Írók, akik fiatalon tettek szert hírnévre

Ha a borítókép hordozta ígéretet nem is váltom be az alábbi cikkben, azt azért mindenképp elárulom, hogy a most bemutatott szerzők között a legfiatalabb is még csak kilenc esztendős volt, amikor tollat ragadott. Mivel a negyven felett ismertté vált írókról már ejtettünk szót korábban, úgy igazságos, ha szemrevételezzük az ifjúságot is, hátha inspirálóan hatnak az irodalmi karrieren mélázó fiatalságra.

Mary Shelley

Mary alig volt 19 éves, amikor megfogant benne Frankenstein ötlete. Az egész nyarat azzal töltötte Byron házában, hogy felvázolja a történet főbb eseményeit, majd nem sokkal 21. születésnapja előtt férje nevén publikálta Londonban. A siker egyöntetű volt, és nem kérdés, hogy napjainkig töretlen, hiszen rengeteg feldolgozás, filmek, színdarabok, képregények készültek a regényből. Egyébként kevesen tudják, hogy az eredeti mű valójában romantikus műfajú volt, épp az említett feldolgozások ruházták fel horrorelemekkel.

Marissa Meyer

 

Marissa Meyer 14 évesen kezdett el Sailor Moon fanfiction történetet írni Alicia Blade álnév alatt. Számos novellája jelent meg ezen a néven, például a Linkshire-kastély fantomja egy gótikus romantikus antológiában. Meyer kreatív írásból szerzett diplomát, hogy aztán 28 éves korában megalkossa sokak kedvenc Holdbéli krónikáit, vagyis a Cinder sorozatot. A könyvek Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálják a Terminátor és a Star Wars elemeivel, az eredmény pedig meglepően magával ragadó. 

Alec Greven

Azt hiszem, ebben a listában Alec tartja a rekordot, hiszen 9 esztendősen publikálta első kötetét, melynek címe How to Talk to Girls volt, és eredetileg írószakköri feladatként indult. A kézzel jegyzett kis szöveget az intézmény könyvvásárán árusították, így figyelt fel rá az egyik talkshow, majd egy könyvkiadó. A kiadvány – mely 17 országban kapható – egyébként alig 50 oldalas, és főként fiúknak igyekszik segítséget nyújtani a sokszor útvesztőnek tűnő csajozás terén. Alec azóta öt írást közölt, bár még mindig csak 19 éves…

Helen Keller

Keller amellett, hogy íróként és aktivistaként tevékenykedett, a siketek és vakok között elsőként kapott főiskolai tanulmányai lezárásaként diplomát. Legkorábbi irománya tizenegy éves korából származik, bár egyesek szerint már egy létező művet sikerült plagizálnia, akkor is elismerendőek korai irodalmi eredményei. Ha ez utóbbit nem is vesszük alapul, senki nem veheti el tőle azt a sikert, melyre 21 évesen megírt élettörténetével tett szert. Helen rendkívül termékeny szerző volt, összesen 12 könyve jelent meg és számos alkalommal publikált társadalmilag jelentős témájú cikkeket.

Christopher Paolini

Paolini 15 évesen kezdte el írni első könyvét, majd három év múlva, annak kiadását követően a fiú egy 135 állomásos turnéra indult szüleivel: jelmezbe bújva népszerűsítette művét iskolákban. A kitartás meghozta gyümölcsét, sikerült eladni a történetet Carl Hiaasen-nek, Paolini műve pedig meg sem állt a New York Times bestseller listájának első helyéig. Az Eragonból azóta film is készült olyan nevekkel, mint Jeremy Irons és John Malkovich.

Sarah J Maas

Sarah J. Maas ma már első számú  New York Times bestseller szerző, köszönhetően Üvegtrón sorozatának és a Tüskék és rózsák udvara kötetfolyamoknak. Sokan nem tudják, hogy Sarah mindössze 16 éves volt, amikor az első vázlatokat papírra vetette Celaena Sardothien történetéhez. A kiadványok több mint harminc nyelven olvashatók, ami talán nem véletlen, hiszen az írónő 2008-ban dicsérettel diplomázott kreatív írásból a Hamilton Egyetemen.

 

kiemelt kép ITT