Könyves influencerek a nagyvilágból

Az irodalmi influencerek száma az utóbbi időben látványosan megnövekedett, de vannak, akiket egészen más területről ismerhetünk.  Számtalan híresség indított virtuális könyvklubot, melynek segítségével könnyebben rátalálunk a nekünk való történetekre és egyszerre olvashatjuk ugyanazt kedvenc énekesünkkel vagy színésznőnkkel.

Az alábbi cikkben összeszedtem pár könyves sztárinfluencert, akiket érdemes követni, ha minőségi tartalmat szeretnénk böngészni a témában.

Reese Witherspoon – Reese’s Book Clubx Hello Sunshine

Mindannyiunk Doktor Szöszije a való életben is bizonyítja műveltségét, méghozzá hónapról hónapra. Könyvklubja különleges nőket ünnepel, teszi ezt nem mindennapi hölgyekről szóló, változatos műfajú történetekkel. Reese könyvklubja azért is szimpatikus, mert a legtöbb általa kiválasztott olvasmány magyar nyelven is elérhető, így könnyen követhető az “egy év egy tucat könyv” kihívás. A klub instagram oldala egyébként rendszeresen frissül instasztoris bejelentkezésekkel, és írókkal készített interjúkkal, úgyhogy követve a színésznőt kicsit a kulisszák mögé is betekinthetünk.

Emma Watson – Our Shared Shelf

Az ENSZ égisze alatt Emma folyamatosan nőket érintő ügyekkel foglalkozik, így nem csoda, hogy feminista könyvklubot indított a Goodreads oldalán. Watson általában olyan könyveket választ, amelyek fiatal nőket inspirálhatnak, provokatívak, biztatók és témájukat tekintve meghatározóak a 21. században. Emma a közelmúltban indította a Books on the Underground elnevezésű kezdeményezést, melynek keretében köteteket rejtett el a londoni metróban, ezzel is népszerűsítve az olvasást. A cél, hogy aki megtalálja a kötetet, elolvassa majd aztán újra elrejtse, hogy valaki felfedezhesse. Hermione büszke lenne.

Oprah Winfrey – Oprah’s Book Club

Oprah még talk show-ja keretein belül kezdett el könyvklubot vezetni, általa minden hónapban egy új történetet ismerhetett meg a nézőközönség. A klubban tizenöt év alatt hetven kiadvány szerepelt, és az adást követően mindnek ugrásszerűen megnőtt az eladási száma. Oprah befolyására egy külön fogalom is született, egyesek már csak Oprah Effect-ként emlegették a többmilliós keresleti növekedést. A könyvklub azóta megújult, igazodva az internetes térhódításhoz, így főleg az online aktivitás került előtérbe. Ha Oprah új közösségén keresztül jutunk hozzá egy kötethez, akkor a médiamogul személyes jegyzeteit is olvashatjuk.

Florence Welch – Between Two Books

Florence Welch, a Florence + The Machine énekesének Between Two Books elnevezésű klubja egy tweetfotóval kezdődött, melyet magáról készített még 2012-ben, ahogy egy könyvesbolt előtt áll. Az elszánt rajongóknak több sem kellett, nem sokkal később egy virtuális könyvklubot alapítottak a híresség tiszteletére. Ma már a klub facebook oldalán rendszeres ajánlások jelennek meg, melyeket maga Florence Welch posztol, a követők pedig imádják a havi beszélgetéseket más klubtagokkal, ahogy a közös élő találkozások is rendre telt házasak. Welch egyébként 2018 júliusában adta ki saját könyvét “Useless Magic” címen, amely dalszövegek és költemények gyűjteménye.

Emma Roberts – Belletrist

Bár Emma Roberts könyvklubja mindössze most lesz egyéves, én már a kezdetektől fogva odavagyok a könyves közösségért és a remek olvasmányokért, melyeket ajánl. Az oldalt maga a színésznő kezeli barátnőjével, Karah Preiss íróval közösen. A könyvklub különlegessége, hogy nem csak könyveket, de független könyvesboltokat is ajánlanak az olvasóknak, ahol beszerezhetik az aktuális hónap könyvét. A Belletrist oldalán a kiadványok mellett interjúkat olvashatunk a szerzőkkel, de személyes találkozókra is lehetőség nyílik. Emma egy interjúban azt nyilatkozta, a céljuk az, hogy minden hónapot izgalmassá tegyenek a könyvrajongó követők számára.