus könyvéről értékelés hamarosan a blogon! 😊 #bookstagram #igreads #bookphoto #bookphotography #bookworm #bookflatlay #flatlay #instabook #instahungary #mutimitolvasol #magyarig #énisolvasok #olvasnijó #fyvone #fyvonehonlap #bookish #instahun #instahungary #tarawestover #atanultlány #athenaeum #partvonalkiadó

A post shared by F Y V O N E (@fyvone_blog) on

Tárgyilagosságba burkolt dráma

Az életszerű karakterek mellett – melyek a csodás leírásokkal egyetemben az igazi behúzó erőt jelentették – a regény legfőbb pozitívuma az abszolút olvasmányos, elfogultságtól mentes írói stílus. Ez utóbbinak köszönhetően az olvasó saját maga döntheti el, milyen aspektust választ a történethez, vagy épp azt, hogy annak mely részleteire koncentrál.

Természetesen még ez a fajta tárgyilagosság sem kendőzhette el a barátok hiánya, a kiközösítés, a halálfélelem, a kiszolgáltatottság, a minden szeretetet mellőző családi környezet okozta szenvedéseket. Azt a kilátástalanságot, hogy bár Tara él és lélegzik, a társadalom számára iratok, oktatás és pénz hiányában tulajdonképpen nem létezik. Úgy tartja a mondás, innen szép győzni. Hát Tarának sikerült, és ezt – hiába a hányattatott múlt – nem veheti el tőle senki.

Összegzés

Ez a könyv számomra óriási élmény volt, mert nincs annál inspirálóbb a világon, mint amikor tanúi lehetünk, hogyan jutott el valaki a teljes ismeretlenségből, ezernyi mélyponton, lemondáson, kudarcon, fájdalmon, ugyanakkor elismerésen, tanuláson és fejlődésen át az elérhetetlennek tűnő célhoz.

Tara azóta sok más tanulmányi mérföldkő után doktori címet szerzett történelemből, de vannak dolgok, melyek nem mérhetők semmilyen bizonyítvány vagy diploma által: azzal, hogy túlszárnyalta önmagát, ezer és ezer nőnek adott reményt szerte a világon. Köztük nekem is.

Részletek: 

Kiadó: Partvonal,
Oldalszám: 432 oldal
Fordította: V. Csatáry Tünde
Értékelés:
5/5