Könyvek a másságról, melyek megváltoztatják az életed

Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) témájú könyvek napjainkban kulcsfontosságú szereppel bírhatnak azon fiatalok életében, akik úgy érzik, egyedül vannak érzéseikkel. Az alábbi listára került kiadványok mondanivalójukat és megvalósításukat tekintve is páratlanok. Méltó helyet foglalhatnak el a könyvespolcunkon, akár érintettek vagyunk a témában, akár nem.

 

1. Emily M. Danforth – Cameron ​Post rossz nevelése (Athenaeum)

A tizenéves Cameron Post szülei meghalnak egy autóbalesetben, miközben ő a legjobb barátnőjével csókolózik a szénapadláson. Cam a szülei halálát követően mélyen vallásos nagynénjéhez és régimódi nagyanyjához költözik. Egy napon a kisvárosba érkezik Coley Taylor, a gyönyörű és hibátlan cowgirl. A két lány között intenzív barátság alakul ki, mely talán több is lehet.. Nagynénje azonban elhatározza, hogy „helyrehozza” unokahúgát és egy keresztény iskola bentlakásos nevelőprogramjába küldi… A regényből Sundance-nagydíjas film is készült.

2. André Aciman – Szólíts ​a neveden (Athenaeum)

André ​Aciman olasz riviérán játszódó regénye egy kamasz fiú és a családi nyaralóvendég, egy ifjú amerikai kutató között váratlanul kibontakozó, elsöprő szerelem története. A vonzalom, amelynek következményeivel egyelőre képtelenek szembenézni, felkészületlenül éri a fiatalokat. Az együtt töltött nyári hetek során mindketten küzdenek saját érzéseikkel, egyszerre tartva környezetüktől és saját maguktól. Vakmerően igyekeznek elérni azt, amiről sejtik, talán soha többé nem adatik meg nekik: a két ember közötti legteljesebb egységet.

3. Becky Albertalli – Simon ​és a Homo sapiens-lobbi (Libri)

Sokak ​szerint a tragédia ott kezdődik, amikor nem jelentkezel ki rendesen a leveleződből, és a féltve őrzött titkaid rossz kezekbe kerülnek. A tizenhat éves Simon Spierrel pontosan ez történt. Martin Addison pedig nem rest megzsarolni a fiút, hogy legyen a randiszervező csicskája, ellenkező esetben közszemlére bocsájtja a mailt és akkor apu, anyu, a barátok, a tanárok és legfőképpen Blue is megtudja, hogy Simon meleg. Hogy kicsoda bluegreen118? Ezt még maga Simon sem tudja, bár több hete leveleznek haverokról, zenéről, oreozabálásról, vágyakról és félelmekről, no meg arról, hogy milyen ciki is ez a coming out-ügy. Blue valódi kiléte azonban teljes rejtély…Simonnak fel kell vállalnia az érzéseit, hiszen Blue létezik, egy srác, aki csak rá vár, akiért érdemes…

4. Laurie Frankel – Mindig ​ez van (GABO)

Claude ötéves, öt fiútestvér közül a legkisebb, és szereti a mogyoróvajas szendvicset. Lányruhát is szeret hordani, meg arról álmodozni, hogy ő egy hercegnő… Ha majd felnő, mondja Claude, lány szeretne lenni. Rosie és Penn azt szeretné, ha Claude-ból az lenne, aki lenni akar. Csak abban nem biztosak, hogy ezt készek megosztani a világgal. Egykettőre az egész család Claude titkát őrizgeti. Míg az egy napon ki nem robban.  A Mindig ez van a revelációkról, az átalakulásokról, a tündérmesékről és a családról szóló megindító regény, melyben egyáltalán nem a terv szerint alakulnak a dolgok, és ez jól is van így.

5. Sarah Winman – Bádogember (21. Század)

Az egész egy tombolán nyert festménnyel kezdődött: tizenöt napraforgóval, amit egy olyan nő akaszt ki a falra, aki hisz benne, hogy a fiúk és a férfiak csodálatos dolgokra képesek.  És van két fiú, Ellis és Michael, akik elválaszthatatlanok egymástól. És a fiúkból férfiak lesznek, aztán besétál az életükbe Anne, és ez mindent megváltoztat és nem változtat meg semmit.  Sarah Winman Bádogembere a nagy sikerű Amikor Isten nyúl volt és Csodálatos dolgok éve nyomdokaiban járó szerelmes levél az emberi kedvességről és barátságról, veszteségről és túlélésről.

Természetesen a lista nem hiánytalan, de angol nyelven jóval szélesebb a kínálat hasonló témájú regényekből. Ha szeretnél még böngészni, itt megteheted!